Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Ikra kabaczkowa/cukiniowa podaję przepis na stroną Hajduczek naturalnie.
Ukraiński kawior z cukinii z majonezem – skład
3 kg cukinii dużej (nie młodej) bez skórki i nasion – waga po obraniu
0,5 kg cebuli (waga po obraniu)
250 g koncentratu pomidorowego
100 ml oleju o neutralnym smaku – użyłam słonecznikowego
250 g majonezu – oczywiście jak najbardziej może to być domowy albo wegański majonez
100 g cukru (jeśli musisz, to zastąp ksylitolem lub erytrytolem)
10 ząbków czosnku
łyżeczka mielonego pieprzu (lub więcej, jeśli lubisz)
łyżka soli kamiennej
2-3 łyżki octu winnego/jabłkowego/owocowego/ziołowego – do smaku, a jeśli chcesz użyć octu spirytusowego 10%, to zacznij od 1 łyżki

Cukinie i cebule przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Warzywa włóż do bardzo dużego garnka (pryska trochę podczas gotowania, więc wysokie ścianki garnka bardzo się przydają), a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, majonez, olej i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, często mieszając, żeby się nie przypaliło, szczególnie na początku. Później wystarczy podejść do garnka raz na 10-15 minut.kawior z cukinii z majonezem
Dodaj sól, cukier, pieprz, czosnek. Gotuj jeszcze przynajmniej przez godzinę, a czas gotowania zależy od końcowej konsystencji, którą chcesz uzyskać. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet winny (zacznij od 2 łyżek) i sprawdź smak.czosnek
Przełóż do wyparzonych niedużych słoików (moje słoiki mają pojemność 200 ml), pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania wody w kotle. Większe słoiki trzeba pasteryzować odpowiednio dłużej.


Obrazek

Najlepsze są stare, twarde, przerośnięte cukinie, wtedy kawior/ikra ma odpowiednią, ziarnistą konsystencję.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Dziś zrobiłam przyprawę dukkah. Znacie?

Podaję za blogiem Lady Kitchen:
Dukkah wersja podstawowa:

35 g (3 łyżki) uprażonych orzechów laskowych
15 g (2 łyżki) uprażonego sezamu białego
5 g (1 łyżka) nasion kolendry
5 g (1 łyżka) nasion kuminu (może być kumin mielony w tej samej ilości)
5 g (1 łyżka) nasion kopru włoskiego
3 strączki (ok. 3 gramy) suszonego chilli
3 g (1 łyżeczka) suszonej mięty
5 g (czubata łyżeczka soli).

Wszystkie przyprawy – oprócz mięty i soli – prażymy, studzimy, wsypujemy do uprażonych orzechów i sezamu, dodajemy sól i miętę, następnie wszystko ucieramy lub mielimy.

Ja dodałam jeszcze migdały i trochę orzechów nerkowca, robiłam w robocie planetarnym, moment i miałam proszek z orzechów.
Sezam, podprażony plus kolendrę ziarna i proszek z kuminu dodałam na sekundę, po rozdrobnieniu orzechów. Chilli 2 małe, suszone papryczki. Następnym razem orzechy zmielę dosłownie z 2 sekundy. Nie dałam kopru włoskiego, bo nie miałam.

Będę stosować jako przyprawę do warzyw, posypkę do chleba, past itp.
Jest naprawdę super! Pachnie w całej kuchni po prażeniu przypraw. ;:167

Obrazek

Polecam też herbatkę z pokrzyw baby i dziki szczypiorek do jedzenia. :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Pesto z czosnku niedźwiedziego
Podaję za blogiem Hajduczek naturalnie.

250 g liści czosnku niedźwiedziego (wraz z łodyżkami, jeśli czosnek jest młody, kwietniowy – jak mój)
150 ml oliwy z oliwek + trochę do nalania na wierzch w każdym słoiku
30 g nierafinowanej soli – tym razem użyłam soli morskiej
sok z połowy cytryny

Czosnek niedźwiedzi pokroiłam z grubsza. Wraz z solą, oliwą i sokiem z cytryny zblendowałam w speedcooku, ale można użyć dowolnego sposobu. A więc blendera, malaksera, thermomixu, maszynki do mięsa, a nawet drobniutko posiekać i po prostu wymieszać wszystko. Sok z cytryny można zastąpić dobrym octem (musi to być jednak ocet pasteryzowany – ma zakwasić środowisko, nie wprowadzając do pasty żywych bakterii). Obniżenie pH produktu ma na celu eliminację niebezpieczeństwa powstania w długo przechowywanym słoiku jadu kiełbasianego. Nie zapomnij więc o cytrynie lub pasteryzowanym occie, jednak nie używaj octu spirytusowego! Gotową pastę włóż do wyparzonych słoików i na wierzch nalej warstewkę oliwy, aby odciąć dopływ powietrza. Dopiero wtedy słoiki zakręć. Możesz je przechowywać przez rok w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.

