Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wilec purpurowy (Ipomoea purpurea)

Post »

Ja chyba zaliczyłam kilka podejść po tym jak podrośniętego wilca przesadziłam, nie wiedząc, że jego się nie rusza. Tzn. już wtedy wiedziałam, ale nie za bardzo miałam inna opcję, bo go posadziłam w jakimś kubeczku po jogurcie ;:oj

Kwiecień? Chyba jakoś tak. Może początek maja. Rozmiar skrzynki zależy od tego, jak często masz czas go podlewać. W mojej 40 cm skrzynce balkonowej dawał radę, tyle, że codziennie go podlewałam. Mi z niej wyrosły 2 roslinki i moim zdaniem było optymalnie. Zarosły kratkę o wymiarach 90 cm/40cm. Jak masz większą tę siatkę, po której chcesz go puścić to wsiej odpowiednio więcej nasionek do odpowiednio dużej skrzynki.
Mam nadzieję, że pomogłam.
Awatar użytkownika
Plum
100p
100p
Od: 12 mar 2012, o 21:41

Post »

Magdallena ;:180 pomogłaś i to bardzo! ;:168
W zasadzie wyjaśniłaś wszystkie nurtujące mnie kwestie.
Zrobię więc tak, że w kwietniu wysieję je prosto do docelowych skrzynek, potem zahartuję i pójdą prosto na swoje miejsce na tarasie.

Mam sporo barierek czekających na jakąś zieleninkę więc kupię odpowiednio więcej, dłuższych skrzynek.
Jeśli chodzi o podlewanie to nie stanowi to dla mnie problemu- uwielbiam ten wieczorny obchód z konewką :uszy .

Jeszcze raz dzięki! :wink:
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Ja w ubiegłym roku siałem wilca do donicy.Rósł tak szybko że aż żałowałem że w taką małą doniczkę go posadziłem:D siałem w kwietniu a w czerwcu już kwitł wspaniale kwitł:D
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Ja sieję co roku wilce purpurowe i w ziemi i w dużych drewnianych donicach.

Te w donicach spokojnie dorastają do 2-3m. Warto jednak posadzić kilka obok siebie, nasiona są tanie, a jednak te donicowe nie rokrzewiaja się aż tak mocno.

Wilec posadzony natomiast w ziemi, w ciepłym zacisznym miejscu potrafii stworzyć ścianę liści i kwiatów o szerokości 1m i wysokości 5m - w takich warunkach rosną zdecydowanie mocniej i szybciej niż te w donicy - no ale nie każdy potrzebuje takiego gigagnta.

Miewam zwykle wilce purpurowe, niebieskie i białem... w tym roku sporóbuję dodatkowo arlekina (w prążki) i "Red Picotee"

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja planuje posiac Wilce bezpośrednio do gruntu. Kiedy polecacie to zrobić..?
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Na opakowaniu powinno pisać :D a jeśli nie pisze to myślę że połowa kwietnia najpóźniej
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lepiej siać bezpośrednio do gruntu. Lepiej rosną niż potem te przesadzane. Wilce nie lubią zmian miejsca. Dlatego lepiej wysiać je w docelowe miejsce.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj tam nie przesadzajcie z tym nieprzesadzaniem wilcy.
W zeszłym roku siałam do dużej doniczki i po 15 maja delikatnie porozdzielałam sadzonki i posadziłam na miejsca docelowe. Nie zauważyłam, by któraś to odczuła, nawet nie zwiędły i szybko ruszyły na płot. Delikatnie rozdzielić by korzonków nie uszkodzić, podlać.

A teraz też ruszyłam sadzonki, bo musiałam. Aż za dobrze powschodziły i ciasno miały w doniczce. Poprzesadzane rosną jakbym wcale ich nie ruszała. Żadna nie zwiędła i nie padła.

Jeszcze półtorej miesiąca i do gruntu :D ;:138 może szybciej kwiaty będą i zdążą tym razem nasionka dojrzeć.
Awatar użytkownika
Destiny
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 mar 2012, o 10:01
Kontakt:

Post »

:wit moje wilce różniste planuje dać na parapety i poprowadzić tak by otoczyły całe okna :) ;:3 ciekawe czy mi się to uda :D :lol:
marzenie kwiecistych okien jak z książek i filmów :D (jak klucza zapomnę to po wilcach i groszkach wejdę :D:D:D:D:D:D:D:D ) :tan :;230
tylko oby mi wyrosły :oops:
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Ja tak kiedyś hodowałem wilca.Posiałem go na początku stycznia a w połowie lutego już pół okna zarośniętego miałem a pod koniec lutego to już całe okno zielone i co rano obsypane kwiatami:D:D
Awatar użytkownika
Destiny
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 mar 2012, o 10:01
Kontakt:

Post »

na pewno pięknie to wyglądało :) :tan
a nie szkodzi mu mróz???
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Wyglądało cudownie a zwłaszcza rano kiedy świeciło słońce.A mróz raczej nie szkodził bo pod parapetem był grzejnik który w zimę jest u mnie wiecznie odkręcony na full.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Zebralam teraz nasiona wilca. Czy z takich pozostawionych na zime nasion cos wyrosnie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”