Storczykowe fiksacje Marty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczykowe fiksacje Marty
Marto pięknie pokazane storczyki lubię wszystkie kropkowane ,dendrobium chodzi za mną od roku ale póki co podziwiam u Ciebie. O tym ,że storczyki masz piękne to już wiem ale tym razem zwróciłam uwagę na osłonki doniczek czy to juta? Super to wygląda i świetnie się komponuje z Twoim stojakiem
Pięknie i kolorowo w te ponure i szaro-bure dni
U mnie tez coś tam kwitło ale cierpię na chroniczny brak czasu jak większość z nas.
Pięknie i kolorowo w te ponure i szaro-bure dni
U mnie tez coś tam kwitło ale cierpię na chroniczny brak czasu jak większość z nas.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- Monnia445
- 200p
- Od: 8 gru 2017, o 22:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczne kwitnienia Marto !
Niekoniecznie obfite, ale zawsze każy kwiatuszek cieszy oczy.
Czekam na resztę...
Niekoniecznie obfite, ale zawsze każy kwiatuszek cieszy oczy.
Czekam na resztę...
Marto, z przyjemnością oglądam Twój storczykowy Raj
Kwitnienia wspaniałe, Twoje 'wypracowane', a piękno kwiatów przemawia samo za siebie...
Widać jakie zdrowe i zadbane są storczyki w tym gąszczu.
Podziwiam kompozycję na oryginalnym kwietniku i świetnie pasujące do niego (jak zauważyła Mirka) ozdobne dekoracje na doniczkach.
Dało to razem świetny efekt
Podobają mi się też Twoje ujęcia fotograficzne, szczególnie te, na których w tle jest rozmyta zieleń roślin.
Uwielbiam takie zdjęcia w przeciwieństwie do tych na czarnym tle
Patrzę na śliczne kwitnienie Twojego Dendrobium i widzę w tle moje, jak żółkną mu niektóre pąki prawie przed rozkwitem
Kwitnienia wspaniałe, Twoje 'wypracowane', a piękno kwiatów przemawia samo za siebie...
Widać jakie zdrowe i zadbane są storczyki w tym gąszczu.
Podziwiam kompozycję na oryginalnym kwietniku i świetnie pasujące do niego (jak zauważyła Mirka) ozdobne dekoracje na doniczkach.
Dało to razem świetny efekt
Podobają mi się też Twoje ujęcia fotograficzne, szczególnie te, na których w tle jest rozmyta zieleń roślin.
Uwielbiam takie zdjęcia w przeciwieństwie do tych na czarnym tle
Patrzę na śliczne kwitnienie Twojego Dendrobium i widzę w tle moje, jak żółkną mu niektóre pąki prawie przed rozkwitem
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Mirko bardzo dziękuję za miłe słowa. Jeśli chodzi o osłonki to dobrze zauważyłaś, że używam siatki jutowej. Moim zdaniem bardzo ładne się ona komponuje z tym kwietnikiem i dodaje dodatkowego uroku do tych zwisających roślin i kolorowych kwiatów. Oczywiście pomysł podpatrzony w internecie. Jeszcze dla Ciebie będę mieć parę fotek innych kropkowanych kwiatów. Dziś już kolejny się rozwinął.
Monia witaj u mnie. Fakt niektóre storczyki nie zaszalały z ilością kwiatów. Chyba zbyt mało słońca , bo jak kwitły wiosną i latem to kwitnienia były okazalsze. Niestety też parę pąków zostało zasuszonych w i tak skromnych kwietniach. Staram się je doświetlać, ale widać, że za słabo. Resztę moich kwitnień pokażę troszkę później, jak więcej pąków się rozwinie.
Joanno czekam aż mój "storczykowy raj" cały zakwitnie. A to już tuż tuż... Właśnie chciałam uzyskać efekt naturalnego gąszczu, przewieszających się liści i kwiatów a juta nie zaburza tej naturalności.
Odnośnie ujęć fotograficznych, też jak Tobie podobają mi się te zdjęcia z rozmytym tłem, niestety miałam ich sporo, ale okazało się, rozmiar pliku w MB jest tak duży że fotosik nie chciał mi ich umieścić ze względu na rozmiar. Ale spróbuję coś następnym razem wymyślić, bo faktycznie te ujęcia są takie naturalne.
Zmartwilaś mnie swoimi pąkami na Dendrobium Phalaenopsis. Wyklucza w Twoim przypadku błędy w uprawie. Moje stoją na północnym parapecie, więc słońca jak na lekarstwo, za to mam dużą wilgotności powietrza, bo to kuchnia i w dodatku kaloryfer praktycznie nie grzeje, bo robią to za niego garnki. Nic szczególnego z nimi nie robię i jeszcze taka przykrość mi się nie zdarzyła. No ale kolejne już kwietnia u Dendrobium w drodze, więc wszystko przede mną.
