Kapusta pekińska- uprawa, choroby, szkodniki.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kapusta pekińska, kiedy do gruntu?
Czyli póki co pozostaje ta z marketu a najlepiej własna sałata...
A z siewem pekinki się wstrzymam do letniego siewu.
A z siewem pekinki się wstrzymam do letniego siewu.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak jak napisał forumowicz wiosenna uprawa w warunkach amatorskich lubi wybić w kwiat a to znaczy że kapusty nie zjemy.
Co jak co jak co, ale ta z jesiennego siewu wychodzi przednia. Ja jednak miałem do końca okrytą włókniną.
Po pierwsze chroniła przed bielinkiem i innymi którzy lubią niezłe napaskudzić w kapustę oraz przed kurzem i wyschniętą ziemia wzniecaną przez wiatr, której już nie wypłuczemy z pomiędzy liści. Lepiej jest poczekać i mieć czym oko cieszyć.
Co jak co jak co, ale ta z jesiennego siewu wychodzi przednia. Ja jednak miałem do końca okrytą włókniną.
Po pierwsze chroniła przed bielinkiem i innymi którzy lubią niezłe napaskudzić w kapustę oraz przed kurzem i wyschniętą ziemia wzniecaną przez wiatr, której już nie wypłuczemy z pomiędzy liści. Lepiej jest poczekać i mieć czym oko cieszyć.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Moja również wyrosła ładna ale częściowo z nadzieniem ślimakowym. Na te stworki to nawet włóknina nie pomoże.
Nowo wysadzoną sałatę uszczelniłam włókniną, wydawało mi się b. dokładnie. Obciążyłam dość ciężkimi prętami, gęsto a i tak wlazł i kilka sadzoneczek zeżarł.
Nowo wysadzoną sałatę uszczelniłam włókniną, wydawało mi się b. dokładnie. Obciążyłam dość ciężkimi prętami, gęsto a i tak wlazł i kilka sadzoneczek zeżarł.
Kapusta Pekińska nie zawiązuje główek
Witam. Posiadam wsadzoną kapustę pekińską , która rośnie bardzo rozłożyście - nie wygląda po prostu jak kapusta pekińska , dopiero kiedy rękoma złożę do siebie liście zaczyna przypominać pekińską , stąd moje pytanie czy powinienem jeszcze poczekać aż sama się ułoży czy trzeba jej w jakiś sposób pomóc (wielkość po złożeniu jest taka jaką się kupuje w sklepie) i do tego liście są kłujące , czy to normalne, dziękuje z góry za odpowiedzi.
Re: Kapusta Pekińska nie zawiązuje główek
Obawiam się, że ta kapusta już tego roku główek nie zawiąże. W warunkach amatorskich, gdzie chęci są większe od doświadczenia, wiosenna uprawa kapusty pekińskiej jest najczęściej porażką .
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czasem trzeba poszukaćD3flo pisze: Tak wiec moim zdaniem, choć w uprawie nie mam wielkiego doświadczenia, nasiona kapusty pekińskiej wysiewamy w lipcu. Żeby nie byc gołosłownym pokaże jesienny zbiór kapusty z zeszłego roku, kiedy to po raz pierwszy w życiu uprawiałam to warzywo. Muszę też przy tym rowniez mocno zaznaczyć że wszystkiego nauczył mnie forumowicz, a czego nie nauczył to i tak u niego podpatrzyłem
Pozdrawiam i życzę równie obfitych zbiorów oraz zachęcam do lektury.
http://piorin.gov.pl/cms/upload/kapusta%20pekinska.pdf
To moja , odmiana NN. Mam nadzieje ze coś z niej będzie bo na niektórych listkach widać jak coś ją podjada.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Czy byłoby dobrym pomysłem wysianie kapusty pekińskiej teraz? W zeszłym roku podjęłam próbę później, ale chyba ślimaczki mi ją zjadły i niczego się nie doczekałam...
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Ja osobiście wysiewam kapustę w pierwszych dniach lipca
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Ja wracam z urlopu 06 lipca, i też chcę posiać rozsadę pekińskiej. Do tego mam sałatę rzymską - też spróbuje
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Sałatę rzymską posiej teraz. Ja zrobiłam to wczoraj ;)