Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- Grazka226
- 1000p
- Posty: 1356
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Tak jest, Dorotko! Ty Kobieto masz świętą rację Dzięki za kopa, tego właśnie było mi potrzeba ....a przepisy Agi ....hmmm, może w tym momencie to przemilczę i nie będę drażnić mojej psyche i mojego żołądka
Buźka
Buźka
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
A gdzie można znależć zdjecie tych bułek osie gniazda?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Grażynko Tobie chyba porządny kop by się przydał, opuszczasz się w każdej dziedzinie . Mam nadzieję na szybkie otrząśnięcie się . Ja z przepisów polecam- bo to spróbowałam: zupka z pora, szarlotka czekoladowa, cukinie nadziewane. Pierwsze i niepodważalne miejsce w moim(i nie tylko) sercu i żołądku zajęła ta dam ......zupa porowa.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3966
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Tutaj ;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e#p4908964Monika79 pisze:A gdzie można znależć zdjecie tych bułek osie gniazda?
Pozdrawiam - Justyna
- Grazka226
- 1000p
- Posty: 1356
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dorotko, poprawię się!.,..a zupkę porową robiłam, wszystkim bardzo smakowała Teraz jestem na etapie robienia przetworów z borówki brusznicy, też pyszna i polecam, szczególnie jako dodatek do mięsDTJ_1 pisze:Grażynko Tobie chyba porządny kop by się przydał, opuszczasz się w każdej dziedzinie . Mam nadzieję na szybkie otrząśnięcie się . Ja z przepisów polecam- bo to spróbowałam: zupka z pora, szarlotka czekoladowa, cukinie nadziewane. Pierwsze i niepodważalne miejsce w moim(i nie tylko) sercu i żołądku zajęła ta dam ......zupa porowa.
Pozdrawiam i dobrego dnia Ci życzę
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś mnie Was również brakowało i to bardzo Zabieram się teraz za Twój dżemuś dyniowo-pomarańczowy, przyszłam przepis spisać, składniki pamiętam, ale proporcji już nie Cóż, skleroza
Pozdrawiam, Dorota
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7129
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś ogrodowy zamknęłaś? Już po sezonie....A u Ciebie o każdej porze roku pięknie.
Ja wpadłam do Ciebie bo pasztet chcę zrobić I szukam czegoś....no sama wiesz. Niby zwykły pasztet, ale warto poszperać.
Ja wpadłam do Ciebie bo pasztet chcę zrobić I szukam czegoś....no sama wiesz. Niby zwykły pasztet, ale warto poszperać.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Grażynko
Wyobrażam sobie jaka ta borówka do mięska wyszła Ci pyszna Ja borówki nie robiłam, ostatnio walczyłam z żurawiną, ale to praca bardzo szybka, bo ja robię na surowo
Dorotko bardzo się cieszę, że wypróbowujesz różne przepisy i że wiele z nich przypada Tobie i Twojej rodzince do gustu
Moniś widzę, że już Justynka pomogła
Justynko
Dorotko i jak dżemik, smakuje ?
U mnie bardzo szybko znika z piwniczki, sporo podarowałam przyjaciołom, a to co pozostało rodzinka wyjada.... szczególnie lubią go do naleśników
Małgosiu kochanie ja ciągle w niedoczasie, nie bardzo mam kiedy zajrzeć i coś napisać, więc już na pewno Twój pasztecik dawno upieczony.... ale troszkę później napiszę przepis jak ja robię. Pasztet robię często, bo tak jak już wcześniej pisałam, staram się jak najrzadziej kupować wędliny, więc sama robię przeróżne dodatki do kanapek. Zawsze przygotowuję większą ilość, porcjuję w woreczki, tak na jedną blaszkę i zamrażam. Później tylko wykładam w blaszkę, do piekarnika i jest świeżutki pasztecik do kanapek
A dziś zapraszam na gorącą zupkę dniową z imbirem i grzaneczkami
Wyobrażam sobie jaka ta borówka do mięska wyszła Ci pyszna Ja borówki nie robiłam, ostatnio walczyłam z żurawiną, ale to praca bardzo szybka, bo ja robię na surowo
Dorotko bardzo się cieszę, że wypróbowujesz różne przepisy i że wiele z nich przypada Tobie i Twojej rodzince do gustu
Moniś widzę, że już Justynka pomogła
Justynko
Dorotko i jak dżemik, smakuje ?
U mnie bardzo szybko znika z piwniczki, sporo podarowałam przyjaciołom, a to co pozostało rodzinka wyjada.... szczególnie lubią go do naleśników
Małgosiu kochanie ja ciągle w niedoczasie, nie bardzo mam kiedy zajrzeć i coś napisać, więc już na pewno Twój pasztecik dawno upieczony.... ale troszkę później napiszę przepis jak ja robię. Pasztet robię często, bo tak jak już wcześniej pisałam, staram się jak najrzadziej kupować wędliny, więc sama robię przeróżne dodatki do kanapek. Zawsze przygotowuję większą ilość, porcjuję w woreczki, tak na jedną blaszkę i zamrażam. Później tylko wykładam w blaszkę, do piekarnika i jest świeżutki pasztecik do kanapek
A dziś zapraszam na gorącą zupkę dniową z imbirem i grzaneczkami
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7129
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Zupkę dyniową i ja dziś miałam
Pasztet zrobiony, i też pomrożony. Ja wolę domowe wędlinki, z rodziną bywa różnie. Zwłaszcza moje dzieci są wybredne.Zuza posmakuje, ale ...tak z grzeczności raczej zje. Chociaż pasztet lubi.