Ja robiłam w robocie planetarnym. Miałam około 0,5 kg liści czosnku.
Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2804
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Super przepis ale nie skorzystam bo u mnie czosnek marny. Przyprawy Dukkah nie znam;ciekawe jaki ona ma smak?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Igala, ma korzenno, orzechowy, ciut miętowy i pikantny smak- bo moje chilli było ostre, mimo, że małe. Warto zrobić, bo fajnie podkręca nawet zwykłą kanapkę. Nie używam już teraz do nich soli i pieprzu, tylko dukkah. Można zrobić grubiej mielone.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Pizzerinki, według wcześniej podawanego przepisu.
Shire pisze: 16 sie 2019, o 22:14
Przepis na pizzę
-120 g mąki pszennej/orkiszowej
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- ok pół szklanki letniej wody
-oliwa- wg uznania, ile zabierze ciasto przy wyrabianiu

Przygotowanie ciasta:
mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i polać taką ilością letniej wody, żeby palcami dało się rozetrzeć drożdże na zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Po tym czasie dodać sól, oliwę i pozostałą letnią wodę.
Ja do ciasta dodaję też trochę gałki muszkatołowej, oregano, czosnku granulowanego/suszonego. Ciasto wyrobić na elastyczną, miękką kulę, przykryć ściereczką, zostawić by urosło i odpoczęło. Potem podsypywać mąką i rozwałkowywać bardzo cienko. Posmarować sosem pomidorowym, nakładać farsz i ser. Pizzę wkładać do bardzo mocno nagrzanego piekarnika- ja włączam 220 na 20 minut i do takiego piekarnika wkładam pizzę, wtedy ona nie rośnie w górę.
Do ciasta na pizzę dodaję suszony czosnek, oregano i gałkę muszkatołową.
Farsz- pesto z zielonej bazylii, mój keczup paprykowy, mozarella i hallumi tarte, pieczarki, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, czerwona cebula, bazylia suszona, rukola. Zawsze smaruję ciasto sosem, na to daję trochę sera, rozkładam równomiernie składniki, posypuję ziołami i daję jeszcze trochę sera.
Oto efekt:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Może prościzna, ale ja uwielbiam!

Wiosenny twarożek z ziołami i rzodkiewką

twaróg półtłusty
2 łyżki śmietany/jogurtu na 250 gr sera
pęczek rzodkiewek starty na średnich oczkach
dużo posiekanego szczypiorku, czosnku niedźwiedziego, czosnaczku lub innych ulubionych ziół
sól i pieprz do smaku
kilka ząbków czosnku przesiekanych i roztartych z odrobiną soli

Twaróg rozgnieść widelcem, zetrzeć redyski, posiekać i rozetrzeć czosnek, posiekać zioła. Doprawić do smaku i wymieszać z twarogiem i jogurtem/śmietaną.
Pycha! ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Dziś powstał syrop z kwiatów czarnego bzu. Już podawałam tutaj przepis. Jest na stronie 6. Polecam. ;:167
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Dżem truskawkowy z masłem (podaję za stroną Hajduczek naturalnie:

2 kg truskawek
600 g cukru
200 g cytryn, a raczej wyciśnięty z nich sok
30-40 g pektyny albo dwa opakowania Żelfixu 3:1
około 40 g masła

Wykonanie

1. Truskawki opłucz na sicie, odsącz dokładnie i obierz z szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki, na przykład na ćwiartki. Włóż do szerokiego rondla. Dodaj cukier, sok z cytryn, masło i zagotuj krótko. Przykryj i pozostaw do następnego dnia.
2. Nazajutrz odlej część płynu (około szklanki) do innego garnuszka, wsyp do tej odlanej części pektynę (lub żelfix). Wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową i odstaw na bok, dodasz do dżemu dopiero pod koniec gotowania.
3. Resztę truskawek z cukrem, cytryną i masłem doprowadź do wrzenia i gotuj na najmniejszym palniku przez jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj rozmieszaną pektynę, wymieszaj dokładnie i utrzymuj stan lekkiego wrzenia przez kolejne 2-3 minuty.
4. Gotowy dżem z truskawek rozlej do wyparzonych słoików i od razu zamykaj (zakrętkami, też wyparzonymi). Możesz na jakiś czas postawić je dnem do góry i potem odwracać. Niech słoiki stygną powoli, na przykład pod kocykiem.

