Sezon 2015 - rozpoczęty
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki -sezon 2015
Witajcie. Świetny pomysł z tymi prętami wbijanymi do ziemi pod kątem . W życiu bym na to nie wpadła i z pewnością wykorzystam. Moje powojniki rosną i cieszy mnie to niezmiernie . Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam nadzieję, że do weekendu kupię te pręty i w końcu posadzę moje powojniki.
Normalnie, aż się boję co z tego wyjdzie
Ze 2 czy 3 lata temu miałam powojnikowy falstart - kupiłam jakieś "no name" maluchy z Biedronki, po kilka zł, posadziłam byle jak i byle gdzie....dwa padły, jeden ledwie dycha. No ale popełniłam same błędy - nie wiedziałam co kupuję, jak mam posadzić, jak ciąć....W efekcie nie były cięte ani razu, posadzone zostały "na patelni", bez przygotowanego podłoża, a nóg wcale w cieniu nie mają
Postanowiłam więc spróbować raz jeszcze, ale tym razem naczytałam się forum, obejrzałam film instruktażowy p. Marczyńskiego, kupiłam kilka sadzonek sprawdzonych odmian viticella no i zobaczymy, jak to będzie
Normalnie, aż się boję co z tego wyjdzie
Ze 2 czy 3 lata temu miałam powojnikowy falstart - kupiłam jakieś "no name" maluchy z Biedronki, po kilka zł, posadziłam byle jak i byle gdzie....dwa padły, jeden ledwie dycha. No ale popełniłam same błędy - nie wiedziałam co kupuję, jak mam posadzić, jak ciąć....W efekcie nie były cięte ani razu, posadzone zostały "na patelni", bez przygotowanego podłoża, a nóg wcale w cieniu nie mają
Postanowiłam więc spróbować raz jeszcze, ale tym razem naczytałam się forum, obejrzałam film instruktażowy p. Marczyńskiego, kupiłam kilka sadzonek sprawdzonych odmian viticella no i zobaczymy, jak to będzie
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 100p
Moje pręty z oczkiem już kupione, w leroy merlin W weekend już mam nadzieję operacja sadzenie
-
- 100p
A ja mam takie pytanie - zostanie mi worek lub dwa ziemi do wysiewu i pikowania Hollas, za dużo kupiłam. Czy mogę ją rzucić do dołka przy sadzeniu powojników czy mogę im zaszkodzić?
Ewentualnie, czy mogę ją zużyć do pelargonii w skrzynkach?
Ewentualnie, czy mogę ją zużyć do pelargonii w skrzynkach?
Magdalenco, moim zdaniem spokojnie możesz dorzucić tę ziemię z tym ,że wymieszaj z rodzimym podłożem. Powojniki najlepiej rosną na glebach zasobnych w wapń o pH 6 do 7.
Odczyn podłoża Hollasu jest regulowany kredą tak, by mieścił się w granicach pH 5,4 do 6 , więc jeśli zmieszasz z próchniczną ziemią uniwersalną na pewno nie zaszkodzisz.
W podłożach startowych stosuje się znikome , niskie dawki minerałów, w ilościach , które na pewno nie spowodują sinego wzrostu nowo posadzonej rośliny , a że początkowej fazie chodzi nam o wzmocnienie systemu korzeniowego , a nie o namnażanie masy liściowej i pączkowanie to moim zdaniem podłoże do siewu i pikowania nie wyrządzi szkody.
Odczyn podłoża Hollasu jest regulowany kredą tak, by mieścił się w granicach pH 5,4 do 6 , więc jeśli zmieszasz z próchniczną ziemią uniwersalną na pewno nie zaszkodzisz.
W podłożach startowych stosuje się znikome , niskie dawki minerałów, w ilościach , które na pewno nie spowodują sinego wzrostu nowo posadzonej rośliny , a że początkowej fazie chodzi nam o wzmocnienie systemu korzeniowego , a nie o namnażanie masy liściowej i pączkowanie to moim zdaniem podłoże do siewu i pikowania nie wyrządzi szkody.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- zlotko73
- 100p
- Od: 30 mar 2015, o 17:17
Witam.
Dziś otrzymałam paczkę z e-clematis.
Zakupiłam 4 szt powojników z którymi rozpoczynam przygode.
