Czereśnia - cięcie
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czereśnia - cięcie
No i najlepsze że ten kurier przynosi inną odmianę niż zamówiłeś o czym przekonujesz się w następnym sezonie wegetacyjnym pod warunkiem, że znasz się na tyle aby odróżnić odmiany.
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Od niecałych dwóch lat zmieniłem miejsce zamieszkania i na działce była już posadzona czereśnia. Nie wiem jaka to odmiana, jeżeli można proszę o pomoc w ustaleniu odmiany (nie chciałem tworzyć dwóch tematów). Jednak najbardziej chodzi mi o to jak ją przyciąć? Ma wyskosć około 3-4 m, w zeszłym roku pięknie owocowała, ale idzie do nieba, a myślę, że już najwyższy czas, żeby ją lekko "sprowadzić do ziemi" Można prosić o jakieś sugestie? Poniżej zdjęcia.
Druga sprawa, zakupiłem czereśnie Kordia i około 10 dni temu ją wsadziłem. Doczytałem, że warto skrócić przewodnik, do określonej wysokości w dodatku z boku ma nisko odchodzącą gałązkę i nie wiem czy ją też uciąć? Jej wysokość całkowita to 1,3 m. Jak to wygląda w praktyce? Poniżej jej zdjęcia.
Druga sprawa, zakupiłem czereśnie Kordia i około 10 dni temu ją wsadziłem. Doczytałem, że warto skrócić przewodnik, do określonej wysokości w dodatku z boku ma nisko odchodzącą gałązkę i nie wiem czy ją też uciąć? Jej wysokość całkowita to 1,3 m. Jak to wygląda w praktyce? Poniżej jej zdjęcia.
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Po owocowaniu skróć wszystkie te pędy idace do gory bez bocznych odrostów o 1/3, jeden w środku pozostaw nieco dłuższy, będzie przewodnikiem. Identyfikacja będzie raczej trudna bez owoców, ich kolor, wielkość, kształt plus pora kwitnienia w stosunku do innych bardzo ułatwią sprawę. A tę nowo kupioną jak chcesz to obetnij kilka centymetrów za najwyższym rozwiniętym pąkiem ale to chyba już absolutnie ostatnia pora na cięcie.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
Ok zastosuje się do wskazówek, dzięki za info
Mam mały problem z czereśnią. Przyszła w zeszłym roku w formie jednego badyla i puszczając gałęzie zrobiła to w taki sposób jak na zdjęciu:
Dwa długie badyle na samym czubku pod kątem ok 90 stopni względem siebie (więc nawet nie idealnie na boki) i kilka małych zalążków poniżej. Poza niesymetrycznością problem polega na tym, że jest to trochę za wysoko tzn. ok. 140cm nad ziemią. I tu moje pytanie - jak sobie z tym poradzić? I kiedy? Dzięki.
Dwa długie badyle na samym czubku pod kątem ok 90 stopni względem siebie (więc nawet nie idealnie na boki) i kilka małych zalążków poniżej. Poza niesymetrycznością problem polega na tym, że jest to trochę za wysoko tzn. ok. 140cm nad ziemią. I tu moje pytanie - jak sobie z tym poradzić? I kiedy? Dzięki.
Badyl na boku, obciął bym go na 15-20cm czop, może być nawet za jakimś liściowym pąkiem. Ta druga gałąź wydaje się pod ostrym kątem wyrzuciłbym ją całkowicie. To jest drzewo młode. które się formuje czyli ciąłbym na wiosnę. Ja i tak każdą ranę zamalowuję, ostatnio robiłem miksturę z preparatu niby sztuczna kora plus topsi plus miedzian, może być funaben z miedzianem zmieszany, może być farba emulsyjna z miedzianem. Można zrobić po cięciu oprysk miedzianem i może na te dość cienkie gałązki wystarczy.
Czyli te dwa badyle ciąć teraz? Mam maść ogrodniczą, wystarczy?
Mam Brosa. Ciąć teraz?
W zeszłym roku posadziłem czereśnie. W tym miały kilka kwiatków ale cały czas padało i nie zawiązały się owoce. Kiedy ją przyciąć? Można teraz czy czekać do terminu "po owocowaniu"?
Młode czereśnie do 3 lat po wsadzeniu tnie się na wiosnę. Starsze w sierpniu miesiąc podawany przez dr Sitarka.
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
Moja z biedronki puszcza gałązki, w końcu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kubryn84
Kiedy sadziłeś tą czereśnię, na wiosnę?
Trudno ze zdjęcia określić jej wysokość. Wygląda jakby najniższe gałęzie były tuż nad ziemią. Ja sadziłem 4 czereśnie w listopadzie 2019 i najniższe gałęzie będę miał ok 50-60cm od ziemi.
U ciebie mam wrażenie że są za nisko i mogą się pokładać na ziemi jak dojdą w przyszłości owoce. Powinieneś skrócić przewodnik o połowę i wyciąć zostawiony czop bo widzę że czereśnia puściła nowy przewodnik. Boczne gałęzie można by było przyciąć o ok. 1/4 i przygiąć je bardziej do poziomu.
To jest twoja jedyna czereśnia?
Kiedy sadziłeś tą czereśnię, na wiosnę?
Trudno ze zdjęcia określić jej wysokość. Wygląda jakby najniższe gałęzie były tuż nad ziemią. Ja sadziłem 4 czereśnie w listopadzie 2019 i najniższe gałęzie będę miał ok 50-60cm od ziemi.
U ciebie mam wrażenie że są za nisko i mogą się pokładać na ziemi jak dojdą w przyszłości owoce. Powinieneś skrócić przewodnik o połowę i wyciąć zostawiony czop bo widzę że czereśnia puściła nowy przewodnik. Boczne gałęzie można by było przyciąć o ok. 1/4 i przygiąć je bardziej do poziomu.
To jest twoja jedyna czereśnia?
Pozdrawiam Paweł