Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)

Post »

Kupilem cebulę.
Nasiona bardzo długo kiełkują, a jak juz wykiełkuja to jednak trzeba poczekac z 8 lat za to, żeby lilia zakwitła.
Teraz lilie przechowuje w donicy w chłodnym pomieszczeniu i oczywiście mam 3 nowe cebulki. Jak wiadomo mateczna duża cebula zamiera (monokarpiczna roslina). Teraz pewnie musze poczekać jakies dwa lata na ponowne kwitnienie :wink:
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Warto czekać na taki widok.Robi wrażenie.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

A jak cudnie pachnie ;:oj . Silniej pod wieczór niz datura. Pachnie taka wanilią + lilia orientalna.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gdzie przechowujesz cebule, bo ja mam możliwość tylko w piwnicy? Wyciągasz cebule z ziemi? Czy trzymasz cały czas w donicy z ziemią? I co potem? Wkopujesz do ziemi z donicą? Napisz, proszę. W moich warunkach klimatycznych, nie ma szans na przezimowanie w gruncie...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

damek1718 wielkie brawa ;:138 masz cudeńko w ogrodzie :wit
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

dzięki :wit
Renata1962 pisze:damek1718 wielkie brawa ;:138 masz cudeńko w ogrodzie :wit
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Cebule są nadal w donicy. Przechowuje je w chłodnym pomieszczeniu z temperatura do 5 OC (ganek) najlepiej, żeby było przewiewnie. Ważne jes to ponieważ nie może dość do zakażenia jakiś grzybem, np. szara pleśnią, która w warunkach wysokiej wilgotności może porażać cebule. Skąpo podlewam, może bardziej opryskuje, nie moze byc wilgotne podłoże. Myśle, że w piwnicy możesz przechować , ale uważaj z podlewaniem.
Wiosna postaram się oddzielić cebule przybyszowe i posadzić również do donic. Ja zawsze dodaje nawozu do donicy. Ja swoje nie wkopuje do ziemi, poniewaz obawiam sie slimaków, które bardzo lubia jej liscie. Drugi powód to, ze podczas silniejszych opadów, wiatrów lilia ta może się złamać- pęd jest bardzo kruchy. Trzeci powód chronię cebule przed nornicami.
Dużą donice, musi posiadac duże otwory, zwykle stawiam pod wysokim krzewem, zapewniając lekki półcień. W przypadku w/w zagrożeń lilie przenosze w bezpieczne miejsce :). Pamiętaj, że cubula nie powinna być cała przykryta podłożem w donicy, jakies 1/3 powinna wystawać nad powierzchnią. Potwierdzam nawet nie próbuj przezimowac w Polsce. Ja próbowałem moja pierwsza lilię przezimować okrytą pod tunelem foliowym. Niestety padła. Wcześniej również rosła w gruncie, ale nie zakwitła i na dodatek jej liscie były podziurkowane.
Moja lilia w tamtym roku osiągnęła jakies 180 cm. Mysle, że w donicy większa nie bedzie. Ale kto wie.....? :wink:
dorkow0 pisze:Gdzie przechowujesz cebule, bo ja mam możliwość tylko w piwnicy? Wyciągasz cebule z ziemi? Czy trzymasz cały czas w donicy z ziemią? I co potem? Wkopujesz do ziemi z donicą? Napisz, proszę. W moich warunkach klimatycznych, nie ma szans na przezimowanie w gruncie...
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Moje cardiocrinum zimowało w gruncie dobrze, fakt, że pod grubą warstwą kory.
Niestety cebulki przybyszowe też posadziłam do gruntu, późno i nie dały rady przezimować.
Ubiegłej wiosny posadziłam kolejną cebulę i czekam. Damek, gratuluję okazu. Prawda, że zapach ma obłędny...ech!
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

damek 1718, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mam nadzieję, że w końcu dochowam się okazu... Pozdrawiam... :D
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

To mnie zaskoczyłaś, ze przezimowała u Ciebie.Nie wiem może tez zależy to od zimy. Moze tez spróbuje kiedys jakąs przybyszowa cebule przezimować, troche ich będę miał, bo miałem dwie lilie :D Ciekawe, czy przetrzyma Twoja lilia kolejna zimę ....
pozdrawiam :wink:
vita pisze:Moje cardiocrinum zimowało w gruncie dobrze, fakt, że pod grubą warstwą kory.
Niestety cebulki przybyszowe też posadziłam do gruntu, późno i nie dały rady przezimować.
Ubiegłej wiosny posadziłam kolejną cebulę i czekam. Damek, gratuluję okazu. Prawda, że zapach ma obłędny...ech!
-- 29 sty 2013, o 10:25 --

To życzę powodzenia :wink: , bo warto.
pozdrawiam
dorkow0 pisze:damek 1718, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mam nadzieję, że w końcu dochowam się okazu... Pozdrawiam... :D
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Ach, cudne te lilie, ale cena cebul powala...Zajrzałam przed chwilą na all, od 60zł do 78zł za cebulę.Pewnie kiedyś w końcu się skuszę.
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Post »

Niestety nie zrobiłem fotki mojej lilii gdy była w pełnym rozkwicie...

Obrazek

Jestem ciekaw czy jakiś ślad pozostanie po niej po zimie. :?
Ja kupiłem swoją cebule za ok 40zł i szczerze powiedziawszy nie jest to roślina warta tej kasy ale to moje zdanie :wink:
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Łatwo sprawdzisz wykopując całą karpę. Jeśli przezimowała, to możesz mieć kilka cebulek przybyszowych. Chyba powinieneś je rozsadzić. Szkoda, że nie masz więcej zdjęć. Jaka była wysoka? Jeśli udało się przezimować to zrób fotki. Ciekawa jestem bardzo. Mnie z cardiocrinum nie przeszło, dwie następne cebule rosną w ogródku.
A cena, cóż musi być taka, skoro trudno pozyskać rośliny i z cebulek przybyszowych i z nasion. Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”