Hosty - doświadczenia z wysiewem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hosty - doświadczenia z wysiewem.
No dobrze, krótko mówiąc - po 15 maja najwcześniej, a najlepiej 1 czerwca - tak?:) Hartują się codziennie w rozproszonym świetle. Zaczynam widzieć różnice między poszczególnymi listkami o dziwo.. Albo odcień albo kształt albo jakbby smugi koloru.. ciekawe. W hostach u których teoretycznie zakładamy, że powinny mieć czerwone/kolorowe łodyżki liściowe, kiedy ta cecha się uwidacznia?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No tak....myślę, że nie jest tu istotna jakaś konkretna data, ale temperatury otoczenia panujące w dnie i noce. Poza tym są to siewki w jakiś pojemnikach, czyli w razie zapowiedzi niskich temperatur zawsze można zareagować?
To jest pytanie na które nie znam odpowiedzi. i prawdę powiedziawszy nie obserwowałem, czy od razu wychodzą z ziemi czerwone łodygi, czy czerwone nakrapianie następuje później (a już u siewek, to na prawdę nie mam pojęcia).loeb pisze:W hostach u których teoretycznie zakładamy, że powinny mieć czerwone/kolorowe łodyżki liściowe, kiedy ta cecha się uwidacznia?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U dorosłych od razu wychodzą nakrapiane, mam Designer Genes, wyszło ze 2 tyg temu. Doczytałam też, że u niektórych z czerwonym pigmentem wręcz na początku może on być a później się rozmyć [ Redback Tavern podobno tak ma]. Ale u siewek nie mam pojęcia a mam wysiane potomstwo po czerwonołodyżkowych..
A czy ktoś ma zdjęcia jak wyglądają siewki "niebieskie" za oseska? Różnice między zielonym a żółtawym widzę, ale czy widać między zielonym a "niebieskim" czy to dopiero później?
A czy ktoś ma zdjęcia jak wyglądają siewki "niebieskie" za oseska? Różnice między zielonym a żółtawym widzę, ale czy widać między zielonym a "niebieskim" czy to dopiero później?
- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich w tym wątku.Kochani pokażcie swoje siewki, jak są duże. Najbardziej interesują mnie jak rosną siewki, które sialiście w tym roku. Ja posiałam, poflancowałam i rosną owszem. Jestem ciągle niezadowolona, że chyba mam z małe i że moje słabo rosną. Stąd nie odważyłam się, by pokazać zdjęcia. Jeszcze raz proszę - pochwalcie się.
Pozdrawiam Krystyna
-
- 100p
- Od: 1 mar 2013, o 10:19
Ja wysiałam całą paczkę kupnych nasion, ale ani jedna mi nie wykiełkowała
Kasia
tyle pomysłów, a tak mało czasu
-
- 100p
- Od: 1 mar 2013, o 10:19
A w jakim terminie zbiera się nasiona?
W tym roku 3 hosty mi zakwitną, czy mogę nasiona wysiać od razu, czy czekać do wiosny?
Czy to jest zdjęcie sadzonki z zeszłorocznych siewów?
W tym roku 3 hosty mi zakwitną, czy mogę nasiona wysiać od razu, czy czekać do wiosny?
Czy to jest zdjęcie sadzonki z zeszłorocznych siewów?
Kasia
- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
Nasiona zbiera się (jak już inni powiedzieli) aż będą w torebkach brązowe i trzymałam je w kopercie razem z łodygą aż wyschły, trzymałam w lodówce i wysiałam w lutym.
Pozdrawiam Krystyna
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Podpinam się pod temat, bo w styczniu sieję. Czy świetlówka a żarówka to to samo? Ktoś tu pisał, że można zastosować świetlówkę energooszczędną do doświetlania. Nie chciałabym zrobić gafy na takiej głupiej rzeczy.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Re: Hosta foto 2013
Obejrzałam Wasze hosty i jestem nimi zauroczona. Otrzymałam nasionka hosty nienazwanej( w tej chwili to nieistotne-będę Was pytać o rozpoznanie jak urośnie ) Czy mógłby mi ktoś doradzić, kiedy wysiać nasionka i jak się nimi zaopiekować? Z góry dziękuję
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Hosty-doświadczenia z wysiewem
Też zaczynam w tym roku moją przygodę z wysiewem host Nasiona zebrałam z własnych roślin,sypnęły ładnie nasionami w tym roku.Na pierwszy ogień idą Fire and Ice i Elegans. Ziemia juz sie grzeje,jutro wysiew i na kaloryfer
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Re: Hosty-doświadczenia z wysiewem
Ja wysiałam kilka dni temu nasiona hosty (nie wiem jakiej) i na razie nic. Czy hosta długo wschodzi? Wysiewałam hostę pierwszy raz
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Re: Hosty-doświadczenia z wysiewem
To zależy od warunków,temperatury,wilgotności itp. Średnio kilka-kilkanaście dni. Dopóki nie wzejdą,można trzymać na grzejniku np w torbie foliowej. Kiedy pojawi się pierwsza siewka,należy zdjać z grzejnika i postawić w widnym miejscu.
Pozdrawiam serdecznie- Ela