Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
halowy2000
W jakim celu sciółkujesz pomidory skoszona trawa?
W jakim celu sciółkujesz pomidory skoszona trawa?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 cze 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani Forumowicze
Bardzo Was proszę o pomoc w rozpoznaniu problemu. Od dwóch dni próbuję sama znaleźć przyczynę żółknięcia i deformacji liści, ale nie umiem. Nic mi nie pasuje Pomidory rosną w tunelu foliowym, posadzone 2 tygodnie temu, z własnej rozsady, w ziemi ogrodowej - pierwszy raz tam rosną. Pod nogami obornik. Objawy pojawiły się jakieś 4 dni temu. Załączam zdjęcia i z niecierpliwością czekam na jakieś podpowiedzi.
, ,,,,,,,
Bardzo Was proszę o pomoc w rozpoznaniu problemu. Od dwóch dni próbuję sama znaleźć przyczynę żółknięcia i deformacji liści, ale nie umiem. Nic mi nie pasuje Pomidory rosną w tunelu foliowym, posadzone 2 tygodnie temu, z własnej rozsady, w ziemi ogrodowej - pierwszy raz tam rosną. Pod nogami obornik. Objawy pojawiły się jakieś 4 dni temu. Załączam zdjęcia i z niecierpliwością czekam na jakieś podpowiedzi.
, ,,,,,,,
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obejrzyj sobie w necie zdjęcia chorób wirusowych pomidora, czy nie wygląda podobnie jak te Twoje zmiany i zniekształcenia.
Np tu https://www.google.pl/search?q=tomato+v ... Ti6Xf3vsiM :
Podobnie wyszło to na 5 i 7 zdjęciu, ale jak pooglądasz to pewnie sama najlepiej ocenisz, czy to to.
Np tu https://www.google.pl/search?q=tomato+v ... Ti6Xf3vsiM :
Podobnie wyszło to na 5 i 7 zdjęciu, ale jak pooglądasz to pewnie sama najlepiej ocenisz, czy to to.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
marmollada!
A ile tego obornika dałaś w dołki?
Jeśli dużo to być może skutki przedobrzenia.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p2330077
I odpowiedź Ani kozuli:
Yareka , masz obajwy fitotoksyczności. Ten pomidor w coś ,,wdepnął'', garść kredy, większa kupka obornika, albo jeszcze coś innego. Jeśli nie było tego dużo, to mu przejdzie za jakiś czas.
A ile tego obornika dałaś w dołki?
Jeśli dużo to być może skutki przedobrzenia.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p2330077
I odpowiedź Ani kozuli:
Yareka , masz obajwy fitotoksyczności. Ten pomidor w coś ,,wdepnął'', garść kredy, większa kupka obornika, albo jeszcze coś innego. Jeśli nie było tego dużo, to mu przejdzie za jakiś czas.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Może być od obornika, zbyt duże stężenie w jednym miejscu. Powoduje gwałtowne zmiany, gdy korzenie do niego dotrą, w pobieraniu składników pokarmowych, do tego bieżąca pogoda i wychodzi niewiadoma nawet w pH.
Żeby prawidłowo mogły rosnąc pomidory, to trzeba na kilka dni przewidzieć pogodę i zasilić bądź nie, a Twoje pomidory mając obornik w dużej ilości muszą brać to co jest w pobliżu i jeśli gwałtownie temperatura ziemi wzrośnie, to tez zwiększy się rozkład obornika i nadmiar nawet azotu.
Żeby prawidłowo mogły rosnąc pomidory, to trzeba na kilka dni przewidzieć pogodę i zasilić bądź nie, a Twoje pomidory mając obornik w dużej ilości muszą brać to co jest w pobliżu i jeśli gwałtownie temperatura ziemi wzrośnie, to tez zwiększy się rozkład obornika i nadmiar nawet azotu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Marmollada podlej mocno te swoje pomidory, najlepiej deszczówką. Jak nie przesoliłaś na maksa z obornikiem to powinno pomóc w te ciepłe dni które teraz zapowiadają.
-
Obornika nie dawałam do dołków tylko był rozkładany na całości. W sumie, jeśli tak może wyglądać przedobrzenie, to jest to całkiem możliwe. Ja stawiałam na niedobór manganu albo molibdenu z powodu zbyt zasadowego podłoża.Tak mi wychodziło na http://ipopom.inhort.pl Sprawdzałam pH i wyszło dość zasadowe - między 7 a 8. Jeżeli to przenawozenie to będę szczęśliwa.
-- 17 maja 2017, o 22:05 --
Aguss85
Sprawdzałam też taką możliwość, ale moje liście nie są tak powybrzuszane. One robią się wąskie i zwijaja się do gory także wykluczyłam tę chorobę, ale może się mylę.
-- 17 maja 2017, o 22:05 --
Aguss85
Sprawdzałam też taką możliwość, ale moje liście nie są tak powybrzuszane. One robią się wąskie i zwijaja się do gory także wykluczyłam tę chorobę, ale może się mylę.
-
Maraga
Rzeczywiście to wygląda podobnie tylko u mnie bardziej zaawansowane. Oby to było to a nie jakiś wirus...
Rzeczywiście to wygląda podobnie tylko u mnie bardziej zaawansowane. Oby to było to a nie jakiś wirus...
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Bo to nie jest wirus, przynajmniej to co widzę na zdjęciach.
Ciekawe, jeśli to przenawożenie spowodowane rozkładem obornika to będę mieć tak samo. Dawałam obornik w dołki na to warstwa ziemi rodzimej i pomidor.
Ciekawe, jeśli to przenawożenie spowodowane rozkładem obornika to będę mieć tak samo. Dawałam obornik w dołki na to warstwa ziemi rodzimej i pomidor.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
A teraz mi się przypomniało... na zdjęciu nr 5 jest koktajlowka w doniczce posadzona do ziemi Verve do warzyw (czyli Pasłęk) i ona też ma takie objawy. Czyli to jednak może być jakaś choroba... Ja się załamię
Marmollada, a pryskałaś czymś? Środek na ślimaki, mrówki? Czy w tej ziemi ogrodowej nie ma czasem środka chwastobójczego?
-
Nie, niczym nie pryskałam.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Przestań się załamywać!
Masz dorodne krzaki.Niczym nie nawoź teraz.
Wsadziłaś do dobrze nawiezionej ziemi,dodałaś do tego sporo obornika to i się przejadły.
Teraz tylko podlewaj samą wodą.
Masz dorodne krzaki.Niczym nie nawoź teraz.
Wsadziłaś do dobrze nawiezionej ziemi,dodałaś do tego sporo obornika to i się przejadły.
Teraz tylko podlewaj samą wodą.