Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Bananowiec

Post »

O raju,chłopie jaka uczta dla oczu :roll: ;:224 :D

Wiem,że mogę iść na bloga ,wiem ale napisz w wolnej chwili jak je zimujesz?
Oczywista te w gruncie.
Czy masz przepuszczalną ziemię w ogrodzie tam gdzie one rosną?
Pięknista kolekcja ... ufff ;:111 ;:109
Wstawię swojego a co tam i tak jestem dumna z niego choć 'jedynak/'sierotek' nie umywa się do Twojej kolekcji :D
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

Nie wyglądają źle przecież, moje były gorsze po zimie.
Czy na 1 zdjęciu z lewej jest strelicja?

No więc mój ensete maurelii, kupiony rok temu na wyprzedaży w Niemczech
Tak wyglądał po podróży, w której musiał swoje odcierpieć

Obrazek

A tak teraz

Obrazek

Musa basjoo

Obrazek

I jakiś inny kupiony w obi jako 20 cm sadzonka. Zdjęcie z tamtego roku, w tym roku jest znów sadzoneczką. Nie wiem czemu on i wszystkie jego dzieci ( 6 szt) zgniły zimą. Dobrze ze siostra miała jednego u siebie na parapecie ;:224

Obrazek
Na koniec miniaturka

Obrazek

P.S Twoj blog już kiedyś przeglądałem i jest super.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p
Od: 23 wrz 2010, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak jest tam Strelitzia reginae :D
oprócz tego z przemiłych dziwolągów :wink: jestem szczęśliwym posiadaczem:
Colocasia esculenta
Amorphophallus rivieri
Amorphophallus konjac
Arum cornutum
Ricinus communis

PS. tom_mix: i czemu nie chciałeś wstawiać swoich bananowców? ten wątek tylko na nie czekał. wstawił byś je wcześniej to i ja bym się wcześniej ujawnił :D . miałem tą stronę w zakładkach i czasem podglądałem ale że nic się nie działo to byłem troszkę niezmotywowany do pisania, ale widzę że jednak ktoś zagląda do wątku o bananowcach ;:138 więc i ja tu częściej zajrzę :wink:
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

Widziałem Colocasie i się od razu zakochałem ;:3

Nie chciałem wstawiać ani się udzielać, bo kiedyś się zraziłem do wypowiadania się na forach. Na szczęście tutaj jest przyjemniej niż gdzie indziej :uszy
A ja nie miałem w zakładkach tylko obserwowałem watek :tan

Szkoda że już tak nie szaleję za bananami jak kiedyś ;:224
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

moja Colocasie to jeszcze młodziak ale i tak jestem nad wyrost zadowolony z tego jak przyrosła w tym roku a i już się powoli z niej odrosty pojawiają. (6 małych łebków się spod ziemi wychyla coraz bardziej)

Co do szaleństwa za bananowcami to wszystko się zaczęło od pojedynczego sukcesu z tym Ensete co był 3,5m potem jak on pięknie rósł przez lata, to w między czasie walczyłem z małą serią niepowodzeń co do innych egzemplarzy ale dużo dało mi to doświadczenia i teraz jest coraz większy progres w przeżywalności i tempie wzrostu moich podopiecznych. :D niemożna się zrażać i niestety się trzeba uczyć na błędach.

aktualnie udzielam się aktywnie (znaczy się prawie codziennie jak czas pozwala) na dwóch forach a to może się stać trzecim gdyż uradował mnie ruch w wątku który wystarczyło zainicjować małą "iskierką"
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

To ile ona ma latek?

Ja swoje banany mam od 3 lat więc doświadczenie z nimi mam znikome ;:224

A ja wiem na jakim forum się udzielasz :P tzn wiem o jednym :D
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

jeśli chodzi o Colocasie to ma niecały rok jeszcze, a jeśli chodzi o moją kolekcje to większość roślin jest z zeszłego bądź tego roku :D więc młodziaki a już tyle wyciągnąłem z nich wzrostu. ten największy Ensete ventricosum maurelii co ma aktualnie koło 2,7m (około gdyż ostatni pomiar na 252cm dokonałem 3 liście temu) kupiłem w Tesko we wrześniu zeszłego roku i oceniałem go wtedy na max 3miesięczną siewkę, po wszystkich zabiegach ratunkowych z poziomu ziemi odbił w grudniu a teraz proszę jak przy szalał (z kaczątka w łabędzia) :wink:
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Także jestem ciekaw odpowiedzi na pytanie KaRo dotyczące ziemi oraz zimowania :D

