Bób cz.2
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.2
u mnie w nocy popadał fajny deszcz, który sprawi, że wszytki bób ładnie powychodzi z ziemi
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Ja czekam na deszcz
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
To się nazywa uprawa współrzędna
...i jaka oszczędność miejsca !!!
Comciu u mnie bób też wykiełkował późno, zastanawiałam się, czy coś z niego będzie
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
- 200p
forumowicz, a czy mogę zastosować dolistnie saletrą i w jakim stężeniu, czy lepiej troszke posiać ręką?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sty 2013, o 14:42
jak wasz bób ? wyszedł wam wszystkim ?
Jak już chcesz dolistnie to raczej mocznik.wojtekman pisze:forumowicz, a czy mogę zastosować dolistnie saletrą i w jakim stężeniu, czy lepiej troszke posiać ręką?
Tu specjalnie wkleiłem tabelę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406wojtekman pisze:w jakim stężeniu,
A tu jest to, o czym pisałem już wcześniej
http://www.nasiona-warzyw.pl/index.php? ... &Itemid=15Wiosną, przed siewem wskazana jest dawka startowa N w ilości 40-60 kg/ha, natomiast po kwitnieniu zaleca się dolistne dokarmianie bobu 0,5% roztworem mocznika.
Przy czym , jeśli chodzi o nawożenie startowe to rzutowo na dużym areale, w warunkach działki skuteczniejsze jest podlanie roslin roztworem saletrzaku najlepiej magnezowego.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Ładnie mi rośnie , różnymi sposobami wysiewałam i sadzonki i podkiełkowany i suche nasiona tak że będę mieć nie w jednym terminie
Pozdrawiam Teresa
-
- 200p
dzięki forumowicz za poradę;) zastosowałem przed siewem na 10a takie ilości skaładników NPK 9 10 15 i teraz pytanko na przeszłość. Czy mógłbym zastosować ten oprysk dolistny 0,5% Mocznika (czy nie będzie dane zbyt dużo azotu, bo boję się, że przesadzę)? Czy lepiej za jakiś czas sypnąć znwu saletrzak? Dodam, że stosowałem przed siewem 25kg saletrzaku i 50kg polifoski 6. A i wybacz, że tak zadaje głupie pytania...
U mnie bób ładnie powschodził, choć na jednej działce, gdzie był rządek ubity kołem traktora dopiero teraz zaczyna się przebijać na wierzch. Dzisiaj jeździłem planetką, aby zruszyć ziemie.
Albemik jak twój bób?
U mnie bób ładnie powschodził, choć na jednej działce, gdzie był rządek ubity kołem traktora dopiero teraz zaczyna się przebijać na wierzch. Dzisiaj jeździłem planetką, aby zruszyć ziemie.
Albemik jak twój bób?
Mój sobie pięknie rośnie pod agro p17, a w piątek mam plan posiać kolejny żeby dłużej się nim cieszyć.
Wojtekman
Skoro dałeś przedsiewnie 25 kg saletrzaku i 50 kg Polifoski 6 to wprowadziłeś do gleby :
azotu- 7+3 = 10 kg czyli 100 kg/ha
fosforu- 10 kg
potasu- 15 kg
Liczby graniczne dla bobu
fosforu powinieneś dostarczyć minimum 50 x 2,3 x 200 x1000 = 23 kg
potasu 150 x 1,2 x 200 x 1000 = 36 kg
Jak widzisz nawożenie fosforowo- potasowe było niewystarczające.
Należało dać 115 kg Polifoski 6
Skoro dałeś przedsiewnie 25 kg saletrzaku i 50 kg Polifoski 6 to wprowadziłeś do gleby :
azotu- 7+3 = 10 kg czyli 100 kg/ha
fosforu- 10 kg
potasu- 15 kg
Liczby graniczne dla bobu
Jak widać z dawką azotu mieścisz się w dolnej granicy , ale zapewne coś tam azotu mineralnego było w glebie jeśli ona jest ciągle pod uprawą.Bób (świeże nasiona)
średnie
100 - 140 kg/ha azotu
średnie
50 - 70 mg/l P2O5
150 - 200 mg/l K2O
fosforu powinieneś dostarczyć minimum 50 x 2,3 x 200 x1000 = 23 kg
potasu 150 x 1,2 x 200 x 1000 = 36 kg
Jak widzisz nawożenie fosforowo- potasowe było niewystarczające.
Należało dać 115 kg Polifoski 6
-
- 200p
Myślę, że nawożenie fosforowo-potasowe, mieści się w dolnych granicach: "Na średnio zwięzłych glebach zaleca się 80 ? 120 kg/ha P2 O5 Dawka potasu powinna wynosić 140 ? 200 kg/ha." Choć mogło być lepiej. Nie mogę się zgodzić, że powinieniem dać 115kg polifoski 6, bo wtedy bym już przedobrzył. Dodam, że ja mam tylko powierzchnie 10arów.
Oto mój bób:
Tutaj nadal się przebija
Siew: 5.III, było zbyt twardo i nie mógł się przebić na wierzch
Oto mój bób:
Tutaj nadal się przebija
Siew: 5.III, było zbyt twardo i nie mógł się przebić na wierzch
Twoja wola.wojtekman pisze:Nie mogę się zgodzić, że powinieniem dać 115kg polifoski 6,
Ja się opieram na liczbach granicznych/ jeśli Ci to coś mówi/
http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.html
Skoro kwestionujesz moje obliczenia to następnym razem nie pytaj.
A to, że Twoje 10 arów to jest 1/10 hektara to nie musisz mi przypominać.
PS Liczby graniczne dla warzyw podawane są w mg/l i przy tych jednostkach mnie nie obchodzi czy Twoja gleba jest średnia czy ciężka. Byłoby to istotne gdybyś dysponował polową analizą gleby
-
- 200p
przyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam się z takim pojęciem, choć czytam dużo pism o tematyce rolniczej. Zacząłem czytać artykuł i widzę, że ciekawe