ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników
Re: Analizy chemiczne ziemi i zalecenia
Odpowiadam co do analizy gleby- babcia102
Trzeba rozsypać równomiernie 2 kg/10 m2 nawóz Fructus i lekko przekopać. Pogłównie saletra potasowa najlepiej rozpuszczona w wodzie 2-3 razy w sezonie.
http://fructus.pl/blog/produkt/fructus- ... iwersalny/
Trzeba rozsypać równomiernie 2 kg/10 m2 nawóz Fructus i lekko przekopać. Pogłównie saletra potasowa najlepiej rozpuszczona w wodzie 2-3 razy w sezonie.
http://fructus.pl/blog/produkt/fructus- ... iwersalny/
Kupiłam superfostat nie było problemu i obornik bydlęcy granulowany firmy Sumin ,podali, że zawiera N 4,65%, P 2,94%, K 2,20%, Ca 9.0%, Mg 1.0%
S 0.5% .Jutro rozsiewam nawozy a co z obornikiem?
S 0.5% .Jutro rozsiewam nawozy a co z obornikiem?
pozdrawiam Karina
Jeśli dysponujesz beczką odpowiedniej pojemności wlewasz do niej wodę o objętości równej 8 krotnemu ciężarowi obornika i wsypujesz nawóz. Od czasu do czasu trzeba przemieszać. Po 2 dniach obornik powinien się rozlasować. Do nawożenia rzędowego wlewasz tą breję w rowek w ilości 10 l na 5 mb .
Nie mam takiej beczki, największy pojemnik bez dziur to wiadro 12 l, obornik waży 3 kg. Czy rozrobić pół na pół ?
pozdrawiam Karina
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na 1kg granulowanego obornika minimum 3 litry wody.
Przy takiej proporcji wychodzi bardzo gęsta breja którą choć z trudem daje się już jednak wymieszać.
Testowane w pojemniku 25 litrów.
Przy takiej proporcji wychodzi bardzo gęsta breja którą choć z trudem daje się już jednak wymieszać.
Testowane w pojemniku 25 litrów.
pozdrawiam, Tomek
pouder
Tak też myślałem.
Nie możesz rozrabiać pół na pół. Trzeba sprowadzić skład procentowy do poziomu świeżego obornika.. Zatem wsyp zawartość opakowania tego obornika granulowanego do posiadanego wiadra i dopełnij wodą. Po rozlasowaniu bierzesz tej brei 3 l na wiadro 12 l albo 2,5 l na wiadro 10 l i dopełniasz wodą. Reszta bez zmian.
Tak też myślałem.
Nie możesz rozrabiać pół na pół. Trzeba sprowadzić skład procentowy do poziomu świeżego obornika.. Zatem wsyp zawartość opakowania tego obornika granulowanego do posiadanego wiadra i dopełnij wodą. Po rozlasowaniu bierzesz tej brei 3 l na wiadro 12 l albo 2,5 l na wiadro 10 l i dopełniasz wodą. Reszta bez zmian.
Świetnie, już teraz wszystko wiem, forumowicz wielkie, wielkie dzięki za cierpliwość i naukę. Zapisane w kajeciku coby było na zaś.
Jeżeli mogę Cię jeszcze pomęczyć, jesienią przykryłam mały kawałek folią, teraz przekopałam i ma być pod ogórki, analizy nie ma, to kawałek ok. 2m2
z nieużytku, czy mogę sypnąć to co pod pomidory tylko oczywiście w przeliczeniu, nawożenie też rzędowe.
Jeżeli mogę Cię jeszcze pomęczyć, jesienią przykryłam mały kawałek folią, teraz przekopałam i ma być pod ogórki, analizy nie ma, to kawałek ok. 2m2
z nieużytku, czy mogę sypnąć to co pod pomidory tylko oczywiście w przeliczeniu, nawożenie też rzędowe.
pozdrawiam Karina
Spokojnie. Ponieważ mówiłaś o chęci nawożenia rzędowego dlatego nawozy są policzone do dolnych wartości granicznych. Nie ma więc obawy zasolenia.
forumowicz siarczan amonu przekopany wg zaleceń.Kupiłam obornik kurzy granulowany o takim składzie : sucha masa 90% ,substancja organiczna 67% ,N ogółem 4,8% , N organiczny 3,8%, N -NH3 1%,P205-3,3%, K2O 3,3%, MgO 1% . Dla warzyw dawka na 10m2 1,5-3 kg.Zamierzam nawozić rzędowo.Pytanie pierwsze -po jakim czasie po rozsianiu nawozu można przygotować rzędy z obornikiem dla pomidorów.Pytanie drugie-czy zastosować taką ilość nawozu jak podaje producent .Ilona
Z obornikiem granulowanym proszę postępować identycznie jak to tłumaczyłem pouder trzy godziny temu w tym wątku.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy Twój przepis można też stosować do zwykłego (niegranulowanego) suszonego obornika bydlęcego?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Niezupełnie.
Jeśli jest to obornik niemineralizowany trzeba go zafermentować. Reszta pozostaje bez zmian
Jeśli jest to obornik niemineralizowany trzeba go zafermentować. Reszta pozostaje bez zmian