gaura pisze:Przyznam, że szukając informacji o belamkandzie, nie znalazłam nigdzie, że trzeba stratyfikować....
christinkrysia pisze: ...
Wzmianki na temat stratyfikacji nigdzie nie widziałam ale z własnej obserwacji wiem,że schłodzenie w lodówce wyrównuje kiełkowanie i przyspiesza termin...
Dostałam nasiona Belamkandy i wpisałam w wyszukiwarkę jej nazwę.
Od razu znalazłam:
" Ponieważ nasiona kiełkują bardzo długo warto poddać je stratyfikacji w lodówce. Wykiełkują szybciej i równiej. "
źródło: https://zojalitwin.wordpress.com/2012/0 ... a-chinska/
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
W linku który podała KaRo jest podane, że belamkanda wschodzi długo w tem 20*. Nie mam tych nasion za dużo więc tego się będe trzymać. Szanso daj znać jeżeli będziesz siała metodą Zoji. Mamy pewnie nasiona z tego samego źródła więć warto będzie porównać.
Do belamkandy trzeba mieć cierpliwość ot co! siałam wczesną wiosną w 2013 a zakwitła dopiero w 2014 i cieszę się, że nie było pomiędzy zimy bo padłaby na 100%
Przez parę lat wysiewała się sama ale nie byłam zadowolona z kwiatów ... ładniej wygląda na zdjęciu niż w rzeczywistości , kwiaty jednodniowe i niezbyt okazałe, liście podobne do liści mieczyka ( może dlatego oczekiwałam kwiatów wielkości mieczyka )
Podobno Mariolko jest kwiatem sezonowym, miałam ją raz i nie mam specjalnego parcia na kolejne wysiewy.Kwiat nawet ciekawy a nasienniki też takie małe zielone balony
Siej lobelię,ona szybko kiełkuje,tylko nie przykrywaj nasionek,posiej podlej i postaw na parapecie,ale nakryj je folią choć ja nakrywam wszystkie pudełkami plastikowymi takimi po kurczakach czy sałacie z marketu,folia szybko sie poci a pudełka plastikowe nie.
Nasionka zraszam dwa razy dziennie. Dokuczają koty, które chcą chodzić po siewkach boją się tylko zraszacza
Asia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74586" onclick="window.open(this.href);return false; Buduję swój zielony zakątek
Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.