Truskawki - cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki - cz.4
Jezeli tak to wielki problem już sam musisz zdecydować co robić
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
JanuszKR masz dwie opcje do wyboru . Przyzwyczaić się do mrówek i podzielić się z nimi truskawkami, albo jeść pryskane owoce . Mam drugi rok oblężenie mrówek, sobie spacerują po całym warzywniku . Faktycznie w ubiegłym jak i w tym roku nadgryźli trochę truskawek ,i zajęli kawałak ziemi na kopczyk pod szklarnią w sałacie,a w ub. roku mieli kopczyk w dyniach . Dla mnie to nie są duże straty(parę truskawek i 1 dynia lub 4 sałaty) .
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak w takich truskawkach z mrówkami pielić . Ja sypię proszek w gniazda .
Spróbuję jeszcze je wyłapać na zakrętki od słoików wysmarowane miodem. Chyba, że ktoś już pr?bował i zniechęci mnie do tego. Sypać trutki do gniazd nie zamierzam, bo to dopiero byłby zasób trucizny w beczce na lata. Jak im teraz popuszczę, to cała beczka z kilkudziesięcioma truskawkami i poziomkami będzie jednym wielkim mrowiskiem.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Anulab, ja w takich truskawkach z mrowiskiem pielę raz z jednej strony, jak się mrówki wkurzą, to przechodzę na drugą stronę grządki pielić, a jak się uspokoją, to znów pielę z "pierwszej" strony Jakoś daję radę, choć mrówki panoszą się po całym ogrodzie. Ponieważ nie stosuję chemii, a mrówki nie robią u mnie większych szkód, to ich nie gonię.
pozdrawiam Ewa
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Juda Miałem truskawki Florence z wszystkich krzaków zostawiłem w tamtym roku 4 sztuki które bardzo późno kwitną .
W tym roku na dwóch krzakach truskawek można znaleźć kwiat kwitnący a oprócz niej mam późniejszą odmianę Pandorę na której już nie widać kwiatów .
Czy jest duża szansa że to jest siewka czyli nowa odmiana bardzo późno kwitnąca bo jeśli tak to spróbuje ją rozmnożyć i używać jako zapylacz do Pandory ?
Teraz truskawki mam posadzone co 70-75cm ze względu na to że mniej chorują a między rzędami sadzę rzodkiewkę i koper .
Florence ? odmiana późna , owoce duże smaczne ale trochę gniły
Dukat - owoce duże ale średnio plenne
Elkat - owoce duże b. plenna i niestety trochę gniły .
Kama - odmiana wczesna ,owoce duże do małych smaczne , zbiór 4 tygodnie
Pandora ? odmiana b. późna owoc smaczny + 2 krzaki Vicody
Polka - odmiana późna owoc duży do średniego b. smaczne .
Honeoye - ze względu na suszę na we wrześniu było troszkę truskawek z sadzonek Frigo i wiosną średnio plonowały ale za rok pokarze jak plonuje .
W tym roku na dwóch krzakach truskawek można znaleźć kwiat kwitnący a oprócz niej mam późniejszą odmianę Pandorę na której już nie widać kwiatów .
Czy jest duża szansa że to jest siewka czyli nowa odmiana bardzo późno kwitnąca bo jeśli tak to spróbuje ją rozmnożyć i używać jako zapylacz do Pandory ?
Teraz truskawki mam posadzone co 70-75cm ze względu na to że mniej chorują a między rzędami sadzę rzodkiewkę i koper .
Florence ? odmiana późna , owoce duże smaczne ale trochę gniły
Dukat - owoce duże ale średnio plenne
Elkat - owoce duże b. plenna i niestety trochę gniły .
Kama - odmiana wczesna ,owoce duże do małych smaczne , zbiór 4 tygodnie
Pandora ? odmiana b. późna owoc smaczny + 2 krzaki Vicody
Polka - odmiana późna owoc duży do średniego b. smaczne .
Honeoye - ze względu na suszę na we wrześniu było troszkę truskawek z sadzonek Frigo i wiosną średnio plonowały ale za rok pokarze jak plonuje .
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Mój sposób na mrówki jest taki.
