Jodła koreańska - choroby i szkodniki
Re: Jodła koreańska - choroby i szkodniki
Sadził bym na wywyższeniu- żeby korzenie młodej rośliny sie nie podtapiały. Ciężką glebę znoszą np. liczne świerki. Jodły na ogół lubią gleby żyzne, zasobne, cięższe ale przepuszczalne.
jodła rdzewieje...
Tak jak w temacie...zauważyłam że cały wierzchołek mojej jodły jest jakby zardzewiały i dotykając igieł to one odpadają...pozostała część jodły jest zieloniutka tylko na jednej gałązce zauważyłam podobnie brązowe igiełki.Obawiam się że to może dopiero początek jakiejś choroby...no bo to raczej nie od mrozu?
Dodam że jodła ma już około 6-7 lat i wcześniej dobrze zimowała więc może to grzyb
Tutaj widać że również na niższej partii gałązka też coś zaczyna się zmieniać
Dodam że jodła ma już około 6-7 lat i wcześniej dobrze zimowała więc może to grzyb
Tutaj widać że również na niższej partii gałązka też coś zaczyna się zmieniać
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To znowu ja i znowu o tym samym: kiedy zaczynają działalność szyszenie i barbarówki? Będę walczyć z nimi bodaj od teraz, bo bardzo podobają mi się szyszki na koreance.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
I moja zmienia kolor i to nie jest koniecznie taki kolor którego bym się spodziewała
Drzewko jest bożonarodzeniowe, od stycznia czeka na balkonie na wysadzenie do ogrodu..
Czy powinnam zacząć się martwić??
Drzewko jest bożonarodzeniowe, od stycznia czeka na balkonie na wysadzenie do ogrodu..
Czy powinnam zacząć się martwić??
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
A ja mam pytanie odnośnie jodły koreańskiej: mam ją już 4 rok, ładna jest i zdrowa, ale dotąd nie wydała fioletowych szyszek, ze względu na które ją kupiłam. Myślałam, że musi troszkę podrosnąć, więc jakie było moje zdziwienie, gdy zakupiona w tamtym roku acrocorona (świerk chyba) już w tym roku ma ozdobne czerwone szyszki.
Co może być przyczyną braku szyszek na koreance? Może rośnie w nieodpowiednim miejscu: wprawdzie od południa, ale ma półcień od brzózek, które ostatnio wybujały (wcześniej koreanka rosła bardziej 'na patelni", ale też się nie kwapiła do wydania szyszek). Może brak jakiś minerałów? Jest jakiś specjalny preparat? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Co może być przyczyną braku szyszek na koreance? Może rośnie w nieodpowiednim miejscu: wprawdzie od południa, ale ma półcień od brzózek, które ostatnio wybujały (wcześniej koreanka rosła bardziej 'na patelni", ale też się nie kwapiła do wydania szyszek). Może brak jakiś minerałów? Jest jakiś specjalny preparat? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Kochani powiedzcie jak długo koreanka się przyjmuje? Ja swoją wysadziłam w ostatnich dniach kwietnia. Wydaje się, że nie ma większej ilości suchych gałązek ,ale tez nie widać, żeby kolor stał się bardziej żywy a pędy zaczęły puszczać odrosty. Dodatkowo miała bardzo zeschnięty czubek więc tata go ścią!!!! Co dalej robić? Czy jest jeszcze szansa by zdobiła mój ogród??
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
- Od: 8 maja 2011, o 18:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a moja koreanka nie ma ani jednej szyszki. Co może być przyczyną??
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 lip 2010, o 20:08
Zjawisko nazywa się proliferacja...
A przepraszam... dlaczego uważasz że coś z tym trzeba robić?
A przepraszam... dlaczego uważasz że coś z tym trzeba robić?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 lip 2010, o 20:08
sam nie wiem po prostu wydawało mi się to dziwne nawet zastanawiałem się czy tego nie wyrwać czy np wsadzić do ziemi
Zrób fotkę całości. Koniecznie!!!