Czereśnia - jaka odmiana?
Re: Czereśnia - jaka odmiana?
Nie jest to czasem ??????? ??????????????
Sadownicy nie są lingwistami mogli ??? ????????? ??????
Sadownicy nie są lingwistami mogli ??? ????????? ??????
Też tak myślę jak Erwin, ale opis zupełnie się nie zgadza.
Pojawiają się jakiś dziwne nazwy odmian np oryginalna '???????? ??????' = '??????? ??????' x '??????? ??????' http://vniispk.ru/species/sweet_cherry
u nas pod nazwą chyba 'Ukraińska' czy 'Dillemma'??? trudno dojść co to bez oryginalnej pisowni i pochodzenia.
Pojawiają się jakiś dziwne nazwy odmian np oryginalna '???????? ??????' = '??????? ??????' x '??????? ??????' http://vniispk.ru/species/sweet_cherry
u nas pod nazwą chyba 'Ukraińska' czy 'Dillemma'??? trudno dojść co to bez oryginalnej pisowni i pochodzenia.
To fakt. Czasem ciężko zidentyfikować co sprzedający sprzedaje. Szczególnie jeżeli to dotyczy odmian wschodnich
Tutaj trochę informacji o podobnych mieszańcach:
http://sadinfo.pl/artykuly-2014/52014/5 ... resni.html
Bardzo mało jest rzetelnych opracowań
Tutaj trochę informacji o podobnych mieszańcach:
http://sadinfo.pl/artykuly-2014/52014/5 ... resni.html
Bardzo mało jest rzetelnych opracowań
...a w linku ?Elektra?. Odmiana ukraińska, otrzymana w Instytucie Sadownictwa w Melitopolu ze skrzyżowania czereśni ?Drogana Żółta? x ?Walerij Czkałow?
A powie mi ktoś kiedy powinienem przyciąć czereśnie bo ktoś mi mówił, że robi się to dopiero wczesną wiosną? Prawda to?
Regulamin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja pestkowe tnę po zbiorach . Wiosną tylko delikatnie koryguję i wilki tnę .
Ale nadal nie wiem. ;P Chyba lepiej się wstrzymać bo mrozy idą, na początku marca trzeba będzie zacząć sekatorowanie. ;)
Regulamin
Grzebiąc samodzielnie na forum sadowniczy znalazłem taki post z 2009 roku:phantom pisze:Słyszał ktoś może o czymś takim jak czereśnia "Krótkopłodna"? Google wyszukuje tylko wyniki z sadowniczy.pl i powiązanych. To nie jest jakiś wałek? Bo podana charakterystyka tej odmiany bardzo mi pasuje.
Czyli chyba taka odmiana faktycznie istnieje, choć ciut nie zgadza się pora dojrzewania (a przynajmniej nazewnictwo).Odmiany o średniej porze dojrzewania. Dojrzewają w końcu drugiej, na początku trzeciej dekady czerwca. Lepsze z nich: ???????? ????????? (Donieckaja Krasawica), ???????? (Wasilisa) i ???????????? ??????? (Rossoszanskaja zołotaja). Pierwsze dwie mają owoc ciemnoczerwony. Donieckaja Krasawica - średnia masa owocu 9-10 g, Wasilisa 11-13 g. ???????????? ??????? ustępuje pod względem wielkości owocu ???????? ????????? i ????????. Owoc ma żółty bez rumieńca.
Odmiany średniopóźne. Dojrzewają w końcu czerwca, na początku lipca. Odmiany średniopóźne o dużym i ciemnoczerwonym owocu to: ??????? (Annuszka), ????????????? (Krupnopłodnaja), ????? (Etika) i ???????? (Sanbierst). Odmiany mające owoc żółty z rumieńcem: ???????? (Donczanka) i ?????? (Aelita). Ostatnie obie odmiany mają owoc o średniej masie 8-10 g.
Czereśnie i wiśnie tnie się w lato po zbiorach. Ale też nie za wcześnie, najlepiej dopiero w Sierpniu bo cięte wcześniej mogą odbić gałązki które przed zimą nie zdążą zdrewnieć albo cięcie będzie trzeba poprawić.Ale nadal nie wiem. ;P Chyba lepiej się wstrzymać bo mrozy idą, na początku marca trzeba będzie zacząć sekatorowanie. ;)
No różnica między nazwą i znaczeniem 'Krótkopłodna' (K?????? ????????) a nazwą 'Krupnopłodnaja' ('?????????????') jest jak niebo a ziemia.phantom pisze:Słyszał ktoś może o czymś takim jak czereśnia "Krótkopłodna"? ..
Czyli chyba taka odmiana faktycznie istnieje, choć ciut nie zgadza się pora dojrzewania (a przynajmniej nazewnictwo)
Wg mnie nie istnieje wczesna, samopylna, bordowa odmiana czereśni ukraińskiej pod taką nazwą na UA. Może to nazwa handlowa, ale jakiej? nie wiadomo. I na pewno nie jest to opis czereśni 'Krupnopłodnaja' ('?????????????').
Dopytałem u źródła i faktycznie - to co sprzedają jako "Krótkopłodna" to ?????????????. Nawet tłumacz Google'a lepiej przetłumaczył nazwę...
No i szukając po nazwie się zupełnie zniechęciłem - po pierwsze owoce są bardzo podatne na pękanie, po drugie - bez dodatkowego zapylenia plon wynosi ok. 5% normy, czyli garść owoców z dużego drzewa (dorasta do 4-5m, nie 2-3).
No i szukając po nazwie się zupełnie zniechęciłem - po pierwsze owoce są bardzo podatne na pękanie, po drugie - bez dodatkowego zapylenia plon wynosi ok. 5% normy, czyli garść owoców z dużego drzewa (dorasta do 4-5m, nie 2-3).
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam na działce dwie, chyba takie same, kilkuletnie czereśnie, które jeszcze nie owocowały pomimo kwitnienia. Wygląda na to, że potrzebują zapylacza. Niestety nikt nie zapisał nazwy przy sadzeniu
Mam pytanie do Szanownych Forumowiczek i Forumowiczów jak rozpoznać bezimienną czereśnię aby dobrać jej zapylacz? A może istnieje jakiś w miarę uniwersalny zapylacz dla czereśni?
Mam pytanie do Szanownych Forumowiczek i Forumowiczów jak rozpoznać bezimienną czereśnię aby dobrać jej zapylacz? A może istnieje jakiś w miarę uniwersalny zapylacz dla czereśni?
Pozdrawiam
Beata
Beata
Kiedy kwitną te czereśnie ?
Odmiana Sam jest dobrym zapylaczem, jednocześnie rodzi całkiem przyzwoite owoce. Najłatwiej jest uciąć sobie kwitnące gałęzie od kogoś kto zna odmianę czereśni i wsadzić do wiadra z wodą pod czereśniami, jeżeli będą owoce to znaczy że jest to zapylacz.
Odmiana Sam jest dobrym zapylaczem, jednocześnie rodzi całkiem przyzwoite owoce. Najłatwiej jest uciąć sobie kwitnące gałęzie od kogoś kto zna odmianę czereśni i wsadzić do wiadra z wodą pod czereśniami, jeżeli będą owoce to znaczy że jest to zapylacz.