Na Allegro , Pasieka Ambrozja http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/ind ... a74491a2c9 , http://www.pszczoly.pl/ ,na każdym bazarku gdzie pszczelarze sprzedają miód. Najlepiej na bazarze bo pszczelarz wytłumaczy jak zrobić ciasto miodowo pyłkowe. No i ci ludzie to straszne gaduły. Można od nich dowiedzieć się dużo pożytecznych rzeczy .11krzych pisze:A ten pyłek to gdzie się kupuje? Masz jakieś namiary sklepu wysyłkowego, który jest pewny?
MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przestańcie z tym pyłkiem to jest pszczoła dzika sama sobie poradzi i nic jej nie będzie.
Przetrwają tylko najzdrowsze i najsilniejsze osobniki.
- bodzia3012
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Wodnik bardzo ci dziękuję za wspaniałą lekturę
Też mi się tak wydaje. Nie ma co ich rozpieszczać, dadzą radęsparks25 pisze:Przestańcie z tym pyłkiem to jest pszczoła dzika sama sobie poradzi i nic jej nie będzie.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Popieram, gdyby wygryzły się bardzo wcześnie można by kombinować. O tej porze same sobie poradząsparks25 pisze:Przestańcie z tym pyłkiem to jest pszczoła dzika sama sobie poradzi i nic jej nie będzie.
U mnie dziś wyfrunęły pierwsze samczyki, dzień później niż w zeszłym roku Widziałem też pierwsze porobnice.
Pozdrawiam, Maciek.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Suppa pokazałeś fotkę 8-IV z domkiem zakładam że wtedy wyjąłeś też kokony na zewnątrz , dziś wylęgły się już pierwsze z samczyków czyli okres wgryzanie to około 4-5 dni ? pytam dlatego że ja mam tylko około 10 szt kokonów z zeszłego roku i nie wiem czego mam się spodziewać ...
- Suppa
Kokony wyniosłem dopiero wczoraj, a dziś było u mnie +19 stopni. Jeśli postawisz je na słońcu pewnie wygryzą się po kilkunastu minutach
Pozdrawiam, Maciek.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
witajcie
cóz u mnie niestety jak pisałam ostatnio wiekszość samców przez chłody padła, i kilka samic, i zostało mi zaledwie 30 kokonów z których dzisiaj kilka sie wygryzło..... smutne ale cóż..
mam do was pytanie bo u mnie cieżko z trzciną jeśli ktos z was kupował trzcine to od kogo jeśli macie linki ....
moje pszczółki hoduję w rurkach bambusowych ale chyba przeniose sie na trzcine ...bo przydałoby się co jakiś czas przegląd kokonów robić bo inaczej wszystkie
a i dzisiaj nakopałam gliny dla pszczółek i już 1 wszego dnia jedna z samic zabrała sie do roboty zbierała z doniczki pod budką wiec za bardzo sie nie namęczy szukając gliny
cóz u mnie niestety jak pisałam ostatnio wiekszość samców przez chłody padła, i kilka samic, i zostało mi zaledwie 30 kokonów z których dzisiaj kilka sie wygryzło..... smutne ale cóż..
mam do was pytanie bo u mnie cieżko z trzciną jeśli ktos z was kupował trzcine to od kogo jeśli macie linki ....
moje pszczółki hoduję w rurkach bambusowych ale chyba przeniose sie na trzcine ...bo przydałoby się co jakiś czas przegląd kokonów robić bo inaczej wszystkie
a i dzisiaj nakopałam gliny dla pszczółek i już 1 wszego dnia jedna z samic zabrała sie do roboty zbierała z doniczki pod budką wiec za bardzo sie nie namęczy szukając gliny
:)
Działki prawie w centrum dużego miasta, "elegancko" ale sztucznie obsiane. Głównie iglaki i trawniki. Na start jest tylko trochę krokusów. To co one mają jeść do czasu zakwitania drzew i róż, asfalt?sparks25 pisze:Przestańcie z tym pyłkiem to jest pszczoła dzika sama sobie poradzi i nic jej nie będzie.
