Aniu, przepraszam, że tak późno odpowiadam

Płynu pół butelki na opryskiwacz 20l, tak mniej więcej "na oko"
Kasiu, wierzby odrosły jak słusznie zauważyłaś

W tym roku nikogo nie olśnilo, ze jednak można by za darmo mieć opał na zimę. Poza tym to młode przyrosty i nie ma potrzeby ich ścinać ze względu na ciężar jaki stanowią stare gałęzie.
Tawlinę zbieram od każdego, kto tak jak Ty w końcu sam się przekonuje jaki to szkodnik

U mnie ma wyznaczone miejsce pod brzozami i tam ma kilkadziesiąt metrów do dyspozycji, czyli zacznę się nią martwić za kilka lat dopiero
Skalnica co roku mi przemarza tak mniej więcej w 3/4 wielkości kępki, ale jednak coś zawsze zostaje i nawet kwitnie. Tę różową kupiłam w tym roku, ale biała jest zeszłoroczna.
Małgosiu, żonkile już kwitną na całego. U Ciebie tez na pewno już pokazują kolorowe kwiaty
Gosiu, skąd ja znam pędzelkowanie

Ale na pocieszenie powiem Tobie, że co roku jest tego mniej dzięki pędzlowaniu i opryskom. W ten sposób pozbyliśmy się trzciny, która odrasta co roku w kilku miejscach, ale teraz łatwo nad nią zapanować, bo pędzelek idzie w ruch i po kłopocie.
Murki powstały przy pomocy moich własnych, osobistych mięśni, łopaty kupionej na Gardenii i hektolitrów wylanego potu
Na zdjęciach kiepsko te murki widać. Kilka mniejszych, powstałych z głazów średniej wielkości, jeden dłuższy z mniejszych kamieni (wielkości cegły) i teraz zastanawiam się nad długim murkiem na najniższym poziomie. Tylko nadgarstki muszą odpocząć
Jak myślicie? Taki dodatkowy murek może nawet z większych kamieni na najniższym poziomie Wzgórza Motyli będzie ładnie wyglądał, czy raczej zostawić taki "naturalny nasyp" z obwódką z lawendy?
W sobotę wybieram się po rośliny do szkółki Dobrepole pod Poznaniem. W następnym tygodniu urlop i sadzenie. Będzie tego ponad 600 sadzonek i to tak naprawdę na nasadzenia od strony frontowej, poniewaz "tyły" wzgórza od strony siatki będa trawiaste a trawy dopiero za miesiąc-dwa będę kupowała.
Wzgórze Motyli mam zamiar obsadzać sama osobiście, bo pomysł nasadzeń mam trochę na papierze a trochę w części głowowej i będzie full spontan przy realizacji, dlatego najbezpieczniej mi było tę robotę zlecić Magdzie
Zdjęcia wiosny, tak ogólnie

Krokusy przekwitły, narcyzy zakwitły, tulipany się szykują, pączki na krzewach i drzewach się otwierają, jest pięknie! Nawozy rozsypane, krzewy przycięte, chwasty z rabat z grubsza usunięte, trawa jeszcze pozostała do obróbki i już....
... można robić kolejne prace