Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
jak to jest bez szału...
Zamierzasz na stałe trzymać je jako bonsai?
Udanych plonów.
Magda
Magda
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Niby pomidor może być, ale żeby słoneczka nie zasłaniał Myślę że bazylia, albo jakiś kwiatek typu aksamitka? Może nasturcja? ;)
Ale zgadzam się z tysonką ;) Grunt żeby lato było ciepłe i słoneczne Do tego odpowiednia ilość wody i zalecane nawożenie i powinno się udać
Ale zgadzam się z tysonką ;) Grunt żeby lato było ciepłe i słoneczne Do tego odpowiednia ilość wody i zalecane nawożenie i powinno się udać
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tysonka, w zeszłym roku próbowałam chili, cayenne, półostrą rokitę i NN. Teraz czekam, bo zamówiłam inne na wymianie
-- 4 sty 2014, o 21:53 --
Dochodzę do wniosku, że to mogła być wina podlewania- szczególnie wtedy, gdy z mężem wyjeżdżaliśmy, ale i bliskości drzew- korzenie
-- 4 sty 2014, o 21:54 --
Dochodzę do wniosku, że to mogła być wina podlewania- szczególnie wtedy, gdy z mężem wyjeżdżaliśmy, ale i bliskości drzew- korzenie
-- 4 sty 2014, o 21:53 --
-- 4 sty 2014, o 21:54 --
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
SandraABC, czy Twoje papryki potem wkopujesz do ziemi, czy pozostają w donicach?
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wydaje mi się, że z tych, które wymieniłaś, cayenne jest najmniej kapryśna. Inna sprawa, że takiej habanero może wystarczyć jeden krzaczek - mimo, że na jednym miałam zaledwie 5-6 szt, to ostrością dorównuje kilogramowi cayenne
Tereso zgadza się, papryka nie lubi cienia, więc sadziłam ją obok pomidorów od strony operującego słońca - ze względu na rozmiary i tak nie zasłaniała pomidorów.
Tereso zgadza się, papryka nie lubi cienia, więc sadziłam ją obok pomidorów od strony operującego słońca - ze względu na rozmiary i tak nie zasłaniała pomidorów.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ładne macie te papryczki Moja pierwsza dopiero co się pokazała. Dziwne bo w różnych odstępach wychodzą. Ta już stoi inne dopiero pokazują się delikatnie nad ziemia a jeszcze inne to nic nie widać ale czekam To moja pierwsza właśnie ją sfotografowałem
- Iochroma
- 500p
Nie do końca rozumiem, a nie mogę doczytać-siejecie ostre papryczki w ramach eksperymentu czy już czas na nie?
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- 500p
Wiele odmian ostrych papryk długo kiełkuje i wolno rośnie - tak że z mojego doświadczenia wynika, ze w ich przypadku styczniowy wysiew jest ok.
- Iochroma
- 500p
Dziękuję Tysonko , w takim razie i ja powoli się do tego wezmę.
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- 500p
Nie ukrywam, ze ma to także aspekt psychologiczny Styczniowe sianie papryk zaspokaja moje potrzeby ogrodnicze i powoduje, ze co najmniej do połowy lutego -marca zapominam o innych nasionach
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wysiałem dla sprawdzenia jak się sprawdzi doświetlanie diodowe ale po zmianie na świetlówkę jest o wiele lepiej mimo że jest malutka 8W ,5000K ,320 lm ale umieściłem ją w parabolicznym odbłyśniku wygiętym z lustrzanej blachy aluminiowej i dzięki temu strumień świetlny został skierowany w dół na pow. ok. 0,1 m2.Wysokość lampy-10 cm nad roślinkami.Doświetlanie 5,30-9 i 15-21.Sądząc po wyglądzie "uprawy"jest OK.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Dzięki Te będą już na stałe , w lecie powędrują jednak na dwór.Iochroma pisze: jak to jest bez szału...
Wolusia papryki miałam różnie , odmiany które miały być na bonchi były w donicach,ale stały między gruntowymi na dworze Jednak większość była w gruncie.
Do bezproblemowych trzeba też dodać cayenne yellow ( jeszcze bardziej plenna niż czerwona) i peperoncino picante
A taki np. Bhut jak dla mnie mimo ,że lubię ostre to jeden krzaczek z 2 owocami starcza idealnie hihi