Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014
Pati kolejny ogrom pracy za Tobą, posadzić tyle krzaków
Jeszcze jakiś czas niektóre będę wypadać inne słabiej rosnąć to na bieżąco trzeba będzie wymieniać, ale idzie w górę
Nie znam i nie słyszałam od nikogo o środku na ślimaki pokazanym przez Ewę...dla mnie coś podejrzanie idealny
Ewa siewki azalii? to azalia się sieje?
Jeszcze jakiś czas niektóre będę wypadać inne słabiej rosnąć to na bieżąco trzeba będzie wymieniać, ale idzie w górę
Nie znam i nie słyszałam od nikogo o środku na ślimaki pokazanym przez Ewę...dla mnie coś podejrzanie idealny
- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pat, jestem w szoku, że tego aż tyle. Jeszcze kilka lat i odgrodzisz się od ludzi.
Oczywiście, a skąd by się brały nowe odmiany? Technicznie nie jest trudne, tylko trochę upierdliwe. O tutaj. jest coć na ten temat, tylko ja się tak nie bawiłam. Wzięłam substrat torfowy jaki był, posiałam na wiosnę pod folią, przykryłam reklamówką, a jak wzeszły było trochę dłubaniny. Z tym, że azalie podobno są łatwiejsze.Maska pisze:
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dzięki Ewo, ale chyba ta zabawa nie dla mnie Jest tam napisane że kwitnie po 5-6 latach, a Twoje po ilu zakwitły?
Zawsze zastanawia mnie kto pisze te ulotki i etykiety... Na opakowaniu środków p.ślimakom informacja że jest "nieszkodliwy dla ludzi i ZWIERZĄT" no to co on im (tym ślimakom) robi? A może ślimaki to rośliny, czy inne grzyby? W składzie żelazo, tlenek cynku i EDTA czyli niby nic strasznego... Ciekawe jakie ma mieć działanie.
Pati my tu o ślimakach, a Twoje róże szaleją w tym stadium co u Ciebie, moje będą pewnie za dwa miesiące... Za to żywopłot mamy podobnej wielkości znaczy się patyczkowej! Grunt, że żyje i się zieleni.
Pati my tu o ślimakach, a Twoje róże szaleją w tym stadium co u Ciebie, moje będą pewnie za dwa miesiące... Za to żywopłot mamy podobnej wielkości znaczy się patyczkowej! Grunt, że żyje i się zieleni.
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Pati doślę Ci (wreszcie) dawno obiecaną tarninę i ałych na uzupełnianie luk w żywopłocie. Obie kwitną wcześnie, więc od wiosny będziesz mieć kwitąco. Wybiorę większe niż 10cm sadzonki
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
O wymianie,przesyłkach itp piszemy w sekcji OFERTY lub na PW- usunęłam?KaRO
Pati, zgadzam się z Tobą że chyba w tym roku to będzie trzeba toczyć ciągłą walkę żeby robale nie zżarły nam ogrodów, dzisiaj miałam pryskać róże ale zanosi się na deszcz więc bez sensu byłoby to robić. Jarząba szwedzkiego też mam i mam również wielką nadzieję że zobaczę w tym roku chociaż jednego kwiatka a może i owocka, bo tym się kierowałam wybierając właśnie tą odmianę, że ponoć owoce nie mają goryczy i nadają się do jedzenia i przetwórstwa. Idę zaraz na ogród może plewić, po południu mam z moim Emu cztery bzy do posadzenia, pozdrawiam.
Pati, zgadzam się z Tobą że chyba w tym roku to będzie trzeba toczyć ciągłą walkę żeby robale nie zżarły nam ogrodów, dzisiaj miałam pryskać róże ale zanosi się na deszcz więc bez sensu byłoby to robić. Jarząba szwedzkiego też mam i mam również wielką nadzieję że zobaczę w tym roku chociaż jednego kwiatka a może i owocka, bo tym się kierowałam wybierając właśnie tą odmianę, że ponoć owoce nie mają goryczy i nadają się do jedzenia i przetwórstwa. Idę zaraz na ogród może plewić, po południu mam z moim Emu cztery bzy do posadzenia, pozdrawiam.
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Pat, kolekcja krzaczorów niesamowita! Różnobarwność listowia i odmienne kształty dadzą super efekt! U mnie róże zastopowały i chyba postanowiły dotrwać w stanie "trzech listków" do lata ... Mszyce ukochały Louis'a Odier
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
moje wątki miastowe i wiejskie
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
Fajnie może to wyglądać, ale trzeba trzymac się pewnych ram. Ja sadząc taki żywopłot zrobiłam podstawoty błąd. Posadziłam pęcherznice, derenie, krzewuszki i forsycje naprzemiennie bez ładu i składu. Z chwilą kiedy krzaczory urosły okazało się że nie da się na to patrzeć. Za dużo różnorodności spowodowało że nie widać było nic. Tylko oczy od tego bolały. Później dowiedziałam się że trzeba sadzić 3, 5 krzewów danego gatunku, żeby miało to sens. Podobno koniecznie nieparzyście bo to jakoś oczy nasze lepiej to widzązuzanna2418 pisze:Pat, kolekcja krzaczorów niesamowita! Różnobarwność listowia i odmienne kształty
Fakt. Wywaliłam krzewuszki, podsadziłam liliowcami. Mam nadzieję że w tym roku będę mogła już na ten żywopłot spojrzeć nie mrużąc oczu
Pat powodzenia w realizacji. Za 3 lata będziesz miała już gąszcz na 2,5 metra tylko po posadzeniu przytnij krótko żeby się rozkrzewiły.
Pozdrawiam. Beata.
To fakt, też wolę jak sa grupy jednego gatunku i u siebie tak właśnie teraz sadzę, ale też bez nadmiernej konsekwencji, bo same grupy nieparzyste też pewnie sztucznie by wyglądały. Myśle, że tu i ówdzie grupa, a tam i tam pojedyncze krzaki lub miejcami mieszanka po jednym z każdego i będzie bardziej naturalnie. Myśle, że, Pat, tak możesz zrobić, to co juz rosnie, niech rośnie, a w paru miejscach posadż po pare sztuk jednego gatunku i bedzie rownowaga... No nie?
Bea
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
Mam wrażenie , że to zależy na jakiej długości sadzi sie taki żywopłot. U mnie jest pewnie niespełna 30 metrów i wyglądało to oczopląsowo. Na większych powierzchniach zapewne można sobie pozwolić na większą różnorodność.
Pozdrawiam. Beata.
Prawda, długość ma znaczenie i pewnie też to z jakiej w ogóle odległości się na to patrzy. No i chyba też, na jakim jest tle. Np. u mnie krzewy bedą na tle świerków i jodeł.
Bea
Mniej więcej tyle.Maska pisze:Dzięki Ewo, ale chyba ta zabawa nie dla mnie Jest tam napisane że kwitnie po 5-6 latach, a Twoje po ilu zakwitły?
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut