Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 mar 2010, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chwasty na trawniku
Wapnowanie trawnika wapnem ;magezowym-dolomitowym 3kg\na m .kw co 4-5 lat.
ale co ja mam z tym teraz zrobic jak te chwasty usunąć
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Kosić 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Chwasty w trawniku
Założyłem trawnik. Od podstaw. Zebrałem starą darń na 15 cm. Wypieliłem, wygrabiłem i zamówiłem ziemię specjalnie dedykowaną do trawników, przesiewany czarnoziem mieszany ze żwirem. Ziemia cudna. Nawet jednego kłącza w niej nie było. Droga i gwarantowana. Wysiałem dobrą trawę, mieszankę Uniwersalną dobrze radzącą sobie w cieniu. Po 2 tyg. wraz z małymi kiełkami trawy pełno tego "diabelstwa". Jakby wysiane, bo rośnie bardzo równomiernie. Cóż to może być? Trawa na 100% nie jest z mikrokoniczyną. Miała być czysta i ładna.

- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za "diabeł"?
Przecież to jest chwast jakiś ale po zdjęciu (niewyraźnie) to to nie jest koniczyna. Dostałeś ziemię zachwaszczoną i tyle. będziesz musiał to za jakiś czas opryskać, a teraz no cóż nie ma co się martwić. W najgorszym wypadku troszkę trawnik będzie "pusty" w kilku miejscach.
Każda oryginalna mieszanka nasion traw (partia) jest sprawdzana w laboratorium, więc raczej nie ma mowy o zachwaszczeniu jej. Może kupiłeś w markecie ich mieszankę typu Ekonomi - to wtedy hmmm możesz mieć stąd te cuda.
Każda oryginalna mieszanka nasion traw (partia) jest sprawdzana w laboratorium, więc raczej nie ma mowy o zachwaszczeniu jej. Może kupiłeś w markecie ich mieszankę typu Ekonomi - to wtedy hmmm możesz mieć stąd te cuda.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Za jakiś czas popryskaj trawnik jakimś preparatem na chwasty dwuliścienne do trawników i problem powinien zniknąć.
Mnie w specjalnej ziemi do wysiewów i pikowania najlepiej chwasty rosły
Choć i kilka kwiatów też udało się wyhodować.
Mnie w specjalnej ziemi do wysiewów i pikowania najlepiej chwasty rosły

Choć i kilka kwiatów też udało się wyhodować.
Na moje oko jest to jakiś chwast jednoroczny i zginie po pierwszej zimie.Chwasty dzielą się przecież na trwałe i sezonowe i często właśnie te sezonowe wyglądają jakby ktoś je wysiał gdyż są nanoszone z wiatrem naraz w dużych ilościach.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 cze 2010, o 14:07
Re: Chwast na trawniku - jak zwalczyć?
Witam,
mój świeżo założony trawnik również opanowuje chwastnica. To cholerstwo rośnie w całej okolicy i pewnie przywiało nasionka
Trawka ma w tej chwili jakieś 8-10 cm, zielsko podobnie, ale rozkrzewia się znacznie szybciej. Czy już można całość skosić? Trawa jest jeszcze dość delikatna i obawiam się, czy kosiarka nie powyrywa całych źdźbeł. Czy nic jej się nie stanie jeśli zostanie częściowo rozjechana i zdeptana?
Na jaką wysokość powinienem ustawić ostrza? Zakres wysokości koszenia w kosiarce to 2-6.5 cm.
Z góry dzięki za radę, pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
mój świeżo założony trawnik również opanowuje chwastnica. To cholerstwo rośnie w całej okolicy i pewnie przywiało nasionka

Trawka ma w tej chwili jakieś 8-10 cm, zielsko podobnie, ale rozkrzewia się znacznie szybciej. Czy już można całość skosić? Trawa jest jeszcze dość delikatna i obawiam się, czy kosiarka nie powyrywa całych źdźbeł. Czy nic jej się nie stanie jeśli zostanie częściowo rozjechana i zdeptana?
Na jaką wysokość powinienem ustawić ostrza? Zakres wysokości koszenia w kosiarce to 2-6.5 cm.
Z góry dzięki za radę, pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Re: Chwast na trawniku - jak zwalczyć?
Kosić. Wprzódy
porządnie naostrzyć nóż. A ustawić tak, aby 1/3 źdźbła obciąć. Chwastnica w regularnie koszonym wyginie.
A powyżej- ja wszelakie zielsko w trawniku bez zagłębiania się w zawiłości botaniczne traktuje Starane, jak dotychczas z należytym efektem.

