Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Post »

Imię Róży przeczytałam ze trzy razy, jest naprawdę niesamowite, ale potem gdzieś czytałam o tym, jak naprawdę działał Bernard Gui, i relacja to zupełnie odmienna od tego, w jakim świetle stawia go Eco...a "Wahadło Foulcaulta" też na pewno czytałam ale za Chiny nie pamiętam, o czym było...;-)

Aktualnie czytam sobie obyczajową amerykańską powieść pożyczoną od koleżanki - "Kiedy płaczą świerszcze" CHarlesa Martina. Nie wiem, czy to jest jakiś nurt w popularnej literaturze amerykańskiej, ale tak naprawdę, to Amerykanie właśnie specjalizują się w takich powieściach - które przekazują dobro, wiarę w człowieka, wiarę ,że błędy daje się naprawić i że warto się starać by swoje zycie czynić lepszym. Trochę kaznodziejskie, to prawda, ale nienachalnie. Dobrze się czyta, choć Ameryki nie odkrywa :-) Jednak autor jest świetnym opowiadaczem historii, a o to właśnie chodzi, prawda? :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po raz kolejny czytam książkę "Misja SZCZENIAK Pozdrowienia z Bagdadu" ppłk Jay Kopelman i Melinda Roth

Książka ta pokazuje człowieka w człowieku w najokrutniejszych wojennych czasach. Bardzo budująca.
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pola42 Nie jestem jedynym, który przeczytał, lubi a nawet uważa że zrozumiał "Wahadło Foucaulta" gdyż znam kilku podobnych mnie :) To książka ośmieszająca właśnie ten nadęty styl strażników tajemnic typu Brown którzy uważają że spisek rządzi światem ale bełkotem nie odważył bym się ich nazwać.

"Jedna z najtrudniejszych w odbiorze i najpiękniej napisanych książek, jakie dane mi było przeczytać. To rodzaj kryminału wiążącego czasy obecne ze średniowieczem. Wehikuł czasu dla obecnych badaczy literatury i szczyt marzeń dla koneserów. Nie sądziłem, że dane mi będzie otrzeć się o doskonałość. Wiem, zdaję sobie sprawę, że Umberto Eco jest trudnym w odbiorze pisarzem. Jednak satysfakcja, jaką czytelnik otrzymuje podczas czytania, przerasta wszelkie wyobrażenia."

Takich opinii czytelników znajdziesz dziesiątki. Trudna w odbiorze była trzecia z kolei powieść Eco czyli "Wyspy dnia poprzedniego" i jej nie do końca zrozumiałem. Ale zachęciłaś mnie do sięgnięcia po nią jeszcze raz. Niektórzy autorzy nie uwodzą czytelników wartką akcją i tanimi sensacjami lecz stawiają im wysoką poprzeczkę i wymagają wysiłku. Ale po lekturze ich książek zostaje satysfakcja. Do nich należy Eco. :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Nabyłam i delektuję się " ŹRÓDŁEM MAMERKUSA" Leszka Białego. To niezwykła opowieść rycerza I krucjaty do Ziemi Świętej.
Zacytuję za wydawcą : << "Imię róży" i " Rękopis znaleziony w Saragossie " w jednym - wielki fresk powieściowy,przekrój przez dzieje , idee, warstwy społeczne,geografię Śródziemnomorza i języki oraz geniusz i szaleństwo człowieka. Są tu ogromne sceny batalistyczne i cicha intymność; widzimy wielmożów i żebraków, pobożnych pustelników i zbójów ( nierzadko w tej samej osobie). >>
Ponad 800 stron tekstu , który czyta się jednym tchem przenosząc się w czasie i miejscu... jestem w połowie. Polecam !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

a ze mna zawsze i wszędzie Joanna Chmielewska i niesmiertelny "Lesio","Dzikie białko" jak ktoś chce się odprężyć i żeby dzieciaki patrzyły ,że coś tam pod pułapem nam nie tak to polecam ;:132 gorąco
Awatar użytkownika
malena100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2010, o 01:50

Post »

Skończyłam "Opowieści z Wilżyńskiej Doliny" Anny Brzezińskiej oraz "Serce teściowej" Rafała Dębskiego (te ostatnią pozycję podarowałam mojemu Małżowi na Walentynki... :wink: ). Obie książki gorąco polecam!
Pozdrawiam
Madzia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Marcin Wolski " Noblista" .Wciąga...
gochahh
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 mar 2010, o 06:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

"Aleje wykolejeńców" Ilona Hruzik. Jednym zdaniem o ludziach, którym alkoholizm rodziców zniszczył życie. Polecam.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Z zupełnie innej beczki - lekka , łatwa i przyjemna : Monika Szwaja "Zupa z ryby FUGU" . Czyta się sympatycznie i z przyjemnością , choć książka porusza nie najweselszy temat...
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Ale jakże na czasie :lol:
Książka czyta się sama, polecam:)
tollo
100p
100p
Od: 21 paź 2008, o 18:43

Post »

Mnie zauroczyła książka Pholan Devi królowa bandytów.
Nie wyobrażam sobie,że można tyle przeżyć.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

CHARLES MARTIN " Kiedy płaczą świerszcze".

Piękna, wzruszająca opowieść o życiu, miłości i odwadze. O trudnych wyborach i szansach, które tak łatwo można zmarnować , oglądając się wstecz...

" Na rynku sennego , amerykańskiego miasteczka, siedmioletnia , ciężko chora Annie zbiera pieniądze na swoją transplantację serca... Przed pobliskim sklepem Reese rozpamiętuje swoje życie.Silny podmuch wiatru porywa zebrane przez dziewczynkę banknoty, gdy zza rogu wyjeżdża ciężarówka. Reese dostrzega żółtą sukienkę wbiegającej na ulicę Annie... "

Przeczytajcie. Polecam :)
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Ostatnio przeczytałem "Doktrynę szoku" Naomi Klein. Ciekawa lektura o m.in. guru ekonomistów szkoły chicago'wskiej Miltonie Friedmanie i jego wpływie na większość rozwijających się krajów i nie tylko oraz o tym jak twórczo przetworzyć hasło im gorzej tym lepiej.
Książka dokumentalistki, czytana jak thriller, znajdziemy w niej też rozdział o Balcerowiczu i Polsce. Bardzo kontrowersyjne poglądy na temat współczesnych korporacji. Mi sie bardzo podobała, dlatego tez wkrótce zabiorę się do innej tej autorki "No Logo".
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”