Monia witaj u mnie. Fakt niektóre storczyki nie zaszalały z ilością kwiatów. Chyba zbyt mało słońca , bo jak kwitły wiosną i latem to kwitnienia były okazalsze. Niestety też parę pąków zostało zasuszonych w i tak skromnych kwietniach. Staram się je doświetlać, ale widać, że za słabo. Resztę moich kwitnień pokażę troszkę później, jak więcej pąków się rozwinie.
Joanno czekam aż mój "storczykowy raj" cały zakwitnie. A to już tuż tuż... Właśnie chciałam uzyskać efekt naturalnego gąszczu, przewieszających się liści i kwiatów a juta nie zaburza tej naturalności.
Odnośnie ujęć fotograficznych, też jak Tobie podobają mi się te zdjęcia z rozmytym tłem, niestety miałam ich sporo, ale okazało się, rozmiar pliku w MB jest tak duży że fotosik nie chciał mi ich umieścić ze względu na rozmiar. Ale spróbuję coś następnym razem wymyślić, bo faktycznie te ujęcia są takie naturalne.
Zmartwilaś mnie swoimi pąkami na Dendrobium Phalaenopsis. Wyklucza w Twoim przypadku błędy w uprawie. Moje stoją na północnym parapecie, więc słońca jak na lekarstwo, za to mam dużą wilgotności powietrza, bo to kuchnia i w dodatku kaloryfer praktycznie nie grzeje, bo robią to za niego garnki. Nic szczególnego z nimi nie robię i jeszcze taka przykrość mi się nie zdarzyła. No ale kolejne już kwietnia u Dendrobium w drodze, więc wszystko przede mną.
- Monnia445
- 200p
- Od: 8 gru 2017, o 22:29
Rozumiem Cię Martuś
Zima to nie owocny czas dla storczyków.A może masz zbyt małą wilgotność, że Ci te pączki pousychały ?
Zima to nie owocny czas dla storczyków.A może masz zbyt małą wilgotność, że Ci te pączki pousychały ?
- zabkamarta
Moniu raczej wykluczam wilgotności, gdyż mam kiepską wentylację w domu i raczej mam problem w drugą stronę, że jest zbyt duża wilgotności dla ludzi i domu a pewnie dla storczyków optymalna. Te przysychanie pączków to u mnie marginalna sprawa - mikro procent. Jednak dotknęło 3 storczyków, które akurat nie zaszalały z ilością pąków, stąd przykrość. Podejrzewam brak Słońca lub indywidualne predyspozycje rośliny. Mam nadzieję że już więcej nic mi nie uschnię.
- zabkamarta
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Marta ale kolorowo u Ciebie. I jakie super słoneczko. A co to za cudo na ostatnim zdjęciu??
Marta, piękne kwiaty! Gratulacje I zdjęcia artystyczne
- zabkamarta
Kasiu na ostatnim zdjęciu mamy we własnej osobie Phalaenopsis Purple Martin
Renia dziękuję za miły komentarze. Staram się żeby foto było ładne. Lubię takie Muszę Ci się pochwalić. Keiki od Ciebie siedzi grzecznie w hydro i rośnie nowa malutka psb jeszcze raz dziękuję
Renia dziękuję za miły komentarze. Staram się żeby foto było ładne. Lubię takie Muszę Ci się pochwalić. Keiki od Ciebie siedzi grzecznie w hydro i rośnie nowa malutka psb jeszcze raz dziękuję
Marto, największe gratulacje za doprowadzenie do kwitnienia Dendrobium nobile
Dla mnie to mistrzostwo świata ! W moich warunkach nigdy mi sie to nie uda - za ciepło i za ciemno.
Dlatego z przyjemnością i podziwem oglądam u innych
Dzięki za kolejne ładne zdjęcia. Świetna głębia ostrości na drugim zdjęciu. Tak ładnie 'wydobyłaś' na pierwszy plan
nakrapiane kwiaty.
Dla mnie to mistrzostwo świata ! W moich warunkach nigdy mi sie to nie uda - za ciepło i za ciemno.
Dlatego z przyjemnością i podziwem oglądam u innych
Dzięki za kolejne ładne zdjęcia. Świetna głębia ostrości na drugim zdjęciu. Tak ładnie 'wydobyłaś' na pierwszy plan
nakrapiane kwiaty.
Pozdrawiam, Joanna
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Kropeczki śliczne. Zdjęcia słoneczne, u nie szaro-buro. Ale storczyki szaleją, lubią ten blok Gratuluję ponownego kwitnienia dendrobium.
Pozdrawiam - Justyna
- zabkamarta
Joanno sama jestem zaskoczona, że udało mi się Dendrobium Nobile doprowadzić do kwitnienia. I w sumie z taką łatwością, że jestem w szoku. Ale mam takie właśnie miejsce chłodne i w miarę słoneczne stąd pewnie sukces.
Justyno właśnie nie mogłam się oprzeć, żeby nie zrobić foto w tym słoneczku. Nie ma to jak naturalne światło
Justyno właśnie nie mogłam się oprzeć, żeby nie zrobić foto w tym słoneczku. Nie ma to jak naturalne światło