Irysy cebulowe(syn.holenderskie)
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Irysy cebulowe
Boga w sercach nie macie , boszszsz .... jakie śliczne są
fox ziomalu (pochodzę z Warki ) - napisz dokładnie jak one się nazywają, kiedy szukać cebulek i kiedy sadzić.
Wiem, wiem, tu pewnie 200 razy już pisaliście . Ale ja jestem stara i mam sklerozę
fox ziomalu (pochodzę z Warki ) - napisz dokładnie jak one się nazywają, kiedy szukać cebulek i kiedy sadzić.
Wiem, wiem, tu pewnie 200 razy już pisaliście . Ale ja jestem stara i mam sklerozę
-
- 50p
- Od: 13 mar 2014, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie mam doświadczenia z irysami, dlatego podpinam się pod pytanieEmiks pisze:Czytam, czytam i przyznać się muszę, że się pogubiłam
Mam irysy holenderskie, których nie posadziłam jesienią bo widząc te malutkie cebulki bałam się, że mi je zjedzą nornice. Wyczytałam, że można je posadzić wiosną, i to chyba jakoś tak teraz, tak? Czy one zakwitną jeszcze w tym roku? Siedzą w torebce bo zapomniałam o nich... i wypuściły już ten kikutek. Ten kikutek pewnie musi być nad ziemią, ale czy w takim razie nie za wcześnie na to sadzenie jak cały czas siedziały w domu? Może okryć je liśćmi?
dostałam paczkę 100 cebul (irys holenderski), z czego posadziłam wczoraj ok. 40, bo miały już kiełek
sadziłam na głębokość ok. 10 cm tak że kiełek nie wystawał
wydaje mi się, że powinny zakwitnąć w tym roku
a ja mam takie pytanie: na schemacie jest pokazane, żeby sadzić co 10 cm, mogę gęściej?
No faktycznie Warka to o rzut beretem ale browar cienki robiRuda2011 pisze:Boga w sercach nie macie , boszszsz .... jakie śliczne są
Iryski żółte- Danfordiae, a pozostałe Reticulata. Zakupy i sadzenie jesienią /często w marketach sprzedają mix kolorów/
I taki widoczek może wyjść
-
- 50p
- Od: 13 mar 2014, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, cudne!_fox_ pisze:
Iryski żółte- Danfordiae, a pozostałe Reticulata. Zakupy i sadzenie jesienią /często w marketach sprzedają mix kolorów/
I taki widoczek może wyjść
[/img]
Dostałam mix właśnie, w sumie szkoda, bo wolałabym posadzić grupami kolorów.
Holenderskie zakwitną jeszcze w tym roku, prawda? Wysadziłam kilka dni temu
Przy botanicznych można wstępnie zrobić selekcję, cebulki nieznacznie się różnią, można też kupić poszczególne odmiany.
Holenderskie powinny zakwitnąć na 99,9 %
Holenderskie powinny zakwitnąć na 99,9 %
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Ruda2011
Przepiękności one są - bylem tylko do jesieni nie zapomniała Sierpień - mówicie ?
- Ruda2011
taki właśnie mi się marzy - wielokolorowy . Po zimie taki mix kolorów_fox_ pisze:I taki widoczek może wyjść
Ja nie wiem co wy robicie , że tak cudnie wam kwitną U mnie mija trzeci rok z rzędu jak podziwiam tylko ich liście , w tym roku szczypior ląduje na kompoście
- Ruda2011
Anetko daj im może trochę potasu . Może za dużo azotu mają i cała para idzie w liście
Co o tym myślicie Praktycy ?
Co o tym myślicie Praktycy ?
Znaczy jak to rozumieć ?? szczypior wyrywasz ze złości że nie kwitną i na kompost ??ANETA pisze:Ja nie wiem co wy robicie , że tak cudnie wam kwitną U mnie mija trzeci rok z rzędu jak podziwiam tylko ich liście , w tym roku szczypior ląduje na kompoście
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.