A powyżej- ja wszelakie zielsko w trawniku bez zagłębiania się w zawiłości botaniczne traktuje Starane, jak dotychczas z należytym efektem.
Re: Zachwaszczony młody trawnik
Mam pytanie dotyczące 'odżywek' do trawnika. Widziałem w sprzedaży taki granulat na zachwaszczony tranik, kótry ma wspierać wzrost trawy i ograniczać wzrost chwastów. Stosować? Nie stosować? Czy to pomoga, ktoś z Was używał?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 mar 2010, o 14:51
Czy na mocno zachwaszczony trawnik po zastosowaniu oprysku mniszkiem lub chwastoxem dodatkowo moze pomóc wertykulacja ? wiem że najlepiej przeprowadza ją się wiosną lub jesienią. Problem z chwastami to rzadka trawa i prawdopodobne rzadkie koszenie. A moze aeracja i nawożenie pomogłoby trawnikowi w rozbudowie ? aczkolwiek w tych temperaturach jakie ostatnio panują to można nawozem przypalić to co zostało z trawnika. 

Chcę posiać trawę, ale nie mogę sobie poradzić z rdestem powojowym, czy ktoś z Was pozbył się tego dziadostwa?
Ziemia była przekopywana i możliwie jak najwięcej korzeni wybranych, teraz zrobiłam oprysk Roundup-em i czekam na efekty.
Tak wygląda:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... s%3Disch:1
Ziemia była przekopywana i możliwie jak najwięcej korzeni wybranych, teraz zrobiłam oprysk Roundup-em i czekam na efekty.
Tak wygląda:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... s%3Disch:1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 cze 2010, o 21:37
Wertykulacja tylko kwiecień do połowy czerwca jeżeli jest "mokro", w lipcu trawnik nie przeżył by takiego zabiegu.lukas23 pisze:Czy na mocno zachwaszczony trawnik po zastosowaniu oprysku mniszkiem lub chwastoxem dodatkowo może pomóc wertykulacja ? wiem że najlepiej przeprowadza ją się wiosną lub jesienią. Problem z chwastami to rzadka trawa i prawdopodobne rzadkie koszenie. A może aeracja i nawożenie pomogłoby trawnikowi w rozbudowie ? aczkolwiek w tych temperaturach jakie ostatnio panują to można nawozem przypalić to co zostało z trawnika.
Aeracja - co masz na myśli? zbieg ogólnie dostępnymi "aeratorami" czy elektryczne grabie to możesz wykonywać nawet raz w miesiącu. Natomiast użycie profesjonalnego sprzętu który nakłuwa darń i wycina "ziemne koreczki" odłożył bym na chłodniejsze dni.
Koszenie i nawożenie powodują wzmocnieni i rozkrzewienie roślin jeżeli są wykonywane odpowiednio, to samo tyczy podlewania.
Trawa po koszeniu powinna mieć 3,5-4cm maks 6cm, jednakże w jednym zabiegu nie powinno się kosić więcej niż 1/3 długości źdźbła, i tak co 2-3 dni żeby nie szokować roślin.
Nawożenie tak ale nawóz należy dokładnie spłukać z liści żeby nie powodował przypalenia, a najlepiej żeby cały wniknął w glebę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 cze 2010, o 21:37
Re: Zachwaszczony młody trawnik
Jak mówi stara prawda: jak coś jest do wszystkiego to jest do d....howacz pisze:Mam pytanie dotyczące 'odżywek' do trawnika. Widziałem w sprzedaży taki granulat na zachwaszczony tranik, kótry ma wspierać wzrost trawy i ograniczać wzrost chwastów. Stosować? Nie stosować? Czy to pomoga, ktoś z Was używał?
W tym granulacie wprowadzasz do gleby zarówno nawozy jaki i herbicyd, przy normalnym stosowaniu herbicydu nie dostaje sie go duzo do gleby.
Selektywnośc herbicydów nie polega na całkowitej niewrazliwości np roslin jednoliściennych, a na ich zwiekszonej tolerancji na substancje czynną. Im słabsze lub młodsze roslinki tym ta tolerancja jest mniejsza.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
co robić z chwastami na trawniku
dopiero co zasiałem ładna trawkę, męczyłem sie aby wzeszła w te susze a tu chwasty.
Najwięcej jesttakiej leżącej trawy ( podobno wilcza trawa) i czegos co kwitnie na żółto a potem sa na tym takie zielone fasolki. Ogrodnik mówi aby nie wyrywać a i tak nie nadążam. Czy to po koszeniach zniknie czy stosowac jakąs chemie? Chociaż nie wyobrażam sobie jak ma działać chemia na chwasty a nie na trawę
Najwięcej jesttakiej leżącej trawy ( podobno wilcza trawa) i czegos co kwitnie na żółto a potem sa na tym takie zielone fasolki. Ogrodnik mówi aby nie wyrywać a i tak nie nadążam. Czy to po koszeniach zniknie czy stosowac jakąs chemie? Chociaż nie wyobrażam sobie jak ma działać chemia na chwasty a nie na trawę
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"