Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Jeśli dopiero co wzeszły to nie mają jeszcze mocno rozbudowanego systemu korzeniowego i powinno iść łatwo je wykopać i przesądzić dla pewności zostaw po dwa w starych dołkach i później gdy podrosną zostaw silniejszą
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dopiero się pokazały, więc myślę, że uda mi się to zrobić bez strat
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Trochę zabawy i delikatności i powinno być dobrze Powodzenia
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Śmiało przesadzaj, ja ostatnio u rodziców na ich wyraźne życzenie przesadzałem cukinie i to trochę brutalnie, te cztery najgorsze zasadziłem u siebie i sąsiada i wszystkie się przyjeły, a były to dosłownie kikuty z paroma włoskami jako korzeń...
Bardzo smaczna w przetworach jest Lungo Bianco. Skórkę nawet duża-stara ma mięciutką, zachowuje kruchość w przetworach.Laryssa11 pisze: Ja cukinię hoduję głównie na przetwory i sałatki do słoików, potrzebuje więc takiej, któa zachowuje dobry smak i jest wygodna, gdy urośnie duża.
Kasia
Piszecie o złamanych cukinach. Moje dwie posadzone na kompostowniku (odpadki z przesianego zeszłorocznego do dalszego kompostowania)
pięknie rosną , liście mają już większe od dłoni , ale jak nimi poruszać , to tak jak by rosły na cienkiej łodyżce , kiwają się.
Podsypać je ziemią ? Bo też pomyślałem o tym , że silny wiatr może je złamać...
pięknie rosną , liście mają już większe od dłoni , ale jak nimi poruszać , to tak jak by rosły na cienkiej łodyżce , kiwają się.
Podsypać je ziemią ? Bo też pomyślałem o tym , że silny wiatr może je złamać...
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
darrooo podsyp. Ten mój patison w zeszłym roku był bardzo duży i właśnie wiatr go złamał. Teraz wolę zasypywać ziemią łodygę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 cze 2014, o 17:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam taki problem... Owoce cukinii na końcach się zwężają.. Wyglądają brzydko, a hoduję je na sprzedaż więc muszą być ładne Dodam, że uprawiane są pod folią, tzn w tzw. tunelach... Proszę o pomoc...
U ogórka szpic od szypułki to brak potasu, szpic na końcu - brak azotu, o ile dobrze pamiętam.
-
- 0p - Nowonarodzony
Tylko,że końcówka jest zdeformowana, nie od szypułki tylko końcówka...
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Czyli od ogonka.
W mojej mądrej broszurce doczytałam się że, zdeformowane np ogórki czy cukinia mogą się pojawiać również po nieprawidłowym zapyleniu. W warzywach dyniowatych występują kwiaty rozdzielnopłciowe. ZnieksztaLcenia wierzchołkowe- brakiem potasu a gnicie wierzchołkowe spowodowane jest niedoborem wapna- ale może też powodować choroba wirusowa.
W mojej mądrej broszurce doczytałam się że, zdeformowane np ogórki czy cukinia mogą się pojawiać również po nieprawidłowym zapyleniu. W warzywach dyniowatych występują kwiaty rozdzielnopłciowe. ZnieksztaLcenia wierzchołkowe- brakiem potasu a gnicie wierzchołkowe spowodowane jest niedoborem wapna- ale może też powodować choroba wirusowa.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
Czytałam właśnie o potasie i "owoce takich roślin jak ogórek i cukinia ulegają deformacji i pogarsza się ich smak" także to faktycznie może być jego brak. Dziękuję bardzo za podpowiedzi