Świdośliwa (Amelanchier lamarckii) cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Świdośliwa (Amelanchier lamarckii) cz.2
Moja 6 letnia Lamarcka ma prawie 3 m wysokości i z 1.5 m szerokości. Jednak owoce są małe choć smaczne, lepsze od tych typu Martin, Smoky? Ale masowo z tak dużego krzewu jest tyle co z metrowej borówki. Ptaki to wcinają chyba albo słabe zapylenie? A może przymrozki?
Wniosek z tego taki owocu mało drewna dużo.
Wniosek z tego taki owocu mało drewna dużo.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do tych, co szczepili świdośliwę - napiszcie, proszę, jak i kiedy szczepiliście.
Mam świdośliwkę, podobno Smoky, ale mi nie smakuje. Niedaleko, pod murem szpitalnym rośnie kilka krzewów świdośliwek i tamte mi smakują. Chciałabym przeszczepić tego mojego krzaczora, tylko nie wiem jak i kiedy. HELP!
Mam świdośliwkę, podobno Smoky, ale mi nie smakuje. Niedaleko, pod murem szpitalnym rośnie kilka krzewów świdośliwek i tamte mi smakują. Chciałabym przeszczepić tego mojego krzaczora, tylko nie wiem jak i kiedy. HELP!
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Popatrz pod krzewami, mogą być odrosty korzeniowe.
Pozdrawiam,
J
J
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Ukorzeniaj, jak winorośl. Różnica polega tylko na tym, by sztobry pobierać z pędów wyrastających tuż przy pniu lub rosnących poziomo. Silnie rosnące (długie międzywęźla) pionowo pędy nie bardzo nadają się na sadzonki. Sztobry 3 oczkowe, z czego 2 oczka pod ziemią, a 1 nad.
Pod koniec maja możesz próbować pobrać wierzchołkowe części młodych pędów. Sam wierzchołek odcinasz, a pozostałe ok. 15 cm. po oberwaniu liści (pozostawiasz przycięte 1 - 2 liski) wstawiasz do doniczki ze sterylnym podłożem. Okrywasz folią, by nie parowała woda. Czasem trzeba dodatkowo zraszać. Ja do ukorzeniania używałem tego samego perlitu, co do winorośli lub mieszanki torfu z piaskiem.
Ukorzeniałem z powodzeniem odmianę Prince William. Lepsze efekty miałem przy ukorzenianiu zdrewniałych sztobrów.
Pod koniec maja możesz próbować pobrać wierzchołkowe części młodych pędów. Sam wierzchołek odcinasz, a pozostałe ok. 15 cm. po oberwaniu liści (pozostawiasz przycięte 1 - 2 liski) wstawiasz do doniczki ze sterylnym podłożem. Okrywasz folią, by nie parowała woda. Czasem trzeba dodatkowo zraszać. Ja do ukorzeniania używałem tego samego perlitu, co do winorośli lub mieszanki torfu z piaskiem.
Ukorzeniałem z powodzeniem odmianę Prince William. Lepsze efekty miałem przy ukorzenianiu zdrewniałych sztobrów.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Dzięki, małopolanin
Spróbuję z zielonymi sadzonkami pod koniec maja. Próbowałam ze 3 lata temu, ale zostawiłam czubki wzrostu i nic z tego nie wyszło. Potem zapomniałam, żeby zrobić sadzonki zdrewniałe. Teraz też jest za późno na zdrewniałe.
leff, nie będę ze szpadelkiem pod murem szpitalnym po nocy grasować...

Spróbuję z zielonymi sadzonkami pod koniec maja. Próbowałam ze 3 lata temu, ale zostawiłam czubki wzrostu i nic z tego nie wyszło. Potem zapomniałam, żeby zrobić sadzonki zdrewniałe. Teraz też jest za późno na zdrewniałe.
leff, nie będę ze szpadelkiem pod murem szpitalnym po nocy grasować...

Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
U mnie odmiana Prince William zaczyna dojrzewać. Właśnie wróciłem z obchodu zakończonego degustacją świdośliwy.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Możecie polecić Świdośliwę dorastającą do maksymalnie trzech metrów? Myślałem nad odmianą Martin. Opisy na różnych stronach ma ciekawe. Jak to jest w ogóle ze smakiem u świdośliw? Mają trochę kwasku w smaku, czy są raczej mdławe?
-
- 200p
- Od: 22 lip 2018, o 08:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Każda, przycinana co roku na 2.2m. Ja tak robię i to się sprawdza 

Odradzam niską odmianę Sleyt. U mnie dwie czteroletnie mają 1,5 i 2 metry. Drobne owoce są wodniste o smaku słodkiego jabłka. Nie wykopałem bo rośnie bez obsługowo. Trakuję jako ciekawostkę przyrodniczą.
- norbert
- 50p
- Od: 24 kwie 2007, o 21:01
- Kontakt:
Zapytam czy i kiedy świdośliwę przycinać?
Nieszczepiona, odmiana nieznana
Nieszczepiona, odmiana nieznana
Norbert
Jak musisz, to przytnij po zakończeniu wegetacji, albo na przedwiośniu. Obowiązku nie ma, chyba że chcesz jakoś ją uformować.
Pochwalę się przy okazji, że sadzonka Obelisk, którą zanabyłem pod koniec kwietnia (jej zdjęcie jest kilka postów wyżej), pięknie zaowocowała.
A pisali, że pierwsze owoce najwcześniej po trzech latach. Widać, że moja sadzonka nie umie czytać.
Pochwalę się przy okazji, że sadzonka Obelisk, którą zanabyłem pod koniec kwietnia (jej zdjęcie jest kilka postów wyżej), pięknie zaowocowała.
A pisali, że pierwsze owoce najwcześniej po trzech latach. Widać, że moja sadzonka nie umie czytać.

Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.