Papryka do gruntu. Część 8
Re: Papryka do gruntu. Część 8
Hej, potrzebuje na gwałt jakieś odmiany papryczki ostrej do tunelu czerwonej, najlepiej podłużnej. Myślałem że się sieje w marcu, a tu widzę że już dawno wysiewacie
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
anulab Bardzo fajna ta Cherry Bomb , właśnie tego typu papryczki szukałam. Jak oceniasz ostrość.? Czy będzie można liczyć na nasionka, na następną AWN.?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Podaj adres na pw.
-

Sieję co roku taką i jestem z niej bardzo zadowolona , wczesna i
zawsze jest co skubnąć .
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jestem początkująca w gruntowej uprawie papryki. Dwa lata temu wysiałam ozdobną i bardzo smaczną (pikantną) papryczkę dzwonkową Capsicum baccatum. Wyglądała prześlicznie i obficie owocowała. Niestety, w kolejnym roku z nasion nic już nie wzeszło...

Miałam jednak samosiejki z nasion, które trafiły do ziemi przypadkiem i pięknie wyrosły. Uzależniam się... W lutym dowiedziałam się, że ludzie z powodzeniem sieją takie wydłubane ze strąka nasiona. No i wysiałam, podsuszone lekko, myślałam, że będę musiała czekać z miesiąc - a tu niespodzianka! Wyszły w ciągu tygodnia lub wcześniej.

Zagłębiam się w studiowanie wątku. Bardzo dziękuję doświadczonym forumkom za wszystkie sekrety uprawowe!

Pozdrawiam, Ilona
anulab nie wiem szczerze,czy to mała czy duża,bo nasiona znalazłem przypadkowo sprzątając szufladę 

Pozdrawiam Marcin 

-

Spróbuj jeden dwa krzaczki .
Na ten sezon oprócz małej pomarańczowej mam małą czerwoną . Na spróbowanie
staram się dużo nie siać .
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Aturi,te nasionka znalezione przez przypadek w szufladzie raczej nie wykiełkują. Nie wiesz ile tam leżały, a nasiona papryki to nie to samo co pomidorów. Dwuletnie to ostateczność, dużo zależy od odmiany.
- pendrak
- 100p
- Od: 12 kwie 2020, o 19:35
Gdzieś słyszałam, że jeżeli na zimę przytnie się paprykę słodką przy ziemi (zamiast wyrywać jej) to odrośnie ona w następnym roku? Czy to prawda? 

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
To jest niemożliwe, bo papryka przy przymrozku już pada, a co dopiero na mrozie. Chyba, że taki korzeń się przechowa w pomieszczeniu bez mrozu, ale nie wiem czy wypuści tak krótko przycięta.
- kakarli
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lip 2015, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja rozsądna papryki (padron, corbaci, jalapenio) na dzień dzisiejszy wygląda w następujący sposób.
Stoi przy dużym oknie skierowanym na południe i chyba jej to bardzo odpowiada. nie spodziewałam się tylko, że na ta chwilę będzie już taka duża. nie za bardzo wiem, co będzie dalej bo do maja daleko.
edit: wybaczcie, nie mieszkam w Australii. w Fotosiku zdjęcie nie jest do góry nogami.

Stoi przy dużym oknie skierowanym na południe i chyba jej to bardzo odpowiada. nie spodziewałam się tylko, że na ta chwilę będzie już taka duża. nie za bardzo wiem, co będzie dalej bo do maja daleko.
edit: wybaczcie, nie mieszkam w Australii. w Fotosiku zdjęcie nie jest do góry nogami.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Zależy jaka zima, u nas raczej nie przetrwa mrozów. Robiłam tak zresztą kilka razy, bo mi się nie chciało wyrywać i nie przetrwała.pendrak pisze:Gdzieś słyszałam, że jeżeli na zimę przytnie się paprykę słodką przy ziemi (zamiast wyrywać jej) to odrośnie ona w następnym roku? Czy to prawda?
Iza
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Ja też próbowałam i się nie udało a zimy były wyjątkowo łagodne.