Potrawy Wigilijne
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Aniu. Nie ma sprawy.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
U mnie na Wigilię podaję się łazanki z makiem,zawsze przypominają mi Święta u Babci,gotuję łazanki ,do tego mak 2xmielony ,bakalie,miód i przed podaniem polewam ciepłym stopionym masełkiem.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bez klusek z makiem nie ma Wigilii
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak ile domów tyle tradycji Mam to jedno ze szczęść w moim życiu że jakoś z mężem w sprawie wigilii mieliśmy wspólne poglądy Ja od tęściowej przejełam kutię gołąbki z grzybami ale barszcz z uszkami to było wspólne i tak jak tu gdzie mieszkam jest zupa grzybowa oj straszyłam moje dzieci zupą grzybową na wigilię No ale kapusta z grochem czy z fasolką to już nie moja potrawa na wigilię
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fakt. Wigilia w Łodzi bez grzybowej nie do pomyślenia.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Oj masz rację Krzysiu, nie ma wigili bez grzybowej z borowików Muszę popróbować Aniu Twojego przepisu Nie ma sensu gotować z grochem jak nikt nie je, prawda Krysiu ........a może moja rodzinka nie kapuściana tak jak Ty Kopytka na wigilię ..........no nie wiem ale u mnie nigdy jeszcze nie było
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Ja potrafię zrozumieć kopytka na wigilię,bo u mnie w rodzinnym domu zawsze były ziemniaki polane olejem z ryneczku z cebulką na "złoto".Początkowo mój M dziwnie na nie patrzył,bo u niego tego się nie jadało na wigilię.Teraz wszyscy pałaszują je z karpiem smażonym /lub/ i śledziem w oleju.
Romualda jakie kopytka ? przyrumienione na masełku, pachnące, malutkie, ślicznie ułożone na kapuście kopytka z orzechami włoskimi - one były taką piękną chrupiącą dekoracją kapusty i mówiąc szczerze było to wszystko pyszne, podejrzewam, że samej kapusty z fasolką czy soją (groch u mnie odpadał w przedbiegach) nie ruszyliby. To była taka moje eksperymentalna potrawa świąteczna, bo kiedyś się uparłam zrobić potrawy na Wigilię ze staropolskiej kuchni...stąd w ogóle pomysł na danie z kapustą i "grochem"
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
Witam. U mnie Wigilia bez zupy grzybowej, klusków z makiem i karpia to nie wigilia, nie wspomnę o pierogach z kapustą i grzybami, uszkach, kompocie. Kiedyś moja mam smażyła racuchy ja jakoś nie zaniechałam tej tradycji.
Pozdrawiam Elżbieta
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Myślę że wszyscy byliby zachwyceni ,w szczególności mój eM Trzeba może spróbować Bo po co robić coś co nikt nie chce Ale to byłoby po raz pierwszy zmiana dania wigilijnego
Mniam robię taką wersję.Właściwie u mnie w domu robiło się z bułeczka ,ale raczej nikomu to nie smakowało.Wypróbowałam z łazankami i hiciorgoja94 pisze:U mnie na Wigilię podaję się łazanki z makiem,zawsze przypominają mi Święta u Babci,gotuję łazanki ,do tego mak 2xmielony ,bakalie,miód i przed podaniem polewam ciepłym stopionym masełkiem.
Ja gotuje łazanki al dente,dodaje mak,rozpuszczam masełko z miodem i w to wrzucam bakalie.Chwilke sie podgotują i łącze z łazankami.Bakalie w maśle i miodzie robią sie chrupiące.Dla mnie nie musi być już placków ,bo i tak przez całe Święta podjadam łazanki.
o qurcze ale wtopa z nazwą one się nazywają krokiety, znaczy dałam plamę ..ale robi się jak kopytka tylko się nie gotuje i nie dodaje mąki
ugotowane gorące utłuczone ziemniaki+zmielone orzechy+całe jajko+trochę bułki tartej+odrobina pietruszki (opcjonalnie)+sól -> wymieszać, uformować krokieciki, panierować w jajku i bułce i smażyć na maśle - tak to było
ugotowane gorące utłuczone ziemniaki+zmielone orzechy+całe jajko+trochę bułki tartej+odrobina pietruszki (opcjonalnie)+sól -> wymieszać, uformować krokieciki, panierować w jajku i bułce i smażyć na maśle - tak to było