Ale piszesz o białej czy różowej? Zrozumiałam że różowa zakwitła na biało, a nie odwrotnie - czy tak?Marzenka79 pisze:Przeczytałam cały ten dział,ktoś tu napisał,że biała hortensja ogrodowa nie zabarwi się nigdy...Otóż w drodze do pracy mijam pewien ogród,w którym od lat pięknie kwitnie zwarty łan ogrodowych hortensji w kolorze lekkiego różu..
Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie
Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie
Pozdrawiam. Ewa
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak,dobrze przeczytałaś.Mam wobec tej obserwacji dalsze plany-a mianowicie czy jak własciciele w przypływie dobroci nakarmią tą hortensję to zrobi się różowa.A raczej się zrobi.Coś mi aparat szwankuje ale postaram się cyknąc zdjęcia
Jeżeli w tej chwili z różowej stała się biała to może być to oznaka jakiegoś zabiedzenia rośliny - jezeli dostanie jedzonka i zrobi się różowa to powróci do swoich korzeni - wcześniejsze posty zapewne dotyczyły białej hortensji z odmiany , ja swoją Coco podsypałam nawozem do niebieskich jesienią i wiosną i jest taka jak była tzn biała
Pozdrawiam. Ewa
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ewo no te hortensje rosną zawsze po pas-takie krzaczorki,ze wiesz-mi szczęka opada bo to wymagające rośliny a tam sobie rosną o tak bez niczego.Powiedz mi i gdzie tu sprawiedliwość-ja na swoje różowe i czerwone ogrodówki huham i dmucham i tak jakoś nie specjalnie są ładne (szewc bez butów chodzi)
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Witam,
czy można teraz rozmnażać hortensje.
czy można teraz rozmnażać hortensje.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- szy---
Dziękuje za adpowiedż i mam jedno pytanie gdzie ją ukorzeniać na dworze czy w domu.
Teraz rozmnażamy z sadzonek zielnych . Sadzonki 2-3 węzłowe . Skracamy liście , aby zmiejszyć powierzchnie parowania wody . Najlepiej trzymać w inspekcie w cienistym miejscu .
Pozdrawiam Patryk
- szy---
Dziękuje za odpowiedź.
Dzisiaj będę rozmnażał Hortensje pnącą i inne.
na razie moje dzisiejsze sadzonki zielne są w wodzie czy powinny się ukorzenić czy nakryć je workiem i czy skrócić im liście?
Dzisiaj będę rozmnażał Hortensje pnącą i inne.
na razie moje dzisiejsze sadzonki zielne są w wodzie czy powinny się ukorzenić czy nakryć je workiem i czy skrócić im liście?
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich w tym wątku.
Co może być przyczyną nieładnego przebarwiania się hortensji Grandiflora? Zamiast stawać się różowo - purpurową robi się z niej szara myszka....
Co może być przyczyną nieładnego przebarwiania się hortensji Grandiflora? Zamiast stawać się różowo - purpurową robi się z niej szara myszka....
Pozdrawiam. Ania
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Z moją Vanilie Fraise tak się zrobiło,ale składam winę na suszę.Hortensje bardzo lubią wilgoć,której niestety brak
Halina
Witam
Mam 13 lat i jest to mój pierwszy post na forum.
Chciałbym ukorzenić hortensję,z sadzonek zielnych.Czytałem o tym dużo ale już kilka wsadziłem do ziemi i zaczęło marnieć.
Przygotowałem nowe i chciałbym Byście sprawdzili czy dobrze je przyciąłem i do jakiego podłoża gdzie trzymać ,co z nimi teraz itd.
A jak źle je pobrałem to pokażcie jakie mam pobrać,bo jesienią to ze zdrewniałych można tylko nie wiem jakich.
A oto zdjęcia moich hortensji
Uploaded with ImageShack.us
Mam 13 lat i jest to mój pierwszy post na forum.
Chciałbym ukorzenić hortensję,z sadzonek zielnych.Czytałem o tym dużo ale już kilka wsadziłem do ziemi i zaczęło marnieć.
Przygotowałem nowe i chciałbym Byście sprawdzili czy dobrze je przyciąłem i do jakiego podłoża gdzie trzymać ,co z nimi teraz itd.
A jak źle je pobrałem to pokażcie jakie mam pobrać,bo jesienią to ze zdrewniałych można tylko nie wiem jakich.
A oto zdjęcia moich hortensji
Uploaded with ImageShack.us
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zajrzyj na pierwsze strony tego wątku i poczytaj.Dobrze są ucięte.Teraz do ukorzeniacza do roślin zielnych i do ziemi.Ja wzięłam pół na pół torf i piasek.Przykryć przezroczystym kubkiem,aby liście nie parowały i w ciepłe miejsce.Co jakiś czas spryskiwać.Normalne,że liście nie będą idealne,bo wysychają.Każdy ma jakiś inny sposób.Te zdrewniałe możesz obciąć czubki,mają być bez kwiatów 10-15cm.Zostaw dwa liście u góry i tak samo jak te pierwsze,ukorzeniacz do roślin zdrewniałych itd.