W związku z tym, że dżem truskawkowy ma tendencję do utraty koloru, dodatek żelfixu jest absolutnie niezbędny, bo inaczej będziemy jeść zimą burą breję.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

W tzw. "międzyczasie" powstały jeszcze:

Syrop z kwiatów bzu z płatkami róży (tu na zdjęciu razem z truskawkowymi dżemikami)
Obrazek

Sok z czerwonej porzeczki
Obrazek

I przedwczoraj syrop z pięknej, nagrzanej słońcem, wonnej, w pełni rozkwitu lipy, a właściwie jej kwiatów.
Obrazek

Na krzakach już dojrzewa czarna porzeczka- będzie sok i dżem z cynamonem.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Nie próżnuję słoikowo.
Po porzeczkach i lipie robiłam dwie pasty pomidorowo- paprykowe.
Harissę
Obrazek
I Muhammarę
Obrazek

Przyznaję obie są super, na bazie papryki słodkiej i chilli, różnych przypraw. Muhammara ma dodatkowo orzechy, bułkę tartą, syrop z granatów, suszone pomidory. Można używać jako smarowidło, zwłaszcza Muhammarę, harissa sprawdzi się jako dodatek do marynat, sera grillowanych warzyw itp.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Przetworownia ruszyła pełną parą.
Soki porzeczka biała, porzeczka biała z czarną i malina. A także ogórki kiszone. Dziś robię przetwory z pomidorów malinowych.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Papryka marynowana i śliwki renklody Opal w korzennym syropie.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Ze śliwek zrobiłam jeszcze powidła śliwkowe (z mojej śliwki Opal). Smażyłam 3 dni (oczywiście z przerwami), wraz z 3 laskami cynamonu. Nie dolewałam soku. Na 6 kg śliwek dałam jakieś 70 dkg cukru. Pod koniec dosypałam jeszcze mielony cynamon.
Obrazek

Wczoraj robiłam jeszcze pindjur z przepisu z bloga Lady Kitchen. Podaję za blogiem:
Potrzebujemy:

3 kg pomidorów
250 ml oleju roślinnego
150 ml octu jabłkowego
150 g cukru
2 kg czerwonej słodkiej papryki
20 ząbków czosnku drobno posiekanych (nie przeciśniętych)
2-4 strąki ostrej papryczki chilli (zależy od waszej tolerancji ostrości).
4 pęczki natki pietruszki

Przygotowanie:

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Obranie jest konieczne, bo nie mielimy ani nie miksujemy pomidorów i kawałki skórki nie będą fajne.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, grzanie góra – dół. Na blasze układamy papryki (bez papryczek chilli) i pieczemy je, aż się zrobią czarne. Przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 20-30 minut. Obieramy, pozbawiając ogonków, pestek i gniazd nasiennych.
Rozgrzewamy garnek z grubym dnem i wrzucamy obrane, pozbawione ogonków, pokrojone na ćwiartki pomidory. Jak zaczną się gotować, to traktujemy je tłuczkiem do ziemniaków, rozwalając na mniejsze kawałki. Gotujemy, dopóki się nie rozpadną i odparują, nastąpi to tak mniej więcej po godzinie. Następnie dodajemy olej i gotujemy 20 minut, mieszając. I tak jak w przypadku ajvaru, będzie się wydawało, że olej się nie połączy, że będzie fujka, ale w miarę gotowania stworzy się cudowna pasta.
Dodajemy cukier i ocet i gotujemy na małym ogniu godzinę.
Upieczoną i obraną paprykę słodką kroimy na małe kawałki, dorzucamy do pomidorów.
Papryczki chilli nakłuwamy w kilku miejscach nożem i dorzucamy do pomidorów i pieczonej papryki. Gotujemy wszystko 15 minut.
Dodajemy posiekany czosnek i znowu gotujemy 15 minut.
Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz dla smaku (pamiętajcie, żeby nie próbować tą łyżką, którą już próbowaliście), zostawiamy na wolnym ogniu na 45 minut. Po tym czasie usuwamy papryczki chilli.

Gorący pindjur przekładamy do słoików, pasteryzujemy w piekarniku 130 stopni, 30 minut.

Moje modyfikacje- gotowałam na poszczególnych etapach krócej, patrząc na konsystencję, ale często mieszałam. Papryczki chilli miałam suszone, dodałam jeszcze płatki chilli i sproszkowaną harissę. Czosnek miażdżyłam w wyciskarce. Ocet jabłkowy mam swojej produkcji. Narobiłam multum w zeszłym roku i się przydaje. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2804
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Jest bardzo ostry? Super przetwory robisz!! Ja na razie nic...bo dom i kuchnia zapakowane goścmi; zacznę jak wyjadą.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”