Doniczkowe i ogrodowe u Maćka
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Doniczkowe i ogrodowe u Maćka
Dora1964 zdecydowanie czują wiosnę
Czują wiosnę i dobrą rękę
Maciej ja takim jak na 1 zdjęciu w żółtym i na 2 po prawj już wycinam liść matkę, z mojego doświadczenia maluchy lepiej wtedy rosną.
Kupiłeś już tą 'eksperymentalną' ziemię? Wysłałam Ci maila.
Maciej ja takim jak na 1 zdjęciu w żółtym i na 2 po prawj już wycinam liść matkę, z mojego doświadczenia maluchy lepiej wtedy rosną.
Kupiłeś już tą 'eksperymentalną' ziemię? Wysłałam Ci maila.
- Maciek13
yanina_19 dzięki za odwiedziny Tego malucha w żółtej przesadzę, jak tylko przyjdzie mi ta eksperymentalna ziemia. Z tym obcinanie liści to się wstrzymam. Te 2 listki w jednej doniczce to nowe odmiany i się trochę o nie boję, ale w przyszłości, czemu nie . Ziemia przyjdzie najprawdopodobniej we wtorek. Będę się dzielił skutkami eksperymentu, sam nie mogę się doczekać jak ta ziemia wpłynie na młode sadzonki.
Zamówiłem jeszcze nawóz Hesi TNT Complex na wzrost i tym będę podlewał fiołki
Zamówiłem jeszcze nawóz Hesi TNT Complex na wzrost i tym będę podlewał fiołki
A widzisz.. to mamy różne sposoby postępowania. Bo ja temu np w żółtym obcięłabym liść matkę i zostawiłabym w spokoju, żeby maluchy jeszcze trochę podrosły. Dopiero wtedy bym przesadzała rozdzielając.Maciek13 pisze:Tego malucha w żółtej przesadzę, jak tylko przyjdzie mi ta eksperymentalna ziemia.
Chociaż muszę Ci się przyznać, że ja nie potrafię rozdzielać tych maluchów Najczęściej chlastam na wyczucie nożykiem do tapet przez korzenie (najczęściej przeżyje jedna/ dwie młode) albo wyskubuję i wyrzucam zostawiając najmocniejszą. Liść matka idzie w dobre ręce do dalszego ukorzeniania.
Z eksperymentalną ziemią poeksperymentuj na kilku, dobrze Ci radzę ...bo jak przenawozisz to będzie duży problem.
Przesłałam ponownie
- Maciek13
yanina_19 Ta ziemia zawiera już nawóz, więc nie będę sadzonek nawoził przez 2 miesiące. Nawóz ten doradziła mi pewna osoba z allegro, która zajmuje się hobbistycznie fiołkami, a także sprzedaje swoje nadwyżki. Mam nadzieję, że ziemia będzie ok .
Jeśli chodzi o sadzonki to ja też prawie zawsze mam problem rozdzielając je. Zawsze wybieram najmocniejsza sadzonkę, a reszta niestety idzie w kosz . Chyba muszę pomyśleć o sadzeniu wszystkich sadzonek. Może część z nich pójdzie w świat... .
Jeśli chodzi o sadzonki to ja też prawie zawsze mam problem rozdzielając je. Zawsze wybieram najmocniejsza sadzonkę, a reszta niestety idzie w kosz . Chyba muszę pomyśleć o sadzeniu wszystkich sadzonek. Może część z nich pójdzie w świat... .
Mimo wszystko uważaj, bo to ziemia wiesz do czego ... głównie roślina w tym podłożu ma iść w masę...
Tu jeszcze mam zdjęcia viewtopic.php?p=6202167#p6202167 - dodatkowo do maila.
Tu jeszcze mam zdjęcia viewtopic.php?p=6202167#p6202167 - dodatkowo do maila.
- Maciek13
yanina_19 będę uważał . A ty w jakim podłożu uprawiasz swoje fiołki?
Do fiołków stosowałam dwa rodzaje - Compo Sana super lekkie, a ostatnio kupiłam ziemię do wysiewu (akurat był tylko Kronen ale sprawdzoną mam też do wysiewu i pikowania Aura Hollas) - do obu dodawałam perlit, do pierwszego dodałam tylko trochę, bo on ma już w składzie perlit, do Kronen tak ok 3:1. Wszystkie te podłoża są na bazie torfu wysokiego zmineralizowanego, to się czuje w ręku, żadna zlewna breja. Przy czym ja zawsze odkażam przygotowaną mieszankę w miksie Mospilan+Topsin, liście z niewiadomego pochodzenia też w tym moczę.
- Maciek13
Dzięki, a do podłoża Aura Hollas też dodajesz perlit? Bo w pobliskim sklepie ogrodniczym jest do siewu i pikowania właśnie ta Aura Hollas.
Też, ok 3:1 - 4:1 tak mniej więcej. Ta ziemia powinna mieć na worku datę produkcji, zazwyczaj na pasku w miejscu zgrzania folii.
Maciej - 'do wysiewu i pikowania' , ten z all, tego drugiego 'do wysiewu' nie miałam.
Strelux do wysiewu miałam i jest b.dobry
Sadzę w tych podłożach i liście, i młode i dorosłe. Fiołki to malutkie rośliny, nie rosną mocno, więc daje im delikatne dobrej jakości podłoże.
I tak je przygotowuję viewtopic.php?p=6212590#p6212590
Maciej - 'do wysiewu i pikowania' , ten z all, tego drugiego 'do wysiewu' nie miałam.
Strelux do wysiewu miałam i jest b.dobry
Sadzę w tych podłożach i liście, i młode i dorosłe. Fiołki to malutkie rośliny, nie rosną mocno, więc daje im delikatne dobrej jakości podłoże.
I tak je przygotowuję viewtopic.php?p=6212590#p6212590
- Maciek13
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Witaj Maćku z przyjemnością dopisuję się do wątku, coby trochę popodglądać Twoje doniczkowe - piękne okazy pokazałeś, zwłaszcza storczyki
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Powiedz mi Maćku jak opiekujesz się starcem, widzę, że sporo urósł
Właśnie zakupiłam małą sadzonkę i nie wiem jak jej dogodzić, żeby jej nie uśmiercić
Właśnie zakupiłam małą sadzonkę i nie wiem jak jej dogodzić, żeby jej nie uśmiercić