Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Post »

jaki śliczny ten zielony :)
Ja widziałam w biedronce znów hippeastra, już prawie kwitnące, ale nie kupiłam. niby niedrogo ale tam zawsze mają podgnite korzenie i jeszcze mi się listopadowy nie wylizał.
Ale za to mam ciekawostkę. W najnowszym wydaniu Fauny i Flory jest artykuł o hippeastrach :)
Awatar użytkownika
dukra13
200p
200p
Od: 23 sie 2007, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Patriotycznie, pierwszo-majowo

Obrazek

Od dołu dwa koliberki, ten biały to H. Alfresco. U góry czerwony NN.

Obrazek
Awatar użytkownika
beata22
100p
100p
Od: 10 mar 2010, o 20:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum/ Zwartnica/ Amarylis -tylko prezentacje kwitnień

Post »

Najgorszą porą dla cebul jest Maj - jeśli chodzi o wystawienie doniczek z cebulami na zewnątrz. Ja tez już swoje teraz w czerwcu wystawiłam :D
Pozdrawiam serdecznie Beata
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50

Post »

:wit Mam pytanie.
W marcu tego roku sprezentowałam sobie Hipeastrum z Biedronki pod nazwą Royal Red. Zakwitło trzema pędami kwiatowymi.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Lecz chciałam go już zacząć zasuszać i zanieść w miejsce odpoczynku. A on wypuścił długaśnego młodego liścia.

Obrazek

Wyczytałam gdzieś na internecie, żebym go nie ruszała, niech sobie rośnie. Jakie jest Wasze zdanie. A i pewnie Royal Red to nie jest jego nazwa. :)
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

To nazwa handlowa..
po kwitnieniu cebulę 'hodujemy' podlewamy, nawozimy, przez co najmniej 6 miesięcy, po tym okresie należy ją dopiero zasuszać..Pióropusz składający się co najmniej z 6-7 liści może zagwarantować kwitnienie w następnym sezonie :wink:
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Gdzieś czytałam że po 3 miesiącach od kwitnienia można zasuszać. Obcina się liście, wyjmuje się cebulę z ziemi i na spoczynek. Trochę drastycznie więc wolałam się upewnić. :) Jeszcze raz dziękuję ;:215
AlicjaP
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 08:16

Post »

Ja już nie wyjmuję cebul do zasuszenia, będę je trzymać w dotychczasowych doniczkach. Jak je wyjmowałam do przechowania to zawsze kilka cebul odpadło.
Alicja
Solaya
50p
50p
Od: 24 wrz 2013, o 11:33

Post »

Skąd ja to znam, mnie nie odpadały, lecz się zmniejszały strasznie...
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja w ogóle nie wyjmuję cebul z doniczek!!! Przed kolejnym sezonem po prostu wymieniam im podłoże i tyle :wink:
A co do zasuszania. Można czekać, aż liście same zżółkną i odpadną od cebuli, albo liście obciąć i wstawić cebulę w doniczce, na półeczkę w piwnicy. :) Hibernacja "bezliściowa" minimum 3 miesiące..
Solaya
50p
50p

Post »

Słyszałem że liści pod żadnym pozorem nie obcinać... ;)
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie liści, tylko pędu kwiatowego po przekwitnięciu nie obcinamy. Albowiem składniki nagromadzone w pędzie kwiatowym wracają z powrotem do cebuli..pęd wyjmujemy po całkowitym zaschnięciu-łatwo wychodzi...
Co do liści opinie są różne..Ja obcinam najczęściej liście, przed włożeniem doniczek na zimowlę-nie zauważyłam, żeby im to szkodziło. A hippeatra uprawiam nieprzerwanie od 20 lat :wink:
Solaya
50p
50p

Post »

Moja koleżanka również tak robi i kwitną pięknie, a ja mimo wszystko mam pewne obawy... ;)

To i ja mam pytanko, już od dawna walczę z czerwoną plamistościa, niestety nieskutecznie. Zacząłem wycinać chore części, sypać popiołem, stosować chemię i nic... Przez to wszstko moje cebule zmniejszyły się strasznie...
Gdzieś na forum czytałem że ktoś kroi cebulkę i wsadza jej części do ziemi po czym puszcza nową cebulkę... Chciałbym to zastosować, lecz nie wiem dokładnie jak to zrobić? Mógłby ktoś opisać co dokładnie robi krok po kroku?
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Mojemu jednemu Hipeastrum pozwoliłam w tym roku zawiązać nasiona bo sam był wyhodowany z nasion i wolny od chorób. Nasionka rozwinęły się tylko z 1 kwiatu i do tego bardzo dorodne aż ,,pękate". Zal by było nic z nich nie wyhodować. Na razie poczekam aż wykiełkują i do ziemi a potem parę latek na oczekiwanie na kwiatek :D
Z tej są nasionka.
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”