Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania
jaki śliczny ten zielony
Ja widziałam w biedronce znów hippeastra, już prawie kwitnące, ale nie kupiłam. niby niedrogo ale tam zawsze mają podgnite korzenie i jeszcze mi się listopadowy nie wylizał.
Ale za to mam ciekawostkę. W najnowszym wydaniu Fauny i Flory jest artykuł o hippeastrach
Ja widziałam w biedronce znów hippeastra, już prawie kwitnące, ale nie kupiłam. niby niedrogo ale tam zawsze mają podgnite korzenie i jeszcze mi się listopadowy nie wylizał.
Ale za to mam ciekawostkę. W najnowszym wydaniu Fauny i Flory jest artykuł o hippeastrach
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Patriotycznie, pierwszo-majowo
Od dołu dwa koliberki, ten biały to H. Alfresco. U góry czerwony NN.
Od dołu dwa koliberki, ten biały to H. Alfresco. U góry czerwony NN.
- beata22
- 100p
- Od: 10 mar 2010, o 20:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hippeastrum/ Zwartnica/ Amarylis -tylko prezentacje kwitnień
Najgorszą porą dla cebul jest Maj - jeśli chodzi o wystawienie doniczek z cebulami na zewnątrz. Ja tez już swoje teraz w czerwcu wystawiłam
Pozdrawiam serdecznie Beata
- orzechovvy
- 100p
- Od: 26 sie 2013, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie.
W marcu tego roku sprezentowałam sobie Hipeastrum z Biedronki pod nazwą Royal Red. Zakwitło trzema pędami kwiatowymi.
Lecz chciałam go już zacząć zasuszać i zanieść w miejsce odpoczynku. A on wypuścił długaśnego młodego liścia.
Wyczytałam gdzieś na internecie, żebym go nie ruszała, niech sobie rośnie. Jakie jest Wasze zdanie. A i pewnie Royal Red to nie jest jego nazwa.
W marcu tego roku sprezentowałam sobie Hipeastrum z Biedronki pod nazwą Royal Red. Zakwitło trzema pędami kwiatowymi.
Lecz chciałam go już zacząć zasuszać i zanieść w miejsce odpoczynku. A on wypuścił długaśnego młodego liścia.
Wyczytałam gdzieś na internecie, żebym go nie ruszała, niech sobie rośnie. Jakie jest Wasze zdanie. A i pewnie Royal Red to nie jest jego nazwa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
To nazwa handlowa..
po kwitnieniu cebulę 'hodujemy' podlewamy, nawozimy, przez co najmniej 6 miesięcy, po tym okresie należy ją dopiero zasuszać..Pióropusz składający się co najmniej z 6-7 liści może zagwarantować kwitnienie w następnym sezonie
po kwitnieniu cebulę 'hodujemy' podlewamy, nawozimy, przez co najmniej 6 miesięcy, po tym okresie należy ją dopiero zasuszać..Pióropusz składający się co najmniej z 6-7 liści może zagwarantować kwitnienie w następnym sezonie
- orzechovvy
- 100p
- Od: 26 sie 2013, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Gdzieś czytałam że po 3 miesiącach od kwitnienia można zasuszać. Obcina się liście, wyjmuje się cebulę z ziemi i na spoczynek. Trochę drastycznie więc wolałam się upewnić. Jeszcze raz dziękuję
Ja już nie wyjmuję cebul do zasuszenia, będę je trzymać w dotychczasowych doniczkach. Jak je wyjmowałam do przechowania to zawsze kilka cebul odpadło.
Alicja
Alicja
Skąd ja to znam, mnie nie odpadały, lecz się zmniejszały strasznie...
-
- Kontakt:
Ja w ogóle nie wyjmuję cebul z doniczek!!! Przed kolejnym sezonem po prostu wymieniam im podłoże i tyle
A co do zasuszania. Można czekać, aż liście same zżółkną i odpadną od cebuli, albo liście obciąć i wstawić cebulę w doniczce, na półeczkę w piwnicy. Hibernacja "bezliściowa" minimum 3 miesiące..
A co do zasuszania. Można czekać, aż liście same zżółkną i odpadną od cebuli, albo liście obciąć i wstawić cebulę w doniczce, na półeczkę w piwnicy. Hibernacja "bezliściowa" minimum 3 miesiące..
Słyszałem że liści pod żadnym pozorem nie obcinać... ;)
-
- Kontakt:
Nie liści, tylko pędu kwiatowego po przekwitnięciu nie obcinamy. Albowiem składniki nagromadzone w pędzie kwiatowym wracają z powrotem do cebuli..pęd wyjmujemy po całkowitym zaschnięciu-łatwo wychodzi...
Co do liści opinie są różne..Ja obcinam najczęściej liście, przed włożeniem doniczek na zimowlę-nie zauważyłam, żeby im to szkodziło. A hippeatra uprawiam nieprzerwanie od 20 lat
Co do liści opinie są różne..Ja obcinam najczęściej liście, przed włożeniem doniczek na zimowlę-nie zauważyłam, żeby im to szkodziło. A hippeatra uprawiam nieprzerwanie od 20 lat
Moja koleżanka również tak robi i kwitną pięknie, a ja mimo wszystko mam pewne obawy... ;)
To i ja mam pytanko, już od dawna walczę z czerwoną plamistościa, niestety nieskutecznie. Zacząłem wycinać chore części, sypać popiołem, stosować chemię i nic... Przez to wszstko moje cebule zmniejszyły się strasznie...
Gdzieś na forum czytałem że ktoś kroi cebulkę i wsadza jej części do ziemi po czym puszcza nową cebulkę... Chciałbym to zastosować, lecz nie wiem dokładnie jak to zrobić? Mógłby ktoś opisać co dokładnie robi krok po kroku?
To i ja mam pytanko, już od dawna walczę z czerwoną plamistościa, niestety nieskutecznie. Zacząłem wycinać chore części, sypać popiołem, stosować chemię i nic... Przez to wszstko moje cebule zmniejszyły się strasznie...
Gdzieś na forum czytałem że ktoś kroi cebulkę i wsadza jej części do ziemi po czym puszcza nową cebulkę... Chciałbym to zastosować, lecz nie wiem dokładnie jak to zrobić? Mógłby ktoś opisać co dokładnie robi krok po kroku?
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mojemu jednemu Hipeastrum pozwoliłam w tym roku zawiązać nasiona bo sam był wyhodowany z nasion i wolny od chorób. Nasionka rozwinęły się tylko z 1 kwiatu i do tego bardzo dorodne aż ,,pękate". Zal by było nic z nich nie wyhodować. Na razie poczekam aż wykiełkują i do ziemi a potem parę latek na oczekiwanie na kwiatek
Z tej są nasionka.
Z tej są nasionka.