Żywa wiklina w ogrodzie
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żywa wiklina w ogrodzie
Fajna rzecz takie warsztaty. Pełna mobilizacja uczestników. Samemu trudno się sprężyć do działania. Widzę po sobie. Jedyne do czego byłem w stanie się dzisiaj zmusić, to wyszukanie poroża, do ewentualnego wyplecenia koszyka. Jak wspomniałem wcześniej, spodobały mi się te z linków wklejonych przez Wieśka. Tylko, że nie jest to takie proste. Obróciłem poroże ze 30 razy i nie wiem nawet jak zacząć
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- dresiu
- 100p
- Od: 31 paź 2013, o 18:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Wszystkich po kilkudniowej nieobecności na forum.
Jola, jestem pełen podziwu dla Twoich poczynań wikliniarskich. Te wstawki jeżynowe akcentują dostojność koszyka. A tak na marginesie, to nie pokusiłabyś się o foto - instruktaż obrębu górnego oraz pałąku.
Adam, jak tam obracanie poroża Poprzeczkę podniosłeś wysoko. Ale właśnie takie wyzwania działają mobilizująco.
Jola, jestem pełen podziwu dla Twoich poczynań wikliniarskich. Te wstawki jeżynowe akcentują dostojność koszyka. A tak na marginesie, to nie pokusiłabyś się o foto - instruktaż obrębu górnego oraz pałąku.
Adam, jak tam obracanie poroża Poprzeczkę podniosłeś wysoko. Ale właśnie takie wyzwania działają mobilizująco.
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Żywa Wiklina
- dresiu
- 100p
Adam, szukam koncepcji na Twoje poroże. Przeglądałem zdjęcia i ... ...może dzwon wiklinowy, poroże - jako serce dzwonu zakończone kulą wiklinową Przejrzyj sobie spokojnie link.
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Żywa Wiklina
- annodomini
Znalazłem taką altanę http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/51,113408 ... 3.html?i=0 inne pomysły też całkiem, całkiem
Jak myślicie czy mogłabym postawić taki płotek dzielący te dwie działki(zdjęcie niestety stare)? Na kuzynkę która jest moją sąsiadką chyba nie mam co liczyć bo już półtora roku stawia ogrodzenie a mi został tylko ten bok .Jakieś podpowiedzi z waszej strony
to ten bok działki który widać między domkiem a zjeżdżalnią
to ten bok działki który widać między domkiem a zjeżdżalnią
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę, że taki wiklinowy płotek będzie fajnie i efektownie wyglądał
- annodomini
Aż się prosi o taki płot. Trzeba propagować inne, ciekawe formy, a nie tylko obsadzenia iglakami.
- dresiu
- 100p
Ja bym jeszcze taką decyzję skonsultował z sąsiadką - kuzynką. Dla jednych taki żywy płotek jest super i cudo. Dla innych po prostu chwast.
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Żywa Wiklina
- heros
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 paź 2013, o 03:50
Werka jeśli to jest lewa strona działki nie musisz pytać kuzynkę o zgodę .Inny sposób załatwienia tej sprawy wysyłasz do niej pisemko z potwierdzeniem odbioru ,jeśli tobie nie odpowie udajesz się Straży Miejskiej i po sprawie p.s oni są o tych spraw .
Ludzie ludziom zgotowali ten los '' Zofia Nałkowska ''
Dziękuje za odpowiedzi .Z tego co mi wiadomo to jest prawa strona działki i postawienie tej części ogrodzenia należy do niej.Mi jest już głupio pytać kiedy,kiedy,kiedy...ale nie chce zbaczać z tematu wątku jeśli coś postawie w typie wikliny-wierzby to wkleję zdjęcie
- jolalaser
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 sie 2009, o 23:15
dresiu Zakończenie jest na początek sztuką w sobie - teoretycznie trudną do wytłumaczenia. Na tym video
http://www.youtube.com/watch?v=xr56SBf3O4w pokazane jest dość dobrze, bo patyki kolorowe. Ale ja nauczyłam się (?) trochę prostszej metody, która jednakowoż też nie jest taka łatwa.
Co do pałąka - przy pleceniu wtykasz 2 x krótki patyk, trzymający miejsce na pałąk. Pod koniec roboty wtykasz w te miejsca po obu stronach dwie witki, które razem splecasz. Potem dodaje się przy każdej z nich po 5 witek i te też się owija na drugą stronę. Zakończenie można zrobić prosto (tak jak u mnie, bo nie starczyło na więcej) albo zrobić splot. Ale tego muszę jeszcze poćwiczyć. Wtedy mogę ewent. zrobić fotodokumentację...
Jeśli chcesz, oczywiście i jeśli to nie zakazane...
http://www.youtube.com/watch?v=xr56SBf3O4w pokazane jest dość dobrze, bo patyki kolorowe. Ale ja nauczyłam się (?) trochę prostszej metody, która jednakowoż też nie jest taka łatwa.
Co do pałąka - przy pleceniu wtykasz 2 x krótki patyk, trzymający miejsce na pałąk. Pod koniec roboty wtykasz w te miejsca po obu stronach dwie witki, które razem splecasz. Potem dodaje się przy każdej z nich po 5 witek i te też się owija na drugą stronę. Zakończenie można zrobić prosto (tak jak u mnie, bo nie starczyło na więcej) albo zrobić splot. Ale tego muszę jeszcze poćwiczyć. Wtedy mogę ewent. zrobić fotodokumentację...
Jeśli chcesz, oczywiście i jeśli to nie zakazane...
- dresiu
- 100p
Jolu, dzięki za film. Do celów szkoleniowych idealny, pokolorowane witki pomogą poprawnie wykonać obręb. Na pierwszy raz sam chyba sobie pokoloruje. Splot trudny, ale bardzo dekoracyjny i efektowny. Nie wiem tylko, czy moje witki wierzby energetycznej wytrzymają tak ekstremalne gięcia. Co do pałąka to muszę chyba jeszcze parę razy poczytać w skupieniu. Na fotodokumentację oczywiście Wszyscy czekamy z niecierpliwością.
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Żywa Wiklina