Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2
-
- 100p
- Od: 2 lip 2014, o 10:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tykwa, warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań cz.2
Nie, nie zapomnialam tylko mam problem z dodaniem zdjec. Mam nowy telefon i nie umie zgrac zdjec z telefonu na komputer - jakos to ksomplikowane
. Chyba zrobie zdjecia tym starym, bo z nim nie mialam problemow. Zajrzyj pod wieczor, postaram sie dodac zdjecie.

-
- 100p

Na drugim zdjeciu tykwy jeszcze wiszace na werandzie (gdzie sie da).

Wszystkie tykwy okorowalam oprocz tych dwoch okraglych z przodu.
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Super są, takie inne, te z dziubkiem rewelacja
Czy mi się wydaje czy one są już prawie suche bo takie jasne.

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
-
- 100p
Faktycznie sa juz dosyc suche, te pierwsze (bez dziubka) zerwalam jako pierwsze i suszyly sie jakis czas na sloneczku. Pozostale sa troche ciezsze, ale gdy je zrywalam byly jasnozielone,z wyraznie zoltawym odcieniem. Pod skorka byly zolte i twarde wiec na pewno sa dojrzale. W kazdym razie moj debiutancki sezon 2014 uwazam za udany
W przeciwienstwie do niektorych rejonow w Polsce, u nas pogoda byla jakby wymarzona dla tykw. Bylo duzo slonca, wysoka temperatura a jednoczesnie wystarczajaco duzo opadow. Przewaznie po goracym, slonecznym dniu wieczorem lub noca byla burza z opadami, a rano znowu sloneczko
W niektorych rejonach faktycznie pogoda wybitnie nie sprzyjala, wchodzilam na rozne fora i blogi (m.in seszenoe tykwy - rewelacja) i osoby, ktore tykwy uprawiaja juz od dawna pisaly, ze w tym roku cos dziwnego dzialo sie z tykwami. Rosliny cala energie skierowaly w pedy i liscie a owocow nie bylo.
Tym bardziej jestem szczesliwa, ze sezon mialam udany, bo inaczej moglabym sie zniechecic i wiecej nie probowac. Teraz jednak "wsiaklam" calkowicie i zostalam zagorzala fanka tej rosliny. Moge spac spokojnie i czekac az tykwy beda gotowe do obrobki

W przeciwienstwie do niektorych rejonow w Polsce, u nas pogoda byla jakby wymarzona dla tykw. Bylo duzo slonca, wysoka temperatura a jednoczesnie wystarczajaco duzo opadow. Przewaznie po goracym, slonecznym dniu wieczorem lub noca byla burza z opadami, a rano znowu sloneczko

W niektorych rejonach faktycznie pogoda wybitnie nie sprzyjala, wchodzilam na rozne fora i blogi (m.in seszenoe tykwy - rewelacja) i osoby, ktore tykwy uprawiaja juz od dawna pisaly, ze w tym roku cos dziwnego dzialo sie z tykwami. Rosliny cala energie skierowaly w pedy i liscie a owocow nie bylo.
Tym bardziej jestem szczesliwa, ze sezon mialam udany, bo inaczej moglabym sie zniechecic i wiecej nie probowac. Teraz jednak "wsiaklam" calkowicie i zostalam zagorzala fanka tej rosliny. Moge spac spokojnie i czekac az tykwy beda gotowe do obrobki

- Violunia
- 200p
Słowo w słowo to samo mam do napisania. Seszenowe tykwy taaaaaa właśnie stamtąd będą robione domki dla ptaszków i lampiony. Bardzo mi się podobają
Moje też sie suszą na tarasie dopóki słonko a potem chyba nawet na strych nie pójdą bo już są coraz lżejsze 

Violka
Violka
-
- 100p
A moja mala tykwa zostala sama na krzaczku i chyba jej sie to nie podoba
W niektorych miejscach pokazal sie bialy nalot (plesn?) i juz nie rosnie tak szybko jak na poczatku. Mimo, ze przez ostatnie dni bylo dosyc cieplo i slonecznie to jednak wieczory i noce sa juz bardzo zimne.
Viola, ja mam nadzieje, ze moje tez nie beda musialy isc do piwnicy. na razie wisza na balkonie, gdzie znowu slonca jest pod dostatkiem
, a pozniej beda na tyle suche, ze beda mogly dosychac w domu.
Elzbieta, a jak wyglada sytuacja u ciebie?

Viola, ja mam nadzieje, ze moje tez nie beda musialy isc do piwnicy. na razie wisza na balkonie, gdzie znowu slonca jest pod dostatkiem

Elzbieta, a jak wyglada sytuacja u ciebie?

- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Moje 6 sztuk odcięłam od matki żywicielki i suszę na tarasie, jedna zaczęła się zapadać- widocznie nie dojrzała
/ 2 powiesiłam w słonecznym miejscu na pergoli a 4 wiszą na solidnym stelażu pod stołem/.Działkowe tykwy wiszą w dalszym ciągu na krzakach
w towarzystwie zielonych liści i dużej ilości małych tykwiątek.

w towarzystwie zielonych liści i dużej ilości małych tykwiątek.

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A moglibyście pokazać jak obrabiacie tykwy? I co to znaczy, że zaczęła się zapadać?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 100p
Polecam odwiedzic strone http://tykwa.blogspot.de/ tam jest wszystko ladnie opisane: uprawa, odmiany, obrobka itp. Jest tam rowniez mowa o suszeniu tykw i problemach na jakie mozna sie natknac. Mnie ten blog zainspirowal i czesto tam zagladam.
Polecam rowniez filmik http://www.youtube.com/watch?v=CKo3BqdX5ZE
Polecam rowniez filmik http://www.youtube.com/watch?v=CKo3BqdX5ZE
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Filmik obejrzałam, na blog muszę poświęcić więcej czasu. Dziękuję 

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 100p
Sliczne
Moze jeszcze ktos pochwali sie swoimi dzielami. Zanim tykwy wyschna mozna bedzie poogladac i moze "zgapic" jakies ciekawe pomysly. No i przeciez przyjemnie widziec, jakie to cuda te nasze tykwy 

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja z przyjaciółką miałyśmy robić lampki z tykwy takie jak mają w restauracjach Sphinx ale tykwy nie urosły 

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- jacekb
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 wrz 2012, o 20:18
To może i ja się pochwalę swoją pierwszą tykwą. 
Zainspirowany tym wątkiem posadziłem kilka sadzonek z których większość została zjedzona przez ślimaki. Udało się uratować
dwie sztuki z których suszy się oprócz prezentowanej 11 tykw. Miały być z nich budki dla ptaków.

Zainspirowany tym wątkiem posadziłem kilka sadzonek z których większość została zjedzona przez ślimaki. Udało się uratować
dwie sztuki z których suszy się oprócz prezentowanej 11 tykw. Miały być z nich budki dla ptaków.
Jacek
Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać - niż Alzheimera i zapomnieć wypić...
Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać - niż Alzheimera i zapomnieć wypić...
- Violunia
- 200p

Violka
Violka