Ukraiński kawior z cukinii z majonezem – skład
3 kg cukinii dużej (nie młodej) bez skórki i nasion – waga po obraniu
0,5 kg cebuli (waga po obraniu)
250 g koncentratu pomidorowego
100 ml oleju o neutralnym smaku – użyłam słonecznikowego
250 g majonezu – oczywiście jak najbardziej może to być domowy albo wegański majonez
100 g cukru (jeśli musisz, to zastąp ksylitolem lub erytrytolem)
10 ząbków czosnku
łyżeczka mielonego pieprzu (lub więcej, jeśli lubisz)
łyżka soli kamiennej
2-3 łyżki octu winnego/jabłkowego/owocowego/ziołowego – do smaku, a jeśli chcesz użyć octu spirytusowego 10%, to zacznij od 1 łyżki
Cukinie i cebule przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Warzywa włóż do bardzo dużego garnka (pryska trochę podczas gotowania, więc wysokie ścianki garnka bardzo się przydają), a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, majonez, olej i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, często mieszając, żeby się nie przypaliło, szczególnie na początku. Później wystarczy podejść do garnka raz na 10-15 minut.kawior z cukinii z majonezem
Dodaj sól, cukier, pieprz, czosnek. Gotuj jeszcze przynajmniej przez godzinę, a czas gotowania zależy od końcowej konsystencji, którą chcesz uzyskać. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet winny (zacznij od 2 łyżek) i sprawdź smak.czosnek
Przełóż do wyparzonych niedużych słoików (moje słoiki mają pojemność 200 ml), pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania wody w kotle. Większe słoiki trzeba pasteryzować odpowiednio dłużej.

Najlepsze są stare, twarde, przerośnięte cukinie, wtedy kawior/ikra ma odpowiednią, ziarnistą konsystencję.