Ja tam mam jednego bananka Musa.sp , dolne liście troszkę podparzone przez wschodnie okno :evil:
Przy okazji wiecie może jaki to gatunek? Ostatnią zimą zimowałem go w mieszkaniu.
Obrazek
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Amorphophallus pisze: aktualnie udzielam się aktywnie (znaczy się prawie codziennie jak czas pozwala) na dwóch forach a to może się stać trzecim gdyż uradował mnie ruch w wątku który wystarczyło zainicjować małą "iskierką"
No brawo,brawo!
Zapraszamy do aktywności na forum :wit
Ja osobiście bardzo liczę na Wasze doświadczenia.
Mam drugi raz w życiu Musa basjoo i bardzo jestem chłonna wiedzy jak go uprawiać.
Pierwszego uśmierciłam hodując go w mieszkaniu i próbując rozdzielić odrosty.
Teraz jednak nie zamierzam go stracić, dlatego bardzo potrzebuję Waszych informacji jak mam go zimować by wiosną nie płakać po nim ;:14
Otrzymałam go pocztą jako młodą sadzonkę,posadziłam w ogrodzie i rośnie super. ;:138

Obrazek

Obrazek

[
To powiedzcie proszę coś o ziemi w jakiej lubi rosnąć,o nawożeniu- czym,kiedy i ile razy ale przede wszystkim jak go zimować w ogrodzie. ;:180
Skoro Wasze przetrwały tę ostatnią zwariowaną zimę i wiosnę to musicie znać dodkonałe metody ich zabezpieczania :roll: :D

Dziwidło zaskoczyłeś mnie strelicją w ogrodzie...Ona też tam zimuje?
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

luczek95: Twój bananowiec to Musa accuminata ale odmiany nie rozpoznam niestety

KaRo:
Po pierwsze niestety nie jest tak pięknie i jeszcze nic w gruncie nie zimowałem gdyż miałem za mało egzemplarzy żeby ryzykować, ale w tym lub przyszłym roku przejdziemy i do takich testów.
Co do nawożenia: Ja używam nawozu YaraMila garść pod mniejsze, dwie garści pod większe rośliny, z 1/5 garści do małych doniczek i 1/2 garści do dużych donic (30-40L). Nawożę co dwa tygodnie czyli w okolicach 14-16 i 29-2 każdego miesiąca.
Ziemia jest bardzo ważna gdyż gleby ciężkie gliniaste spowodują szybko zgniliznę korzeniową zwłaszcza w chłodniejszych okresach.Z drugiej strony gleba nie może przesychać. najlepszy do naszych celów jest SUBSTRAT TORFOWY (czyli torf odkwaszony i uzupełniony w makro i mikro składniki) ja osobiście używam konkretnej firmy (przy okazji jednej z tańszych) i sprawdza się najlepiej. Tu moje pytanie czy mogę podać nazwę firmy czy złamię regulamin forum?

A tak wygląda aktualnie mój odratowany Ensete ventricosum który kiedyś był największą ozdobą.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Możesz podać nazwę ,to przecież porada.
Twoje banany są tak zaaklimatyzowane w tym ogrodzie,że wyglądają,jakby tam rosły już kilka sezonów.
Nie szkodzi im takie jesienne wykopywanie czy to tez odbędzie się pierwszy raz?
No nic ,będziemy eksperymentować zatem.
Nasz forumowy kolega (Markus),wprawdzie w Niemczech ale uprawia bananowca na działce i mam nadzieję,że podszkoli nas jak to zrobić najbardziej prawidłowo.

Ensete ventricosum jest ślicznie potężny :D
A Ensete maureli tom_mix jest piękniście kolorowy :D
Trudno mi sobie wyobrazić,że mój może urosnąć np. do 3 m.
Ale chciałabym ;:138
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

ależ z wykopywaniem ich to już mam doświadczenie. robię to w trzecim tygodniu września w przypadku mniejszych żeby miały czas się dobrze ukorzenić jeszcze w naturalnym świetle. w przypadku dużych jak ten czerwono listny widoczny na zdjęciach bądź kiedyś ten Ensete v. jak miał 3,5m to jest śledzenie prognozy pogody i jak zapowiadają że noc ma być koło 3-4stopni to znaczy że pora kopać.
małe to nie problem za to z dużymi jest zabawa :D ale później satysfakcja jaka
2008
Obrazek

2009
Obrazek

Obrazek

2010
Obrazek

Obrazek

Obrazek

PS.Ensete ventricosum maurelii (czerwono listne) rosną nieco szybciej i osiągają większe rozmiary niż zwyczajne Ensete ventricosum

co do podłoża jego cena waha się od 14-16zł za 70L
Obrazek
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Tutaj widzę że masz pasję ;:108 Troszkę roboty przy tym masz co? :;230
A z takim dość radykalnym przycinaniem, to z powodów gabarytów?

Korzystając z obecności speca od bananowców prosiłbym o jakieś rady dot. zimowania w mieszkaniu..
Mam do dyspozycji półki przy południowym oknie, południowy parapet, korytarz z oknem od północnej strony na pierwszym piętrze (więc mogą być przeciągi) oraz piwnicę z małym okienkiem(ale tutaj jeszcze nie wiem jak z temperaturami zimą).
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”