Są to :Maria Skłodowska-Curie,Sunset,Jackmanii oraz Romantika.
Sadzonki mają po około 70 cm i jutro chce je umieścić w donicy bez dna na działeczce.
Doniczka ma wymiary dł. 2,5m szerokość 30 cm.
Moje pytania :
- po wsadzeniu w doniczke powinnam je przyciąć ?
-czy te 4 szt wystarczą na taką długość ? wyjdzie co ok 0,5 metra ,
-czy macie jakieś dobre rady czym podlać ,czy zasilać po podlaniu ?
Pozdrawiam wszystkich i czekam na Wasze rady.
Dziś otrzymałam paczkę z e-clematis.
Zakupiłam 4 szt powojników z którymi rozpoczynam przygode.
Są to :Maria Skłodowska-Curie,Sunset,Jackmanii oraz Romantika.
Sadzonki mają po około 70 cm i jutro chce je umieścić w donicy bez dna na działeczce.
Doniczka ma wymiary dł. 2,5m szerokość 30 cm.
Moje pytania :
- po wsadzeniu w doniczke powinnam je przyciąć ?
-czy te 4 szt wystarczą na taką długość ? wyjdzie co ok 0,5 metra ,
-czy macie jakieś dobre rady czym podlać ,czy zasilać po podlaniu ?
Pozdrawiam wszystkich i czekam na Wasze rady.
Pozdrawiam,Danusia
Mój jest ten kawałek ...ogródka, czyli u Danusi
Mój jest ten kawałek ...ogródka, czyli u Danusi
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Nie przycinaj, podlej zwykłą wodą, z nawozami bym się jeszcze nie śpieszył.
No normalnie jakaś telepatia.... O to samo miałam zapytać Dzisiaj kupiłam Hagley Hybrid- dość ładna sadzonka, poza tym mam Billa i botaniczny.....Czekam też na 4 sztuki od Stasi. Czytam, uczę się by je potraktować po królewsku
A z nawozami to jak przy innych roślinkach. Musi się najpierw ukorzenić. W pierwszym roku raczej nawozy organiczne, nie sztuczne. Prawdaż???
Pozdrawiam, Ela
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie.
Wiecie co - chyba wyleczyłam się z kupowania powojników w marketach itd . Były w Brico i Biedronce ale nie skusiłam się. Może dlatego, że już mam nadmiar i nie wiedziałabym gdzie to póki co sadzić . Moje powojniki rosną całkiem ładnie , niektóre mają pąki a najwięcej ma tegoroczny Carnaby. Kupiłam w szkółce przy okazji ładną sadzonkę no i zobaczymy co pokaże .
Wiecie co - chyba wyleczyłam się z kupowania powojników w marketach itd . Były w Brico i Biedronce ale nie skusiłam się. Może dlatego, że już mam nadmiar i nie wiedziałabym gdzie to póki co sadzić . Moje powojniki rosną całkiem ładnie , niektóre mają pąki a najwięcej ma tegoroczny Carnaby. Kupiłam w szkółce przy okazji ładną sadzonkę no i zobaczymy co pokaże .
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Ha ha ha! Mam podobnie! Najpierw kupiłam sobie Madame Julię w E-clem... Potem stwierdziłam, że przydałoby się jej towarzystwo. Kupiłam małego Hagley Hybrid w Biedrze i Jackmanii w Lidlu. Jakież było moje zdziwienie gdy zaczęły po kolei rozkwitać i okazało się, że mam trzy Julie koło siebie.whitedame pisze:Lubię wyzwania, ale po zakupach w Biedronce w zeszłym roku mam trzy powojniki 'Madame Julia Correvon', a chciałam kupić coś zupełnie innego.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A u mnie była tylko raz pomyła z tych supermarketowych zakupów powojniczków. A kilka mam. Jakiś inny kupiłam a okazało się ,że mam drugi Etoile Violette
A teraz już
clematis Maidwell Hall
]
.Marhham s Pink tez się szykuje do kwitnienia
A teraz już
clematis Maidwell Hall
]
.Marhham s Pink tez się szykuje do kwitnienia
-
- 100p
W momencie gdy poluje się na konkretne odmiany, to zakup w biedronce itp. - biorąc pod uwagę ryzyko omyłki - to pozorna oszczędność ;)