Filodendron - problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
marama

Re: Filodendron - problemy z liśćmi

Post »

Tak, był mróz. Jeszcze nie zdążyłam przelać raczej. W domu 22st. Dziękuje za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety liście być może straci, ale oprysk preparatem grzybobójczym Cię nie ominie. Liście zostaw i tak nie ma ich dużo. Oczywiście nie ma gwarancji, że przemarznięta roślina przeżyje. Dlatego osobiście unikam zakupów roślin w okresie gdy są niskie temperatury.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
rookiegardener
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sty 2018, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć, proszę o poradę,
Filodendron kupiony około miesiąc temu, podlewany nie częściej niż 1x/tydzień, stanowisko przy oknach, wilgotność minimum 50% (nawilżacz ewaporacyjny), zimą dochodzi do 60%. Grzejnik na "1", praktycznie nie grzeje. Temperatura w pomieszczeniu 20-21oC. Nie przesadzałem do nowej ziemi.
Okaz wydaje mi się piękny - tu się zgadzam z miłą panią ze sklepu ;)
Na trzech łodygach zaczynają żółknąć liście, od obrzeży. Co to może być?
Z drugiej strony wypuszczone dwie nowe małe łodygi, a zwłaszcza jedna z nich, są jakieś takie pozwijane i pomarszczone - czytam tu że może to być efektem niskiej wilgotności albo zasuszenia, ale j.w. piszę, raczej nie w moim przypadku.
W związku z tymi dwoma objawami nie mam już pojęcia, czy za mało podlewam, czy za dużo, czytałem że jeśli nerwy są zielone to może za mało światła ale przecież ma szyby z obu stron, zresztą liście żółkną też od strony okna.
Nic z tego nie rozumiem. A może to normalne że niektóre liście będą tak żółknąć?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 gru 2020, o 14:46 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Za duże zdjęcie, zmniejszyłem.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prosta sprawa, rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie.

Czyli przesadź do nowego podłoża, mieszanki ziemi, żwirku i podłoża do storczyków w proporcji około 3 :1:1.
Poza tym nie podlewamy cyklicznie co do dnia, tylko w zależności jak przesycha podłoże. Podczas przesadzenia sprawdź stan korzeni, dobrze jest się pozbyć w miarę możliwości starego podłoża.
W przypadku filodendronów, wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
Po przesadzeniu odczekaj jakieś trzy tygodnie i do wiosny raz w miesiącu daj mineralnego nawozu do roślin zielonych. W sezonie co dwa tygodnie.
Sprawdź też czy nie ma szkodników.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
darstenka
100p
100p
Od: 23 cze 2008, o 16:17

Post »

Rookiegardener

Piękny filodendron ale pzesadź jak najszybciej. Podlewanie podłoża produkcyjnego raz na tydzień to na pewno za często. Ja swoje filodendrony (w zależności od rodzaju) podlewam jak podłoże jest suche na 2-3 cm. O tej porze roku to nawet 2-3 tygodnie. Lepiej filodendrona nie podlać, niż podlać za dużo i za często.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2020, o 17:37 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę nie cytować całych postów.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A i doniczkę postaw na podstawce, żeby do korzeni docierało jak najwięcej powietrza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
rookiegardener
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sty 2018, o 22:57

Post »

Ogromnie dziękuję za szybką odpowiedź, postaram się zadziałać też szybko! :)
Zależy mi na tej roślince bo kilka już zniszczyłem nieumiejętnym zachowaniem a ta na takie nie zasługuje.

Dotychczas doniczka była zasypana keramzytem, który wsypałem do osłonki w celu wizualnym i utrzymującym doniczkę. Czy to generuje problem dostępu powietrza do korzeni? Najczęściej widuje się rośliny zasypane "pod korek" kamyczkami itp. Czy keramzyt umożliwia dostęp powietrza?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwestie estetyczne... Obsypałaś szczelnie doniczkę keramzytem, brawo. ;:433 Teraz nic dziwnego, że zaczęły żółknąć liście. Jak miało podłoże prawidłowo szybko przesychać, jak raz to nieprawidłowe podłoże produkcyjne, a dwa doniczka obsypana szczelnie keramzytem...
Tutaj są istotne kwestie praktyczne. Keramzyt służy generalnie tylko jako drenaż na dnie doniczki i żadnego posypywania po wierzchu.
Najczęściej widuje się rośliny zasypane "pod korek" kamyczkami itp.
Obsypuje się co najwyżej kaktusy i inne sukulenty, ale nie rośliny typy filodendrony. Czy w naturze podłoże wokół tych roślin masz gęsto obsypane kamyczkami?

