Zielone pokoje, Ibrakadabra i Półdiablę Weneckie, cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielone pokoje, Ibrakadabra i Półdiablę Weneckie, cz. 8

Post »

Jagi, myślę, że Zlatanek zapełni pustkę, ale nie zastąpi Wicusia, Wicuś był wyjątkowym kotem. Z tego co piszesz, to dwa zupełnie różne kocie charaktery. Zlatanek słodki rozrabiaka, Wicuś był spokojny. Chociaż kiedy pokazywałaś fotki malucha w rondlach i patelniach, to przemknęło mi przez myśl, że zupełnie jakbym następne wcielenie Wicusia widziała.
Jarmuż piękny ci wyrósł, jak długo go hodowałaś? Moje takie bidy, zresztą nawet jakby bujne porosły, to i tak byłyby bidy. Albo się zjada, albo podziwia ;:306
Tarasowe bezy idealne w kształcie. Ja też miałabym opory przed deptaniem śniegu w ogrodzie, przyjemnie popatrzeć na taki bielutki czyściutki śnieg. Ogród smacznie sobie śpi pod pierzynką, roślinom ciepło i przez dłuższy czas susza im nie grozi.
Na rabatach zostawiłaś donice, wyglądają na ceramiczne, nie pękną na mrozie?
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Witaj JAGÓDKO :wit
To Ci matka-natura śniegu nie poskąpiła :!: Ładnie się ogród prezentuje w tym zimowym anturażu :!:
I bardzo dobre tło do fotek kotów :!: Że o mewie nie wspomnę ;:108
Trzymaj się ciepło ...
Sławek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale Cię zasypało ;:oj
Żeby tak u mnie popadało :roll: A tu marność nad marnościami.
Za to mroziło nieźle. Mam nadzieję, że roślinkom nie zaszkodzi.
Jagódko, może u Ciebie panuje ład i porządek w takim zimowym ogrodzie, ale u mnie nie bardzo
Znowu wychodzi moja rozwichrzona natura. Po prostu ja jesienią nie sprzątam ogrodu.
Owszem lubię bardzo zimozielone, ale lubię też jak pomiędzy nimi jakieś patyczki wystają, zaschnięte kwiatostany, po prostu coś się dzieje. I jak zwykle to pokazuje jak ja bardzo nie lubię oglądać gołej ziemi ;:306
Jestem w stanie znieść ją tylko wiosną po generalnych porządkach, ale ta pustka całe szczęście trwa bardzo krótko. ;:173
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jaguś jak pięknie! Jakbym miała ogród, który można podziwiać z okien również zimą - też nie pozwoliłabym żadnej dwunożnej istocie deptać po białej cudnej pierzynce.
U nas na wsi też śnieżnie i nieskazitelnie. Madzia zrobiła mi wspaniałą niespodziankę i wstawiła zimowe z Chrztowa w moim wątku.
-------------
Jaguś a nie wybierasz się przypadkiem do biblioteki?
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Jagi!

Pięknie wyglądają koty na śniegu. Zlatanek na drzewach wygląda jak czarna pantera.
Lubię koty w plenerze; potrafią cieszyć się życiem, ożywią każdy krajobraz!

A teraz pozwolę sobie na małą prowokację.
Nie będzie o ogrodach, ani o zimie, nawet nie o kotach.
Będzie o kolacji w pałacyku myśliwskim w Austrii, przy sławetnym zbiegu granic 4 krajów.
W swoim czasie bywał tam cesarz Franz Josef, którego dostojne oblicze nadal spogląda na gości ze ściany.

Obrazek

Piękne wnętrze zachowało wszelkie pamiątki po najdłużej panującym władcy Europy. Jest wielki fortepian, stare fotografie, jest historyczna butelka po szampanie wypitym przez cesarza ponad 100 lat temu. Są piękne sztukaterie i oryginalne żyrandole z motywem poroża.

