Nawożenie trawnika

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
smitek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2020, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nawożenie trawnika

Post »

Witam,

piszę z zapytaniem o kolejne nawożenie trawnika. Trawnik przeszedł wertykulacje ponad miesiąc temu, po czym wykonano nawożenie nawozem Barenbrug Wiosenny start. Zastanawiam się teraz nad połączeniem mocznika z Hydrocomplexem od Yary. Jakie są Wasze sugestie? Dodam, że trawnik ten ma już ok 7 lat i koszony jest automatyczną kosiarką. W załączeniu podgląd trawy - zdjęcia zrobione dzisiaj rano :)

Obrazek

Obrazek

Chciałbym go w dniu dzisiejszym zasilić nawozem. Mam i mocznik i Hydrocomplex. Tylko co wybrać :)
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skoro starter był już podany to ja wybrałbym Hydrocomplex. Oprócz azotu trwa dostanie również inne składniki.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
biellun
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2021, o 11:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czesc,

Czego może brakować trawie że tak żółknie lub schnie miejscami...nie wiem sam jak to nazwać.

Ostatnio dość intensywnie zgrabiłem te siano ale wydaje mi się że powinienem delikatnie wspomóc tej trawie odbudowę. Jak już wspomniałem w wątku trochę wcześniej to posiadam yara vila procomplex, sypnąć z umiarem, pomoże ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

A kiedy była robiona ostatnia wertykulacja tego trawnika? Jaka jest gleba? Wydaje mi się dość zbita.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
asaledr
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2023, o 10:44

Kiedy pierwszy nawóz

Post »

Witam,

Zasiałem trawę jakoś 2 tygodnie temu, coś tam już schodzi ale za rzadko to zasiałem chyba :( Kiedy mogę dać nawóz i jaki żeby to zagęścił? Jeszcze jej nie kosiłem ani razu bo za mała, ale już za wczasu chce kupić nawóz tylko nie wiem jaki? Taki zwykły Yaramila? I co dać od razu po pierwszym koszeniu?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kiedy pierwszy nawóz

Post »

Przygotowując ziemię pod trawnik dałeś jakiś nawóz, nawiozłeś ją czy nie?
Jakiego rodzaju jest to ziemia? Piach czy lekka przepuszczalna?
Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie ,bo trawa jest młodziutka i
właściwie Twoja opieka powinna polegać na koszeniu i nawadnianiu i dopiero wiosną
należałoby zacząć jej nawożenie lub jesienią specjalnym nawozem o niskiej zawartości azotu.

Młodej trawy nie zasila się nawozami ani nie opryskuje przeciw chwastom, ostatecznie możesz zastosować delikatny nawóz płynny np.Florovit
asaledr
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2023, o 10:44

Post »

Nic nie dawałem, tam był wcześniej trawnik znaczy trawa ja jakiegoś anielskiego trawnika nie robię chce mieć zielono jak u każdego na podwórku. Robili podjazd i trochę rozkopali trochę wyrównali teren i na to dałem trawkę. Ziemia to taka glinopiasek czyli dosyć dobra. Nie taka glina straszna ale taka fajna glina dobra ziemia wszystko rośnie w niej.

Niektórzy piszą na instagramie że po pierwszym koszeniu dają yaramile complex żeby się zagęszczała ładnie, ale czy to prawda? Drugi z kolei zalecał dać Polifoske 5 po miesiącu a po kolejnym Yaramile Complex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”