Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Strelicja - tajniki uprawy

Post »

Hej! Jak długo Waszym strelicjom rozwijają się nowe listki, bo u mnie coś to długo trwa i nie wiem czy to jest normalne :?:
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mojej to gdzieś półtora tygodnia trwało
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23

Post »

no to szybko, u mojej rozwija się i rozwija.. już blisko miesiąc;/ czym może być to spowodowane?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Obiecywałam sobie,że nie wystawię już jej na powietrze... ;:124 ale co tam..
dam się Wam namówić :;230
Już ją wystawiam,niech łapie powietrza przed kwitnieniem :uszy którego się nie mogę doczekać

Musze Wam powiedzieć,że ...
że jest okropna,wstrętna i chyba ją wyrzucę :wink:
Stoi na balkonie w osłoniętym miejscu i w cieniu psianki.
Zgubiła kolejne dwa liście,po prostu zżółkły -
bo przecież ;:202 wypuszcza od wiosny prawie te dwa dziwolągi,które ostatecznie okazały się zdeformowanymi liśćmi

Obrazek
Nie lubię jej,dostanie kopa :evil:
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Karolinko kochana ona ma stać w pełnym słońcu,łapać promyki słońca:), a może ma za mokrą ziemię?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ma słońce Pati,ma ... ten cień to nie cień dosłowny.
Ona jednak nie lubi mnie najwyraźniej ...
Zanim zabiorę ją do domu ,ma jeszcze trochę czasu zobaczymy jak zareaguje na przestrogi jakie jej udzielam ostatnio. :evil:
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13

Post »

Z mojej to nic nie będzie... ani ona się nie może zdecydować czy całkiem umrzeć ani ja czy już ją pochować. Ma jeszcze 3 dni potem ją wyrzucam bo nie będę wlekła suchego badyla do domu ;:108
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Julka_bb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2012, o 14:29

Post »

Witajcie dziewczyny. :wit

Ja również jestem posiadaczką strelicji. Oto ona:

Obrazek

Standardowo podlewam 1 x w tygodniu nie przelewając. Niestety raz przez przypadek i zupełnie niechcący została przelana. Było to jakieś 2 miesiące temu. Od tego czasu zaczęły się problemy. Liście nagminnie zaczęły najpierw wysychać na końcówkach, potem żółknąć i usychać w całości - straciła przez to bardzo dużo liści. Przykład tego procesu:

Obrazek
Obrazek

Niestety teraz zaczęły również brązowieć i usychać w całości najmłodsze liście - jednego już ucięłam, drugi - na zdjęciu. To usychanie jest jednak inne niż dolne liście. Zaczyna się nagle i szybko, liść brązowieje jednomiernie na całej powierzchni, zwija się i ma konsystencję papieru woskowego - nie jest tak do końca suchy.

Obrazek

Pomóżcie, bo pojęcia nie mam co dalej z nią robić. Nie ma śladów grzyba na liściach. Puszcza kolejne 2 liście, więc jako tako wzrost rośliny nie został zahamowany, rozwija się normalnie, tylko mam wrażenie, że w szybszym tempie usycha niż rośnie. W obecnym stanie jest o połowę rzadsza niż była jakieś kilka miesięcy temu.

Macie jakiś pomysł??

-- 15 wrz 2012, o 15:16 --

Zaznaczam jeszcze, że nie ma na niej żadnych robali typu przędziorki i inne. Liście są beż żadnych śladów bytności jakichkolwiek gości, którzy mogliby jej zaszkodzić. Na codzień stoi przy oknie południowych, jest dobrze doświetlona i często spryskiwana. Przesadzana w tym roku.
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Na moje oko to gnije od spodu. Przesadź ją koniecznie do nowego podłoża a wpierw wykrusz ile się da tego starego. Powycinaj też martwe korzenie. Po przesadzeniu nie pompuj wody. Lepiej niech ma sucho niż mokro. Powodzenia.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Julka_bb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witaj arkandor :D

Dziękuję za wskazówkę. Przyjrzałam się dokładnie i faktycznie - jedna z 2 tak jakby gniła. Jeden z łupków był brązowy i miękki u styku z ziemią:

Obrazek

Po odsłonięciu wygląda to nieciekawie - lekko zsiniałe:

Obrazek

Ale to się dzieje tylko na jednym z dwóch pędów.

Proszę poradź - czy wystarczy przesadzić i wymienić ziemię, czy jeszcze dodatkowo jakoś wzmocnić? Przy przesadzeniu zamierzam rozdzielić te 2 strelicje żeby - w przypadku śmierci jednej - nie chwyciło drugiej, bo nie wiem, czy to zaraźliwe. Co sądzisz? Tylko zmienić ziemię? A może nie rozdzielać, tylko zostawić tak jak są ?

Usychają młode liście wyrastające właśnie z tego przygniłego pędu, natomiast idzie nowy liść całkiem zielony i wyglądający normalnie.
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Wyjąć z doniczki, rozdzielić, tą chorą albo wyrzucić albo odsadzić do osobnej doniczki ale jak od podstawy gnije to szanse jej są marne. Tej zdrowszej dać nowego podłoża. Nie wzmacniać, dopiero na wiosnę. Oszczędnie podlewać. Powinno być dobrze :)
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Julka_bb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję :). Chorą też posadzę - może da radę :|
adi756
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2012, o 07:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
Julka bb mam podobną strelicję do twojej też liście lecą ku dołowi czemu tak się dzieje?
Większość strelicji ma liście proste rosnące do góry.
Proszę o odp.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”