Doniczkę, jak napisałem stawiasz na podstawce, żadnych osłonek.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bartekk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 maja 2008, o 11:49

Post »

dzień dobry
posiadam Philodendrona, odmianę Erubescens Imperial Green (https://images.app.goo.gl/MZX1N194oSZ1yLy19 ) i dokładnie jak na tym zdjęciu, zaczynają mi żółknąć końcówki liści (większości już w tej chwili. widzę również że kwitną nowe liście/łodygi). roslina stoi w sypialni, gdzie po wstaniu jest ona przez spory czas codziennie wietrzona. podlewam go co 2 tyg/100ml/do doniczki
PS. rosline mam od ok miesiąca i nie była przesadzana
PS. nie zraszam jej

Dziekuje
Ostatnio zmieniony 25 gru 2020, o 13:01 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pisownia!!!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po pierwsze wrzuć zdjęcia swojej rośliny, a nie rośliny z neta.
Po drugie czytałeś coś w ogóle o uprawie roślin, jakie mają wymagania, skąd pochodzą filodendrony, czy po prostu kupiłeś, postawiłeś w pierwszym lepszym miejscu i liczyłeś że będzie po prostu rosnąć?

Po trzecie powinieneś zacząć od poczytania tego wątku.

A więc:
1. Czy filodendrony rosną w klimacie umiarkowanym czy tropikalnym? No chyba nie rosną za oknem, np. w Polsce, tylko w klimacie gdzie temperatury oscylują powyżej około 20 stopni. Więc codzienne wietrzenie o tej porze roku to zabójstwo dla filodendrona!
2. Rośliny przesadzamy niezwłocznie po zakupie do właściwego przepuszczalnego podłoża, poczytaj wątek albo przynajmniej kilka ostatnich stron.
3. Filodendrony podlewamy od góry, a nie od dołu.
4. Nie rozumiem co Ci kwitnie, liście???
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bartekk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 maja 2008, o 11:49

Post »

Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, ten sam błąd co w przypadku Kalatei. Oczywiście oprócz błędnego podlewania i podłoża, to zdecydowanie zbyt ciemne stanowisko. Na tej szafce mogą stać co najwyżej sztuczne kwiatki.
Filodendrony, jak i inne żywe rośliny potrzebują światła i to bezpośredniego światła. Więc albo parapet okna albo blisko niego i żadnych firanek, zasłon, itp.
Przesadź do właściwego podłoża, mieszanki ziemi, żwirku i podłoża storczyków w proporcji około 3:1:1 i przestaw na właściwe jedno stałe stanowisko.
Jak pisałem wcześniej, podlewaj normalnie od góry - jak w naturze - i przed kolejnym podlaniem musi przeschnąć wierzchnia warstwa podłoża. Ponadto podlewanie z aptekarską ilością nie jest najlepszym sposobem. Ilość wody musi być dostosowana do wielkości doniczki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Oliczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 wrz 2020, o 08:25

Post »

Witajcie zielonolubne Ludzinki!
Szukam diagnozy albo informacji o braku liści u mojego filodendrona Melanochrysum. Mam sadzonkę od września i cały czas stoi w wodzie i ukorzenia się. Jest blisko wschodniego okna, wilgotność powietrza stale ok 70%. Od tego czasu cały czas rozwijał się stożek wzrostu tworząc łodygę. Powstałe na niej oczka są bez liści i właśnie to mnie zastanawia. Między liściem, który zakupiłam a kolejnym nowym liściem jest przerwa 4 pustych (bezlistnych) oczek. Czy znacie powód dla którego tak się dzieje albo jakąś skuteczna radę?
Z góry dzięki :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 gru 2020, o 19:57 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę nie używać zdrobnień nazw roślin.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”