Wszystko o pomidorach cz. 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 12

Post »

darbo pisze:Do wyrastania korzeni przybyszowych jeszcze daleka droga. Moi rodzice mają takie coś co roku, jednak nigdy nie podsypywali ziemi. W niczym to nie przeszkadza. U mnie kiedyś miały tak gruntowe. Oczywiście w zależności od pogody. Dzisiaj mokro, jutro będzie upalnie.
Jeśli są bez osłony, to co ma zrobić. Po trzech dniach padania każdy będzie tak miał. Koleżanka pytała czy to groźne.
Nie zauważyłem żeby zaszkodziło.
.
Korzenie przybyszowe czy ich zaczątki powstają od nadmiaru wody i obojętnie czy przyroda przelała czy nasza ręka i na to chciałam zwrócić uwagę bo mogą zacząć się kłopoty z pomidorami. Mogą nie muszą ale takie stwierdzenie,że,,Po trzech dniach padania każdy będzie tak miał.,,to też przesada bo na pewno nie każdy.
rufles
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2016, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Więc ziemię mam piaszczystą i w tym miejscu pierwszy raz uprawianą. Wierzchnią warstwę przekopałem z odrobiną kompostu. Następnie nawiozłem rzędowo końskim obornikiem. Po posadzeniu pomidorów nawiozłem raz biochumusem forte bo myślałem ze im brakuje zanim dokopią się do obornika, a to był efekt chłodnych nocy. Na kilku krzaczkach listki są chorobliwie małe.
Drugie pytanie. Jak to jest z ilością gron na krzaku? Pomidor o tej porze wszystkie będzie w stanie wyżywić? Ile to jest za dużo i należy część usunąć?
rufles
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nie mogę edytować więc dodaje pod.
Zdjęcia pokazujące o co chodzi z małymi listkami.

Obrazek
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niektóre odmiany mają taki "zdechły" wygląd, napisz jakie masz to może sprawa się rozwiąże. :D
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

To samo chciałam napisać, niektóre po prostu tak mają.
kwapi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2016, o 09:52

Post »

Witam..Mam pytanie, na kilku pomidorach w foliaku, zaczęły więdnąć wierzchołki, na pozostałych krzakach tego nie ma, podlewane wszystkie tak samo, czego może im brakować?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Jeśli wierzchołki więdną za dnia w upał i wieczorem wracają do normy, to pół biedy. Gorzej jak wieczorem nie wracają do normalności, to może świadczyć o zasoleniu pomidorów. Obserwuj je wieczorem jak zrobi się troszke chłodniej.
kwapi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

wieczorem też podwiętnięte, ogółem 5 krzaków na 40
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Teraz to już nie wiem czy Tobie chodzi o zwiędnięte liście czy podwinęte/skręcone. Może zrób jakieś fotki pod wieczór jak nie będzie takiego skwaru.
kwapi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

więdną i się skręcają, wieczorem wstawie foto, a jak postępowac jeśli są zasolone?
Obrazek

Obrazek
rufles
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Drako pisze:Niektóre odmiany mają taki "zdechły" wygląd, napisz jakie masz to może sprawa się rozwiąże. :D
To by się mogło zgadzać gdyby te kilka krzaczków to była 1 odmiana. Rosną w różnych miejscach szklarni i ni z gruszki ni z pietruszki maja male liście. Odmiany które wchodzą w grę to betalux lub poranek.
A jak z ilością gron na krzaczku? Usuwać powyżej jakiejś wartości czy niech rosną?
Jeszcze jedno pytanie czy każdy duży pączek jest Staśmiony? Czy zdarzają się poprawne pączki giganty? Bo popękanego słupka czy co to tam jest z czego powstaje pomidor nie zauważyłem.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Czy ktoś już hodował pomidorki odmiany chrobry ,chciałem zapytać, wiem ze to są karłowate i samokączące ale nie wiem czy puścić ich na żywioł czy na jeden pęd.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam w tunelu ponad 70 pomidorów. Kilka z nich ma pozwijane liście. Co mam zrobić aby liście się nie zwijały ? :?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”