Mszyca
- emptio_spei
- 50p
- Od: 9 kwie 2014, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Biało- czarne robaczki na iglaku
Ja mszyce niszczę Calypso Bayera. Gatunku, który pokazałeś na zdjęciu jeszcze nie miałem, ale ten środek błyskawicznie zabija ich zielone i czarne kuzynki, więc z tymi Twoimi również chyba sobie poradzi.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Zwalczanie mszyc
Zwalczanie mszyc jak dla mnie to trochę błędne koło,
aczkolwiek jak widzę oblepione młode pędy to złość mnie bierze i od razu chciałabym sięgać po jakieś środki.
Większości Wam zapewne wiadomo, że mszyce są pożywieniem wielu innych stworzonek.
Tu portret owada omomiłka przydybanego akurat na winorośli
Na wiosnę grzebiąc w ziemi natykałam się na jego poczwarki
I teraz tak, jak będzie się likwidować mszyce na maksa, to m.in. taki omomiłek nie będzie miał co jeść i wiadomo,
że będzie go ubywać, bo na głodnego to się żyć nie da.
Kolejny owad żywiący się mszycami to larwy bzyga.
Bzygowa składa jajeczka tam gdzie występują mszyce i wylęgające się larwy nimi się żywią.
Te larwy są dość wrażliwe na opryski, w zeszłym roku niestety skasowałam je razem z mszycami wyciągiem z wrotycza.
Larwy biedronki też w sumie nie wiadomo czy wrażliwe czy nie? Złotooki też nie wiem?
No, a mam na niektórych częściach roślin takie hordy mszyc, że coś z nimi trzeba zrobić.
aczkolwiek jak widzę oblepione młode pędy to złość mnie bierze i od razu chciałabym sięgać po jakieś środki.
Większości Wam zapewne wiadomo, że mszyce są pożywieniem wielu innych stworzonek.
Tu portret owada omomiłka przydybanego akurat na winorośli
Na wiosnę grzebiąc w ziemi natykałam się na jego poczwarki
I teraz tak, jak będzie się likwidować mszyce na maksa, to m.in. taki omomiłek nie będzie miał co jeść i wiadomo,
że będzie go ubywać, bo na głodnego to się żyć nie da.
Kolejny owad żywiący się mszycami to larwy bzyga.
Bzygowa składa jajeczka tam gdzie występują mszyce i wylęgające się larwy nimi się żywią.
Te larwy są dość wrażliwe na opryski, w zeszłym roku niestety skasowałam je razem z mszycami wyciągiem z wrotycza.
Larwy biedronki też w sumie nie wiadomo czy wrażliwe czy nie? Złotooki też nie wiem?
No, a mam na niektórych częściach roślin takie hordy mszyc, że coś z nimi trzeba zrobić.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Zwalczanie mszyc?
To trochę taki problem w stylu zjeść ciastko i mieć ciastko.
W tym roku zauważyłam nie tylko zdwojoną ilość mszycy ale też bardzo dużo larw biedronek. Postanowiłam więc pryskać sodą, colą, pokrzywą, skrzypem lub HT na przemian, jednak gdy widzę jakieś larwy czy osobniki dorosłe to omijam dany okaz roślinny bo wiem, że żarłoczna larwa sobie świetnie poradzi.
Najgorzej u mnie jest sobie śliwami, oblepione od dołu strasznie, biedronek i innych drapieżców mszycowych nie widzę, więc tam to praktycznie co 2-3 dzień jest oprysk, oczywiście taką naturalną chemią. No i zwalczanie mrówek, którym ostatnio wysypuję mąkę kukurydzianą.
Może biedronki nie lubią tej mszycy śliwkowej?
W tym roku zauważyłam nie tylko zdwojoną ilość mszycy ale też bardzo dużo larw biedronek. Postanowiłam więc pryskać sodą, colą, pokrzywą, skrzypem lub HT na przemian, jednak gdy widzę jakieś larwy czy osobniki dorosłe to omijam dany okaz roślinny bo wiem, że żarłoczna larwa sobie świetnie poradzi.
Najgorzej u mnie jest sobie śliwami, oblepione od dołu strasznie, biedronek i innych drapieżców mszycowych nie widzę, więc tam to praktycznie co 2-3 dzień jest oprysk, oczywiście taką naturalną chemią. No i zwalczanie mrówek, którym ostatnio wysypuję mąkę kukurydzianą.
Może biedronki nie lubią tej mszycy śliwkowej?
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Zwalczanie mszyc?
Nie do końca z tym ciastkiem tak jest, no jednak chciałabym jak najmniej szkód w tym względzie wyrządzić.
W zeszłym roku niewiele tępiłam mszyce. Pewnie też i sprawa łagodnej zimy, ale tych omomiłków namnożyło mi sie b. dużo,
a tyle ich nie widziałam w poprzednich latach .
Co do śliw. Zrobiłam taki numer, że: ponieważ śliwom wskazane jest bardzo uszczknięcie młodych odrostów,
wobec tego poczekałam i pościnałam wszystkie odrosty razem z mszycami.
Tzn, poskracałam, tak 1/3 i prawie wszystkie mszyce ze śliw poszły w ogień.
W zeszłym roku niewiele tępiłam mszyce. Pewnie też i sprawa łagodnej zimy, ale tych omomiłków namnożyło mi sie b. dużo,
a tyle ich nie widziałam w poprzednich latach .
Co do śliw. Zrobiłam taki numer, że: ponieważ śliwom wskazane jest bardzo uszczknięcie młodych odrostów,
wobec tego poczekałam i pościnałam wszystkie odrosty razem z mszycami.
Tzn, poskracałam, tak 1/3 i prawie wszystkie mszyce ze śliw poszły w ogień.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: mszyce a trawnik
Pośrednio... : spadź > ślizgawka > sadzaki.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mszyce i inne pasożyty
Mszyc nie stwierdzono na chrobotku reniferowym.To taki porost zza koła polarnego
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mszyce i inne pasożyty
Oczywiście, berberysy to ulubione rosliny dla mszyc, u mnie...
Pozdrawiam, Anna