Wsypuję cukier do niedużej ilości ziemi i mieszam.
Wkładam to do słoika i nakładam na miejsce w którym mają gniazdo lub kanał przejściowy do góry dnem.
Nakrywam doniczką / żeby miały ciemno / i czekam aż się tam zagnieżdżą.
Wtedy łopatą podbieram całość i wynoszę na kompost.
Mrówki doskonale go przerabiają do jesieni a na zimę schodzą głęboko do ziemi, więc kompost jest czysty wiosną i wolny od mrówek.
Jednak nie polecam robić tego z żółtymi mrówkami, wydzielają sporo kwasu mrówkowego, który szkodzi roślinom.
Ponieważ nie stosuję chemii, mam zamiar wypróbować "Herbatkę tymiankową" - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707 - do oprysku truskawek, które dokupiłam w tym roku.
Może ktoś już stosował i może podzielić się opinią ?
Wkładam to do słoika i nakładam na miejsce w którym mają gniazdo lub kanał przejściowy do góry dnem.
Wtedy łopatą podbieram całość i wynoszę na kompost.
Mrówki doskonale go przerabiają do jesieni a na zimę schodzą głęboko do ziemi, więc kompost jest czysty wiosną i wolny od mrówek.
Jednak nie polecam robić tego z żółtymi mrówkami, wydzielają sporo kwasu mrówkowego, który szkodzi roślinom.
Ponieważ nie stosuję chemii, mam zamiar wypróbować "Herbatkę tymiankową" - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707 - do oprysku truskawek, które dokupiłam w tym roku.
Może ktoś już stosował i może podzielić się opinią ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
A w jakim celu?
Myślę, że to doskonały pomysł: tani, ekologiczny i skuteczny. Zapewne spróbuję na swoich mrówkach. Coś z tymi słodkościami jest, bo jak dzisiaj do beczki wystawiłem leżący słoik z resztkami scukrzonego miodu, to po ok. godzinie ponad setka mrówek była w środku. Na zakrętkę dałem miodu płynnego i mrówki stawały na brzegu i konsumowały nie klejąc się, bo nie wchodziły na maź.kogra pisze:Mój sposób na mrówki jest taki.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Koryguję błąd ... Ambrozja średniowczesna,mam pierwszy raz sadziłam na wiosnę ,zrywałam kwiatki tylko kilka zostawiłam.
Pozdrawiam Teresa
- kogra
- Przyjaciel Forum
Januszu - mrówki uwielbiają słodkości, nawet ciastem nie pogardzą.
Możesz wypłukać słoik po miodzie z niedużą ilością wody i tym przelać ziemię a mrówki się tam momentalnie zameldują.
Zamiast je niszczyć / bo one też są środowisku potrzebne / lepiej z nimi współżyć i wykorzystać ich pracę dla swoich potrzeb.
Cewe - spróbuję nią powalczyć z chorobami liści truskawek, stosując zapobiegawczo po wycięciu starych.
Zobaczymy czy to coś da, eksperymenty zawsze mogą dać coś dobrego.
Możesz wypłukać słoik po miodzie z niedużą ilością wody i tym przelać ziemię a mrówki się tam momentalnie zameldują.
Zamiast je niszczyć / bo one też są środowisku potrzebne / lepiej z nimi współżyć i wykorzystać ich pracę dla swoich potrzeb.
Cewe - spróbuję nią powalczyć z chorobami liści truskawek, stosując zapobiegawczo po wycięciu starych.
Zobaczymy czy to coś da, eksperymenty zawsze mogą dać coś dobrego.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
A masz jakieś choroby na truskawkach?
- kogra
- Przyjaciel Forum
Kilka czerwonych plamek na truskawkach i poziomkach.
Spróbuję czy to coś da.
Nie stosuję chemii, wiec eksperymentuję z różnymi naturalnymi środkami.
Jeśli nie pomoże to oberwę po prostu wszystkie chore liście i wywalę do kubła.
Spróbuję czy to coś da.
Nie stosuję chemii, wiec eksperymentuję z różnymi naturalnymi środkami.
Jeśli nie pomoże to oberwę po prostu wszystkie chore liście i wywalę do kubła.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki