Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Post »

Kupiłam takiego fiołka w Leroy Merlin. Na etykiecie było napisane Saintpaulia "Blue Wave". Czy to możliwe, aby w markecie pojawiły się fiołki odmianowe? :shock: Tym bardziej, że nie znalazłam nigdzie takiej odmiany fiołka, a ten okaz przypomina bardziej "Caribbean Blue". Nie wiem, co myśleć, ktoś coś podpowie? ;-)

Obrazek
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rzeczywiście wujek google nie zna tej odmiany, może to pierwszy okaz?
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
x-mm-x

Post »

Może to jakaś nazwa handlowa? Pojęcia nie mam.
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

mmax pisze:Kupiłam takiego fiołka w Leroy Merlin. Na etykiecie było napisane Saintpaulia "Blue Wave". Czy to możliwe, aby w markecie pojawiły się fiołki odmianowe? :shock: Tym bardziej, że nie znalazłam nigdzie takiej odmiany fiołka, a ten okaz przypomina bardziej "Caribbean Blue". Nie wiem, co myśleć, ktoś coś podpowie? ;-)
Znalazłam go na:
http://www.pinterest.com/pin/295267319290640508/
czyli taka odmiana istnieć musi :)
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Podoba mi się ten fiołeczek, gdybym go spotkała, to też bym pewnie kupiła :)
Ale mam już podobnego a może nawet to ten sam?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-mm-x

Post »

Oby dożył. :oops: Ostatnio mojego najlepszego fioletowego kundla ukatrupiłam. Odmładzałam go przez obcięcie części bryły korzeniowej no i klapnął na amen. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Zawsze warto sobie uszczknąć listek czy dwa i ukorzenić na wypadek, gdyby jakiś eksperyment mógł się nie powieźć ;)
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

A powiedzcie mi, czy fiołki lubią swoje towarzystwo w jednej doniczce? Bardzo podobają mi się kompozycje z tych kwiatów, ale nie wiem, czy ze będzie im ze sobą dobrze... :?: :(
Awatar użytkownika
gardeniaa
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

RS - Brusnichnyj Sirop,
Jedyny u mnie, któremu nie znudziło się kwitnienie o tej porze roku :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Śliczne zdjęcie. To i ja parę swoich pokażę.
Cukiereczek-
Obrazek

Mroźna Wiśnia-
Obrazek

Blue Wiktoria-
Obrazek

:wit
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Re: Wymagania i kaprysy Fiołków afrykańskich.

Post »

Witam wielbicieli fiołków, :wit
chciałam się z Wami podzielić swoim doświadczeniem w uprawie tych roślin. Mam spore doświadczenie jeśli chodzi o fiołki nieodmianowe a teraz niedawno próbuje swoich sił z fiołkami odmianowymi :)
Otóż moje doświadczenia z ukorzenianiem, nie jest ono duże ale wypróbowałam kilka sposobów i opiszę dla mnie najlepszy.

1. W woreczku strunowym bez doniczki, ziemia bezpośrednio w woreczku ? u mnie nie sprawdził się, listki przez jakiś czas wyglądały zdrowo, jednak potem po kolei zaczęły mięknąć, brązowieć i padły. Woreczki miały dziurki, dostęp powietrza był, nie było za mokro ani za sucho, ziemia lekko wilgotna ale coś im nie pasowało niestety, szkoda bo to dobry sposób, nie zajmuje dużo miejsca, i listki są odizolowane od siebie, w razie jakiejś choroby nie rozprzestrzenia się ona tak szybko na kolejne rośliny.

2. W woreczki strunowym z doniczką ? jako doniczka kubeczek plastikowy 200 ml. Podobnie jak wyżej.

3. W kubeczku plastikowym 200 ml w ziemi, bez ?szklarenki?, niektóre listki trzymają się bardzo dobrze i rozmnażają się bez problemu a z niektórymi miałam problem, ziemia szybko przesycha i robi się twarda lub odwrotnie, jest zbyt duża wilgoć aż robi się biały pleśniowy nalot na powierzchni ziemi, zauważyłam że listki maja różne wymagania co do podlewania, ciężko mi było zachować indywidualne podejście do każdego listka.

4. W kubeczku plastikowym 200 ml w ziemi i piasku bez żadnych szklarenek. Sposób dla mnie najlepszy. Listek przycinam żyletką lub ostrym nożem pod niewielkim kątem zostawiając ok. 3-4 cm ?nózki? i zostawiam na 5-10 min żeby troszkę podsechł. Sypię ziemię uniwersalną do ok. 2/3 kubeczka, wcześniej trochę zwilżoną spryskiwaczem, ale nie za bardzo, żeby nadal była sypka. Nie ugniatam. Podeschnięty listek czasem posypuję ukorzeniaczem, czasem ?węglem drzewnym? przygotowanym naprędce (spalam zapałkę, wyrzucam pozostałości po siarce i zgniatam w palcach na proszek), lub niczym nie obrabiam. Listek wsuwam do ziemi na głębokość ok. 1,5 cm i na wierzch kładę czysty przepłukany mokry piasek, ok. 1-2 łyżeczek od herbaty i wyrównuję delikatnie palcem powierzchnię, nie ugniatając. Piasek bardzo dobrze przytrzymuje listek, stabilnie trzyma się w doniczce i bardzo dobrze reguluje wilgoć, ziemia jest delikatnie wilgotna, nie przesycha szybko i nie ma żadnego pleśniowego nalotu na powierzchni, jest po prostu delikatnie wilgotna, jak trzeba. Podlewam ok. 1 raz w tyg. 1 łyżkę stołową.

Temperatura: u mnie ok. 20-24 stopnie.

Niedługo biorę się za rozsadzanie podrośniętych sadzonek, podzielę się doświadczeniem :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Dodam, że jeżeli pobranego listka przetniesz i zrobisz mu nacięcie w kształcie krzyża w ciętym miejscu, od razu wychodzi od 2 do 4 nowych sadzonek. ;:138
Już sprawdziłam na własnych listkach. :wink: i tu gdzie był listek bez cięcia mam 1 młody okaz a tu gdzie nacięcie nawet 4 w doniczce z jednego listka. :tan

Takie mam sadzonki z listków, które były cięte na krzyż.
Z jednego listka są po 3-4 sadzonki nigdy nie zdarzyło się żeby była jedna, więc warto je ciąć jak ukorzeniami listka. ;:138
O to dowód. :heja
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Alutka1963
100p
100p
Od: 15 lis 2009, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zebranie wiadomości na temat uprawy jednej rośliny w jednym wątku jest dobre. Skraca czas poszukiwania. Mam kilka fiołków odmianowych, bardzo mi ma nich zależy. Stoją w kuchni na parapecie. I jak to w kuchni, od czasu do czasu jest otwierane okno i wietrzy się. Obawiam się, że zimne powietrze może zaszkodzić roślinkom. Proszę o radę, ograniczyć wietrzenie czy przenieść roślinki na inny parapet?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”