Ketmia syryjska- Hibiskus ogrodowy

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wasze już kwitną?????!!!!!!!!! :shock: a moja dopiero tyci tyci pączusie ma :(
Awatar użytkownika
barbara
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2006, o 15:22

Ketmia

Post »

No właśnie już kwitną jakim sposobem? Przecież ich czas to sierpień. Chyba że kupione w tym roku które zostały podpędzone w szklarni. Moje też mają dopiero małe pączusie. A w tym roku kupiłam o pełnym kwiatku ale na razie pąków nie widzę.
Pozdrawiam! Barbara
Idź tak przez życie by nie potrącać innych.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek
ten kojarzy mi się z długim haczykowatym nosem baba jagi :lol: :lol:

ja kupiłam 2 z pączkami i jedną bez i na tą ostatnią nie liczę w tym roku.No chyba,że zakwitnie jak powinna
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Moja Ketmia rozwinęła drugi pączek

Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32

Post »

Blue . ja swoją przycięłam wczesną wiosną , stare łodygi, tak na 10 cm , nad ziemią i ........przesadziłam ją w inne miejsce , one dość późno się budzą . Ale ty przesadziłaś w fazie pąków... :roll: :roll: .........no i teraz jej się nie przycina, ona kwitnie na nowych gałązkach , nie na tych z tamtego roku, bo tamte się wycina
Carpe Diem...
rychu_k
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2009, o 20:51

Post »

Dopiszę się i ja ;), pierwsze kwiaty "Blue Chiffon" - krzew posadzony na początku czerwca
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Ketmia to jeden z moich ulubionych krzewów. W tym roku zakupiłam około 20-sto centymetrowe badylki, ktore po posadzeniu stały w miejscu i stały. W końcu ruszyły! Ile radości! Mam teraz takie krzaczki, urosły raczej w szerz, pięknie się rozkrzewiają - ale czy mają szansę mieć choć po malutkim kwiatku jeszcze w tym roku? Pozdrawiam!
rychu_k
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Lorrie pisze:Ketmia to jeden z moich ulubionych krzewów. W tym roku zakupiłam około 20-sto centymetrowe badylki, ktore po posadzeniu stały w miejscu i stały. W końcu ruszyły! Ile radości! Mam teraz takie krzaczki, urosły raczej w szerz, pięknie się rozkrzewiają - ale czy mają szansę mieć choć po malutkim kwiatku jeszcze w tym roku? Pozdrawiam!
Kupiłem w sumie cztery krzewy, jakoś nie mogłem się opanować ;), ostatni to przypadkowe zakupy w Lidlu a tam przecenione ketmie po ~13zł.
Z tych czterech tylko jedna miała pąki w momencie kupna a wygląda, że w tym roku zakwitną wszystkie choć najmniejszy ma niewiele ponad 20cm.

Krzaczek z rysunku blue - dla lepszego uformowania pasuje przyciąć najdłuższe pędy, teraz kwestia o ile, przynajmniej o połowę a może więcej ale i tak było by mi szkoda, z drugiej strony trafiłem na poradnik o przycinaniu w którym pisze: "...Źle znoszą przycinanie azalie, ketmie syryjskie., magnolie, oczary omszone, perukowce podolskie, sumaki octowce, wawrzynki wilczełyka i złotokapy. .."
Ja swoich nie planuję przycinać, chyba że zbyt bujnie się rozrosną - marzenie :lol:
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Ależ ketmie dobrze znoszą przycinanie! Chcąc mieć gęstszy krzak można przyciąć i to kiedy chcesz. Przytnij co najmniej o połowę- a dołem wypuści nowe odrosty. Z uciętych zrób sobie sadzonki- będą np na wymianę... Nie bój się ciąć , na pewno roślina bedzie miała lepszy pokrój. :D Ja zawsze po kwitnieniu tnę, bo rosną wielkie krzaki, a takich nie lubię. Tnę na wysokość a także wycinam gałęzie by zmniejszyć gabaryty- a odrasta jeszcze większa... :wink: :D :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nelu - dziękuję.
To co czytałam wprawiło mnie z zdumienie bo też słyszłam ze TRZEBA ciąć hibiskusy.
Tylko że podobno wiosną ?
rychu_k
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Też skłaniam się ku temu, aby w razie konieczności przycinać tak jak krzewy kwitnące latem (na tegorocznych pędach), z ketmią dopiero zaczynam "zabawę" jak dobrze przezimują to już będzie sukces ;)
Z tego co do tej pory zaobserwowałem to chyba siła wzrostu zależy od odmiany, "Blue Chiffon" kupiłem jako spory krzaczek i od posadzenia prawie nic nie urósł, wszystko poszło w pąki, najbardziej wystrzelił do góry "Leopoldi" (chyba nie pomyliłem etykiety) podwoił swoją wielkość i kwiatów też będzie sporo:

"Hamabo" to najmniejszy krzew też prawie nic nie podrósł ale kwitnąć będzie, jak zakwitnie pstryknę fotkę.
Ostatni zakup jeszcze siedzi w doniczce i chyba w niej zostanie do wiosny, na etykiecie pisze "syriacus pink" pierwszy kwiatek dosyć drobny:
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

O,rany Julek!!! Jakie cudeńka!!! ...Mieć taką jedną sadzoneczkę........hmmmmmm!!! Z tego co piszecie (nie wiem czy dobrze zrozumiałam?) ketmia i hibiskus to to samo,zaś róża chińska nie? Pytam, bo mi się wszystko nieco pomajtało.
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Witam!!!
Śliczne macie te Ketmie :D a te pełne odmiany to cudowne. Ja mam trzy krzaczki Ketmi dwa białe z czerwonym środeczkiem i jeden cos taki jasny fiolet ale on zawsze troszkę później zaczyna kwitnąć niż te białe. Biała własnie rozwineła pąki, a przycinam je zawsze na wiosnę.
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”