A teraz piekę rogale, to znaczy czekam aż ciasto wyrośnie. Robię po raz pierwszy i poleciałam na Wyspę po pomoc, bo byłam u Ciebie ale nie znalazłam rogalikowego przepisu.
Jutro mam gości i tak sobie wymyślam menu od kilku dni .
Pasztet zrobiony, i też pomrożony. Ja wolę domowe wędlinki, z rodziną bywa różnie. Zwłaszcza moje dzieci są wybredne.Zuza posmakuje, ale ...tak z grzeczności raczej zje. Chociaż pasztet lubi.
A teraz piekę rogale, to znaczy czekam aż ciasto wyrośnie. Robię po raz pierwszy i poleciałam na Wyspę po pomoc, bo byłam u Ciebie ale nie znalazłam rogalikowego przepisu.
Jutro mam gości i tak sobie wymyślam menu od kilku dni .
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Małgosiu teraz prawdziwe szaleństwo dyniowe więc korzystamy z dobrodziejstwa tego bogatego w witaminy warzywa na całego Zrobiłam pokaźny gar , myślałam, że będzie na 2 dni , ale pojawili się znajomi i na jutro zostało tylko po malutkiej miseczce
Rogalików już naprawdę dawno nie robiłam..... Kiedyś robiłam takie drożdżowe topione i krucho drożdżowe.....te topione w lodowatej wodzie były przepyszne Dzięki Tobie przypomniałam sobie o nich i na weekend zrobię . W planach był wprawdzie serniczek..... cóż.... będzie jedno i drugie
Rogalików już naprawdę dawno nie robiłam..... Kiedyś robiłam takie drożdżowe topione i krucho drożdżowe.....te topione w lodowatej wodzie były przepyszne Dzięki Tobie przypomniałam sobie o nich i na weekend zrobię . W planach był wprawdzie serniczek..... cóż.... będzie jedno i drugie
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
SAŁATKA BROKUŁOWA
* brokuł ( podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić)
* 8 jaj ( ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę )
* ser feta ( pokroić w kostkę )
* puszka kukurydzy
* paczka pestek słonecznika ( uprażyć na suchej patelni)
sos
* 3 czubate łyżki majonezu, 1 mały jogurt naturalny, 4 ząbki czosnku, sól - wszystkie składniki wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić.
Sałatkę układać warstwami
- pokrojone jajka
- brokuł
- osączona kukurydza
- ser feta
- polać sosem czosnkowym
- posypać uprażonym słonecznikiem
Polecam, pycha
* brokuł ( podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić)
* 8 jaj ( ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę )
* ser feta ( pokroić w kostkę )
* puszka kukurydzy
* paczka pestek słonecznika ( uprażyć na suchej patelni)
sos
* 3 czubate łyżki majonezu, 1 mały jogurt naturalny, 4 ząbki czosnku, sól - wszystkie składniki wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić.
Sałatkę układać warstwami
- pokrojone jajka
- brokuł
- osączona kukurydza
- ser feta
- polać sosem czosnkowym
- posypać uprażonym słonecznikiem
Polecam, pycha
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
A gdzie można znależć przepis na ta zupke dyniowa?
Ja znam tylko mleczna z dynią ,ale ona nam nie smakuje.
Ja znam tylko mleczna z dynią ,ale ona nam nie smakuje.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Moni przepisu na zupkę dyniową jeszcze nie podawałam, ale już piszę Robi się ją bardzo, bardzo prosto. Troszkę mam kłopot z napisaniem przepisu, ponieważ robię różne wersje, które troszkę różnią się składnikami i wszystkie bardzo nam smakują ...
ZUPA Z DYNI
* ok 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
* 1 marchewka, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera
* duża cebula
* 2 ziemniaki
* 2-3 ząbki czosnku
* 2-3 cm korzenia imbiru
* ostra papryka w proszku
* vegeta ( ja używam robionej w domu)
* masło do podsmażenia cebuli
* grzaneczki lub podprażone na patelni pestki dyni
* czasami wzbogacam zupkę mlekiem kokosowym, lub sokiem z pomarańczy, czasami daję do każdej miseczki łyżkę kwaśnej , gęstej śmietany, czasami serek topiony .....
Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać starty imbir.
Warzywa ( marchew, pietruszkę, seler) podgotować w lekko osolonej wodzie. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki, dodać podsmażoną cebulkę z imbirem, uzupełnić gorącą wodą, tak, aby wszystko było dokładnie przykryte, doprawić do smaku vegetą i ostrą papryką, ugotować do miękkości. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupkę zmiksować na krem.
W miseczkach posypać podprażonymi pestkami dyni lub chrupiącymi grzankami.
Pyszna, rozgrzewająca zupka
ZUPA Z DYNI
* ok 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
* 1 marchewka, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera
* duża cebula
* 2 ziemniaki
* 2-3 ząbki czosnku
* 2-3 cm korzenia imbiru
* ostra papryka w proszku
* vegeta ( ja używam robionej w domu)
* masło do podsmażenia cebuli
* grzaneczki lub podprażone na patelni pestki dyni
* czasami wzbogacam zupkę mlekiem kokosowym, lub sokiem z pomarańczy, czasami daję do każdej miseczki łyżkę kwaśnej , gęstej śmietany, czasami serek topiony .....
Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać starty imbir.
Warzywa ( marchew, pietruszkę, seler) podgotować w lekko osolonej wodzie. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki, dodać podsmażoną cebulkę z imbirem, uzupełnić gorącą wodą, tak, aby wszystko było dokładnie przykryte, doprawić do smaku vegetą i ostrą papryką, ugotować do miękkości. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupkę zmiksować na krem.
W miseczkach posypać podprażonymi pestkami dyni lub chrupiącymi grzankami.
Pyszna, rozgrzewająca zupka