Obrazek

Wnętrze klimatyczne, ale bardziej niż o wnętrze, chodzi o cesarza.
Szkoda, że dzisiaj takich władców już nie ma :twisted: :twisted: .
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jagi niby się odkopała, ale chyba znowu wpadła w jakąś bezę :;230

Lisico obudziłaś we mnie wspomnienia, bo na wspomnienie o cesarzu mojej babci oczy zachodziły mgłą, bo podobno jakiś wojak smalił do niej cholewki ;:306 Dobrze że w końcu rozsądek zwyciężył i wyszła za dziadka :D

Pozdrawiam Jagodę i Lisicę ostatnio dwie Gospodynie te wątku ;:4
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Marysiu,
Ja w Zielonych Pokojach wynajmuję (legalnie!) mały kącik :twisted: :twisted:
Pod nieobecność Gospodyni otwieram drzwi, odbieram telefony, czasami zamiotę podwórze ogonem...

Co do Cesarza: a gdyby Twoja Babcia jednak wyszła za tego wojaka....
Mieszkałabyś w pięknej Austrii, kto wie, może właśnie u zbiegu granic 4 krajów?
Ciekawe, jak wtedy wyglądałby Twój ogród.
Lubisz takie "a gdyby"?

Natomiast Jagi...? No cóż, albo wpadła po uszy w jakąś zaspę, albo śledzi karierę Ibrahimovica... ;:306
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lisico to Jaga ma szczęście, bo ja muszę wszystko sama :wink:
Nie raz się zastanawiałam, ale tego nikt nie wie ;:185 czy gdyby był inny tata czy mama to byłam też ja tylko np. o innym wyglądzie i charakterze, czy nie byłoby mnie wcale...lubisz takie gdybanie ;:306
Nie jestem pewna czy chciałabym mieszkać w Austrii? :wink: zwiedzić owszem, ale wyrywam do domu ;:306
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Masko Mario,
Jakby Babcia poślubiła austriackiego wojaka, mieszkałabyś w Austrii i tam by był Twój dom.
Witaj Lisico :wit
Ja bym chciała mieszkać w cieplejszym klimacie, gdzie sezon letni trwa dłużej.
Toskania albo południowe regiony Francji, tam by mi się podobało.
Trochę znam okolice Monachium o łagodniejszym klimacie. Tam mieszka moja siostra.
W każdym małym miasteczku w okolicy można znaleźć coś uroczego. Cukiernia w Landshut jak zabytkowa bombonierka wyglądała.
Cała w złocie i purpurze. Mebelki jak z muzeum, szklane gablotki z XIX wieku, pralinki ręcznie wyrabiane.
Najbardziej zachwyciło mnie Garmisch-Partenkirchen. Tam bym mogła mieszkać. Miejscowość słynie ze sportów zimowych, ale latem tonęła w kwiatach. Kwiaty były wszędzie na klombach, trawnikach, balkonach, tarasach, w kawiarniach. Stara, zabytkowa zabudowa robiła bajkowe wrażenie, jednocześnie panował luksus, ekskluzywne butiki, wielki świat w maleńkim miasteczku.

JagiS
no wyjdź już z tej zaspy śniegowej, czy niedźwiedziej nory i skrobnij co słychać?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jaguś, ależ się porobiło ..zaiście po cesarsku w Twoim wątku :lol:
Osobiście mnie to nie przeszkadza, ale może wyjdź z igloo i zapodaj fotki Twoich uroczych futrzaków :D
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witam!
Nie zliczę, który to już raz zaczynam pisać i wszystko na nic. Najwyraźniej, sądząc po jego zachowaniu, laptop powoli dokonuje żywota ;:145. Oj, wisi na włosku moja forumowa przyszłość...

Nie wiem, jak się zdołam uporać z tyloma wpisami. Ale próbuję... ;:224.

Dominiko o zielonych paluszkach witaj ;:180.
W życiu bym nie przypuszczała, ze zwykły jarmuż może kogoś zainteresować ;:306.
Kotki dziękują i rozrabiają strasznie.

