Hosty - uprawa w donicach i pojemnikach.
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hosty - uprawa w donicach i pojemnikach.
Tak, wszystko przekopać, nawet z ziemią zastaną.
Trudno mi podać szczegóły, bo robię to intuicyjnie.
Tu jest wątek o przygotowaniu podłoża pod hosty, przeczytaj cały:
viewtopic.php?t=12788
Trudno mi podać szczegóły, bo robię to intuicyjnie.
Tu jest wątek o przygotowaniu podłoża pod hosty, przeczytaj cały:
viewtopic.php?t=12788
Funkia - uprawa balkonowa
Cześć, nie znalazłem innego odpowiedniego tematu dla funkii dlatego zakładam nowy wątek. Jeśli istnieje coś bardziej adekwatnego to proszę o przeniesienie.
Kupiłem funkię pół roku temu i jak do tej pory pięknie rozwijała się na balkonie stojąc cały czas w tym samym miejscu (balkon od strony wschodniej). Nawet kwiaty puściła.
Od paru tygodni zauważam, że marnieje - liście robią się wiotkie, żółkną i usychają im końcówki. Podlewam ją raz w tygodniu, ale jak pada deszcz to też coś jej zawsze skapnie, bo stoi przy balustradzie.
Co może być przyczyną takich problemów? Jak ją ratować?

Kupiłem funkię pół roku temu i jak do tej pory pięknie rozwijała się na balkonie stojąc cały czas w tym samym miejscu (balkon od strony wschodniej). Nawet kwiaty puściła.
Od paru tygodni zauważam, że marnieje - liście robią się wiotkie, żółkną i usychają im końcówki. Podlewam ją raz w tygodniu, ale jak pada deszcz to też coś jej zawsze skapnie, bo stoi przy balustradzie.
Co może być przyczyną takich problemów? Jak ją ratować?

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Funkia - uprawa balkonowa
Funkia (Hosta) nie trzyma się w mieszkaniu, tylko na zewnątrz. W okresie jesienno-zimowym przechodzą okres spoczynku i zamierają tracąc wszystkie liście.
Mamy cały dział poświęcony o tej roślinie:
viewforum.php?f=40
Mamy cały dział poświęcony o tej roślinie:
viewforum.php?f=40
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Funkia - uprawa balkonowa
Tak jak napisałem, trzymam ją na balkonie. Skąd wniosek, że w mieszkaniu?norbert76 pisze:Funkia (Hosta) nie trzyma się w mieszkaniu, tylko na zewnątrz. W okresie jesienno-zimowym przechodzą okres spoczynku i zamierają tracąc wszystkie liście.
Czyli to, że aktualnie wygląda jak wygląda i za chwilę straci wszystkie liście jest normalne dla tej rośliny?
Jeśli dobrze rozumiem opis uprawy to powinienem teraz poczekać aż wszystkie liście obumrą i zżółkną, a wtedy ja obciąć. Otulić donicę styropianem, od góry przykryć suchymi liśćmi i czekać do wiosny.
Zgadza się?

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hosty - uprawa w donicach i pojemnikach.
Dokładnie, jak napisałeś.
Na marginesie, kiedyś miałem trochę tych roślin na balkonie, ale uważam że lepiej im w gruncie gdzie mają więcej miejsca na rozrost silnie rozbudowanego systemu korzeniowego. W donicy wg mnie będą rosnąć skarlałe.
Sam z czasem to pewnie zweryfikujesz.
Na marginesie, kiedyś miałem trochę tych roślin na balkonie, ale uważam że lepiej im w gruncie gdzie mają więcej miejsca na rozrost silnie rozbudowanego systemu korzeniowego. W donicy wg mnie będą rosnąć skarlałe.
Sam z czasem to pewnie zweryfikujesz.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta