Skrętniki nieodmianowe - rozmnażanie z nasion
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Skrętniki nieodmianowe - rozmnażanie z nasion
Mnie też wpadła w oko ta półpełna. Ślicznotka z niej, Kasiu
A ja mam czerwoną siewkę...cudowny kolor ma.
Po rodzicach: Rulka x Scarlett
I jeszcze z siostrą, po tych samych rodzicach (nieco większy kwiat, kolory zupełnie inne):
A ja mam czerwoną siewkę...cudowny kolor ma.
Po rodzicach: Rulka x Scarlett
I jeszcze z siostrą, po tych samych rodzicach (nieco większy kwiat, kolory zupełnie inne):
-
- 100p
- Od: 24 cze 2012, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skrętnik (streptocarpus) - uprawa, pielęgnacja cz.2
Niedawno zakupiłem nasiona skrętników i je wysiałem . Czy ktoś ma może doświadczenie ile trzeba czekać na pierwsze wschody ?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko znajdziesz w tym wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ślicznie to wygląda.
Ciekawi mnie kiedy wysiałaś nasiona?
Ja swoje posiałam 25 listopada i ciekawa jestem kiedy ujrzę taki widok?
Ciekawi mnie kiedy wysiałaś nasiona?
Ja swoje posiałam 25 listopada i ciekawa jestem kiedy ujrzę taki widok?
-
- 200p
- Od: 12 maja 2015, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie wzeszły po ok tygodniu.Te ze zdjęcia mają 3 tyg,Największe już przepikowane.
-
- 200p
Moje nie rosną równo ,niektóre są dużo mniejsze .Nie wiem z czego to wynika .Warunki mają takie same.Podlałam je rosahumusem mam nadzieję ,że trochę ruszą i doczekam kwitnień w tym sezonie.
- justus27
Sabkis - nierówny wzrost siewek to normalne zjawisko.
Wszystko zależy od genów, które otrzymały siewki.
Co dziwne, czasami najsłabsze siewki mają najpiękniejsze kwiaty.
Ja podlewam siewki cały czas środkami grzybobójczymi (raz w tygodniu są podlewane jednym z pięciu środków: Miedzian, Topsin, Amistar, Score, Previcur + dodaję do wody Biosept; tą "mieszanką" podlewam).
Oprócz tego - raz w tygodniu są nawożone nawozami - firmy Peters.
Bardzo szybko rosną.
Myślę, że wnet pojawią się pączki na moich siewkach.
Twoje też zakwitną w tym sezonie. Dokarm je porządnie i Zadbaj o to, by grzyba albo pleśni nie złapały. I Daj im dobre podłoże (nie może być zbita zwyczajna ziemia ze sklepu: najlepsze są podłoża na bazie odkwaszonego torfu, ja je nazywam "puszystymi").
Ja używam mieszanki: Klasmann + odrobina perlitu + odrobina styropianu + odrobina torfu kwaśnego. Na dno doniczek docelowych, daję około 2 cm drenażu: keramzyt, lub potłuczone cegły, albo rozdrobniony styropian.
Nie Ubijaj podłoża w doniczce, mają być przestrzenie powietrzne przy korzeniach.
Podlewane mają być dopiero, gdy podłoże lekko przeschnie. Ja podlewam dopiero, gdy zaczynają liście omdlewać.
Wszystko zależy od genów, które otrzymały siewki.
Co dziwne, czasami najsłabsze siewki mają najpiękniejsze kwiaty.
Ja podlewam siewki cały czas środkami grzybobójczymi (raz w tygodniu są podlewane jednym z pięciu środków: Miedzian, Topsin, Amistar, Score, Previcur + dodaję do wody Biosept; tą "mieszanką" podlewam).
Oprócz tego - raz w tygodniu są nawożone nawozami - firmy Peters.
Bardzo szybko rosną.
Myślę, że wnet pojawią się pączki na moich siewkach.
Twoje też zakwitną w tym sezonie. Dokarm je porządnie i Zadbaj o to, by grzyba albo pleśni nie złapały. I Daj im dobre podłoże (nie może być zbita zwyczajna ziemia ze sklepu: najlepsze są podłoża na bazie odkwaszonego torfu, ja je nazywam "puszystymi").
Ja używam mieszanki: Klasmann + odrobina perlitu + odrobina styropianu + odrobina torfu kwaśnego. Na dno doniczek docelowych, daję około 2 cm drenażu: keramzyt, lub potłuczone cegły, albo rozdrobniony styropian.
Nie Ubijaj podłoża w doniczce, mają być przestrzenie powietrzne przy korzeniach.
Podlewane mają być dopiero, gdy podłoże lekko przeschnie. Ja podlewam dopiero, gdy zaczynają liście omdlewać.
-
- 200p
Justynko stosuję profilaktykę antygrzybową,podłoże to klassman z perlitem tylko nie ma torfu kwaśnego .Nie ubijam podłoża i zasilam nawozem do powojników 20-20-20.
- justus27
Sabkis - o, to pięknie ;) Trzymam kciuki za Twoje kwitnienia
Obserwuj siewki, ja właśnie odkryłam przyczynę padania młodych sadzonek. Prawdopodobnie z działki "przywiozłam" lokatorów na gapę. Skoczogonki zjadają korzenie młodych sadzonek.
Zaczynam z nimi walkę.
Neska- śliczne maleństwa ;)
Możesz popryskać mocno rozcieńczonym nawozem podłoże.
Ja zaczynam nawożenie siewek dopiero, po przepikowaniu do pojedynczych pojemniczków.
Obserwuj siewki, ja właśnie odkryłam przyczynę padania młodych sadzonek. Prawdopodobnie z działki "przywiozłam" lokatorów na gapę. Skoczogonki zjadają korzenie młodych sadzonek.
Zaczynam z nimi walkę.
Neska- śliczne maleństwa ;)
Możesz popryskać mocno rozcieńczonym nawozem podłoże.
Ja zaczynam nawożenie siewek dopiero, po przepikowaniu do pojedynczych pojemniczków.