Kret, karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kret, nornica czy... - 5 cz.(2011.11 - 2014.11)

Post »

ania1590 pisze:Już pół roku trwa moja wojna z kretami. Jednego, buszującego na trawniku udało się unicestwić sztychówką, nie pomagały żadne łapki, pułapki, karbid,świece dymne, lawenda, naftalina, włosy ludzkie i psie, guma owocowa rozpuszczalna i inne wynalazki z elektronicznymi włącznie. Teraz buszują w sadzie, mimo zimy są codziennie 2-3 kopce, niektóre do moich kolan. W ogrodzie są 2 koty i też nic. Wypasione, ogromne, jedzą karmę, piją mleczko bez laktozy i odpoczywają po jedzeniu. Czasem złapią jakąś zabłąkaną myszkę, norniczkę, ale kreta nie widziały chyba, bo nie upolowały. Bardzo na nie liczę, bo jak znów kret wlezie w trawnik, to chyba oszaleję.
Wiesz, widziałem jakiś czas temu program w którym właściciel ogrodu, który stoczył kilkuletnią walkę z kretami, marzył żeby one do niego wróciły. Woli je niż pędraki pod trawnikiem i roślinami, które to powodują olbrzymie straty, a usunięcie ich jest kosztowne. Nic w przyrodzie nie jest z przypadku, więc może się okazać że te kopce, to bardzo mała cena. :wink:
Ale oczywiście rób jak uważasz.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Tomek,cenne to co napisałeś.Właśnie u mnie kreciki zaczęły panoszyć się i w ogrodzie i w sadzie i na każdej wolnej przestrzeni.
Jestem w trakcie obmyślania strategii wojennej z nimi,ale po Twoim wpisie może im odpuszczę.
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Gdyby tylko sad odwiedzał to bym mu odpuściła, ale on panoszy się po całym ogrodzie. Trawnika nie zdzierżę, w ubiegłe lato zasypał ziemią kubełek z elektrozaworami od nawodnienia. Łyżką, łopatką dziecięcą i odkurzaczem domowym usuwałam ziemię, na szczęście udało mi się niczego nie uszkodzić. Zastanawia mnie skąd on się wziął. Przez 10 lat był spokój i w ubiegłym roku latem zaczął ryć, może wredna sąsiadka go podrzuciła, bo cały ogród ma ogrodzenie z głębokim fundamentem.
ania1590
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Karool, warto się nad tym zastanowić. Nawet na naszym forum są tematy dotyczące walki z pędrakami chrabąszczy majowych i co potrafią te małe potworki zrobić z trawnikiem. A usunięcie ich to albo stosowanie nicieni (drogie) albo ciężkiej chemii.
Np tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... raki#p1337
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu spróbuj w czasie sezonu nazbierać dużo liści z czarnego bzu w dużych mocnych workach foliowych, niech gniją. Można jesienią wygrabić spod krzewów i postawić gdzieś .Przydaje się na okres zimowy jak znalazł. Mi na ogrodzie krety aż tak nie przeszkadzają ale na trawniku już tak. W czasie zimy stoi mi wiaderko na odpadki i z petami poddane gniciu i do tego dodaję zgniłe liście czarnego bzu oraz kurzeniec. Taką gęstą pulpą zalewam nory na bieżąco. Nieraz papką z popiołu i czarnego bzu. Przez lata zauważyłam , że dobrze jest taką gęstą papką zalać bo po części szlak jest zapchany i w te ścieżki nie wchodzą już inne gryzonie. Ja dookoła siebie mam las i ugór więc pchają się na siłę bo pod trawnikiem są dorodne rosówki. Są jeszcze inne sposoby nie koniecznie eco .
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jesienią zebrałem pół wiadra larw rolnicy, które wylazły mi w klombie na trawniku. Ostatnio przyszedł krecik, który ryje aż miło. Pierwszy raz mi to nie przeszkadza. :wink:
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Kreta należy pokochać i umiejętnie zniechęcić do kopczykowania tam gdzie nie trzefa.
Podsumowująć - Kret nest niezwykle pożyteczny i barbarzynstwemn jest eksterminowanie tego zwierzaka !
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Tomek_Os pisze:Karool, warto się nad tym zastanowić. Nawet na naszym forum są tematy dotyczące walki z pędrakami chrabąszczy majowych i co potrafią te małe potworki zrobić z trawnikiem. A usunięcie ich to albo stosowanie nicieni (drogie) albo ciężkiej chemii.
Np tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... raki#p1337
Co potrafią zrobić pędraki wiem doskonale ,bo w 2013 zeżarły mi całe poziomki i truskawki.Wie ,że to one bo jak padał krzaczek to zawsze pod nim znalazłam to paskudztwo.I tu dylemat ,krety i nornice ryły w warzywniaku a pędraki i tak swoje robiły.
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ja pędraki to widzę parę razy do roku, sprawę załatwiają kurki. Na ogródek warzywny wpuszczam pod kontrolą aby zrobiły ,,przegląd". Małe myszki to ,,zaciupią". Natomiast kretom nie przeszkadza budowanie na trawniku kopca gdy kurki chodzą . Jak kret przemieszcza się to dżdżownice wręczy ,,wyskakują" z gleby.
Limetka
100p
100p
Od: 1 sty 2015, o 23:34

Post »

Krety ponoć wykurza się prądem. Trzeba zrobić małe spięcie i na drugi dzień nie ma żadnego. Tak robi moja sąsiadka i na prawdę po kłopocie.
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p
Od: 9 paź 2006, o 12:31

Post »

Mam prośbę możesz wypytać sąsiadki o szczegóły :) Nie zaszkodzi spróbować.
regulamin
Limetka
100p
100p
Od: 1 sty 2015, o 23:34

Post »

Jutro będę ją widzieć, więc zapytam. ;:108 A dziś dowiedziałam się, że krety się wyprowadza , podobnie jak szczury. Tak powiedział mi szczurołap, który na codzień wyprowadza szczury z zakładów przetwórczych. Metoda jest podobna. Wyprowadza się zwierzęta za ogrodzenie swoje w ten sposób, że trzeba je czymś tam zwabić. Najlepiej jest zakopać głowy np po śledziach w kilku różnych miejscach a kret kierując się węchem wynosi się i tam kopie korytarze, gdzie jest mu dobrze i ma jedzonko. Dobrze, gdy mamy gdzie tego kreta wyprowadzić, bo jeśli wokół są sąsiedzi to trudno im na podwórku coś zakopywać... ;:306 ;:306 ;:134 ;:134
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Limetka rewelacja ta wiadomość,nie wiedziałam , że jeszcze taka profesja szczurołapa istnieje!
Basia
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”