Jak daleko latają po pyłek, bo jak kilkaset metrów, to być może dadzą samodzielnie radę. Jaki okres wytrzymają na głodzie?
PS. Przy okazji, dzięki za pszczółki, bo kupiłem u Ciebie. Ładnie się wykluły i już zaczęły loty godowe. Rasowe, żadna tam chińszczyzna.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 kwie 2011, o 18:58
Witam,mirek55522 pisze:Zastanawiam się nad problemem wczesno wiosennej pomocy murarkom. O ile wiem to murarka
pozyskuje pyłek jako główny pożytek i zapas pokarmu dla larw.Moim zdaniem dobrze byłoby zadbać żeby w okolicy rosło trochę pyłkodajnych roślin wcześnie kwitnących , np wierzba , leszczyna. Ostatecznie z braku wiosennego pożytku można by dokarmiać pszczółki zakupionym pyłkiem od pszczelarzy dajmy na to na bazarku .Tylko taki pyłek przed podaniem należy zmielić w młynku do kawy i wymieszać z odrobiną miodu.
Kilka postów wcześniej czytałem o trudności pozyskania trzciny. Ja na szczęście znalazłem takie miejsce. Rośnie sobie przy samej drodze. Tylko uwaga. Próba ręcznego zbierania ( łamania ) trzciny skończyła się poważnym rozcięciem palca.
Jestem pszczelarzem więc temat nie jest dla mnie skomplikowany. W tym roku postaram się zająć murarką zachęcony wieloma postami na forum. Druga sprawa to możliwość wykorzystania tych ciekawych owadów do zapylania pod folią lub szklarnią u mojego kolegi. Moje próby z pszczołą miodną nie powiodły się. Problem jest odpowiednia rasa pszczół ( tak myślę ).
U mnie na razie jeszcze nie latają.
A rok temu dorwałem parę podbiałów na poboczu drogi i posadziłem koło rurek. Podbiał zakwitł tuż po krokusach. Zobaczymy jak murarki się obudzą. Mam też parę krzaków porzeczki czerwonej która zaczyna akurat kwitnąć.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podbia%C5%82_pospolity
- Suppa
U mnie pszczoły teraz żerują na ozdobnych wierzbach, zaczyna pylić brzoza, kwitnie forsycja (ale nie widziałem na niej owadów), podbiał, krokusy, śnieżniki.
Dużym powodzeniem wśród wszelakich pszczół cieszy się bylina - Gęsiówka Kaukaska, polecam jej posadzenie.
11krzych - a jak jest w Twoim rejonie z Mniszkiem lekarskim? U mnie już w zacisznych zakątkach już zakwita, murarki bardzo go lubią
Dużym powodzeniem wśród wszelakich pszczół cieszy się bylina - Gęsiówka Kaukaska, polecam jej posadzenie.
11krzych - a jak jest w Twoim rejonie z Mniszkiem lekarskim? U mnie już w zacisznych zakątkach już zakwita, murarki bardzo go lubią
Pozdrawiam, Maciek.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
wyniosłem swoje 10/IV było bardzo ciepło , dotąd leżały spokojnie w lodówce więc nie wiem jaka jest ich faktyczna kondycja -cóż poczekamy , zobaczymy ...Suppa pisze:Kokony wyniosłem dopiero wczoraj, a dziś było u mnie +19 stopni. Jeśli postawisz je na słońcu pewnie wygryzą się po kilkunastu minutach
Do szklarenki wpadł mi taki trzmiel. Podkarmiłem go miodem z cukrem pudrem. Nie mogę znaleźć jasnoty białej w swojej okolicy. U mnie nic nie kwitnie. Jak go zatrzymać? Czy długo można go tak podkarmiać? Domek dla niego mam. Co zrobić żeby zasiedlił ten domek? Poradźcie coś?
wodnik