Marysiu chinanit
, brak śniegu i mróz to prawdziwa zmora dla ogrodu. Nadmiar śniegu to też zmora. Zwłaszcza kiedy operator pługa śnieżnego urządza mi atrakcje, jak w słynnej opowiastce o sielskim domku w górach ;:306.
Mam nadzieję, że mróz u Ciebie zmalał, szkoda byłoby Twoich pięknych i niebanalnych roślin ;:218.
A u mnie jest tak:

Obrazek

Małgosiu Pepsi, mój biały ogród też już nieco podeptany. Wyławiałam spod śniegu ławeczki, bo miał się nimi zająć pan stolarz. Ale już któryś termin minął, a pana jak nie było tak nie ma ;:174. Niestety, już mi się ta zima nudzi, a kondycja sięga poziomu gleby ;:222. Szufla to jednak za mało!
Niedługo upodobnię się do Szuwarka ;:145.
A taką ścieżkę wydeptały moje koty:

Obrazek

Loki
, faktycznie, zgnilizny też nie chcę, ale od lat jakoś nic takiego się nie zdarzyło. Susza nęka mój ogród co roku już bardzo długo, a podlewanie horrendalnie kosztuje ;:209.
Za bardzo z tym zaklinaniem zimy nie szalej, bo się przeziębisz ;:218.

Obrazek

Baśka, dzięki ;:196!
Jak się Zlatanek ucieszył, że nie sam jest na świecie ;:306. Mieć bliźniaka to nie byle co ;:333. Bukiet bierę, bo miechunki nie mam, a lubię. Koszyk też bierę, bo ładny, a i polano się przyda, jak trzeba będzie któremuś kotu przylać ;:306.
To moje jing i jang:

Obrazek

Witaj, Werko!
Ty też o tym jarmużu ;:306. Kupiłam to olbrzymie warzywo z długaśnym głąbem na targu. Niosłam to berło przez pół Gdańska, wzbudzając niemałą sensację. Żeby głąb skrócić musiałam użyć piły do gałęzi :;230. A wygląda świetnie bardzo długo.

Wysyłam tę część ze strachu, że znów zniknie ;:218. Buziaki!
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Z duszą na ramieniu kontynuuję...

Megi, Wicuś był kotkiem dekoracyjnym, refleksyjnym, grzecznym i dystyngowanym. Nie broił, nie zabijał żadnych zwierząt. Boję się, że taki już się nie powtórzy. A Zlatanek - szatanek jest żywiołowy, ale za to bardzo pojętny. W lot się nauczył od Szuwarka, że jak się czegoś chce, to trzeba skakać po szafach i robić dużo hałasu. A Ibrakadabra nauczyła go, że kiedy pańcia woła, to się na łeb na szyję do niej biegnie ;:306.
Temat jarmużu wyjaśniłam wyżej, w odpowiedzi Werce. Ja uważam, ze warzywa stanowczo są do podziwiania ;:306.
Tarasowe bezy zamieniły się w kapelusiki naszej Misi (patrz Jej zdjęcie w avatarze) :uszy, ale śniegu dużo i rośliny bezpieczne. Donice terakotowe starej daty, mróz się ich nie ima.
Dla Ciebie Zlatanek. Tak sobie lubi siedzieć.

Obrazek

Wysyłam, bo... ;:223. Reszta pewnie jutro...
Buziaki i dzięki - Jagi
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Witaj Jaguś
Widzę, że Zlatanek nadal rozważa kwestię: czy zostać ogrodnikiem? Pośród zieleni czuje się dobrze i do twarzy, tzn do pysia mu w zielonym. Urósł i zmężniał, śliczny z niego kotek. Jako młodziak usposobienie ma jeszcze niefrasobliwe, jednak z wiekiem z pewnością nabierze dystynkcji, na wzór Wicusia.
Zielone pokoje przemalowane na biało też ładnie wyglądają. Jednak ta biel to okres przejściowy, niech minie jak najprędzej. Docelowa jest zieleń, ciepło i ptaszki ćwierkające.
Dla kotków śnieg to atrakcja na chwilę, jak zmarzną łapki i pupa, to cieplutka podusia milej jest widziana.
Moje działkowe biedaki mają nędzne schronienia przed zimnem. W sukurs Oczusi ruszyła poduszka elektryczna. Ku mojej radości, pomysł okazał się bardzo dobry.
Psujący się komputer nic dobrego nie wróży ;:185 . Zakup nowego to spory wydatek ;:174 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”