Kawa - pielęgnacja, brązowe liście oraz inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Re: Kawa w domu

Post »

Oby tak było,wprawdzie jak ja podlewałam kranówką tak się nie działo,ale było lato ,teraz jak jest zimno może inaczej reagują. Oprysk na pewno nie zaszkodzi ...
Renia
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kawa - uprawa w domu

Post »

Witam, z moich kaw (2 sztuki ok. 10 letnie, wyższe ode mnie) zebrałam owoce, które już zdążyły zbrązowieć. Było tego ok 10 dkg. Zdjęłam okrywy nasienne, wysuszyłam na ręczniku, upaliłam w piekarniku przez 15 min w temp 260 oC, zmieliłam w ręcznym, na korbkę, młynku do kawy i powiem Wam- niebo w gębie, nie to co te rozpuszczalne lury nawet najdroższe. Delektowałyśmy się z córką super kawą, ale niestety już się kończy, a do następnych zbiorów trzeba trochę poczekać, bo dopiero zielone i rosną. Pozdrowienia dla miłośników kaw. Moja rada-bo myślę że mogę w tej kwestii udzielić rady, zasilać florowitem lub innym nawozem bo to żarłoczne i nie przelewać, nawet jak trochę przeschną to po podlaniu są jak nowe, a przelane chorują.
ania1590
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aniu, własna kawa w tym kraju to naprawdę ewenement, twoje rady na pewno są bezcenne, skoro tyle lat ta kawa u ciebie rośnie. ;:63
Opryskiwacze-Marolex
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12

Post »

ania1590 pisze:Witam, z moich kaw (2 sztuki ok. 10 letnie, wyższe ode mnie) zebrałam owoce, które już zdążyły zbrązowieć. Było tego ok 10 dkg. Zdjęłam okrywy nasienne, wysuszyłam na ręczniku, upaliłam w piekarniku przez 15 min w temp 260 oC, zmieliłam w ręcznym, na korbkę, młynku do kawy i powiem Wam- niebo w gębie, nie to co te rozpuszczalne lury nawet najdroższe. Delektowałyśmy się z córką super kawą, ale niestety już się kończy, a do następnych zbiorów trzeba trochę poczekać, bo dopiero zielone i rosną. Pozdrowienia dla miłośników kaw. Moja rada-bo myślę że mogę w tej kwestii udzielić rady, zasilać florowitem lub innym nawozem bo to żarłoczne i nie przelewać, nawet jak trochę przeschną to po podlaniu są jak nowe, a przelane chorują.
witam gratuluję zbiorów ja również mam 5letniom kawę.owocuje trzeci raz,teraz ma ok.200 owoców.czy twoja kawa owocuje tak obficie rok po roku.moja zawiązuje już nowe pączki kwiatowe ale ile ich będzie nie wiem.jak często zasilasz kawę zimą.ja raz na 1-2 tygodni.czy odmładzałaś gałęzie .ja zasilam biochumus do roślin zielonych.szacunek ;:180
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Mietku, odpowiadając na Twoje pytania- moje kawy nie owocują cyklicznie, na nich przez cały czas są owoce w różnych fazach wzrostu i kwiaty też są często, a nie raz do roku jak w naszej strefie klimatycznej. Co do zasilania, to jak sobie przypomnę i przez cały rok, obecnie siarczanem amonu żeby trochę zakwasić glebę, ale zwykle biohumusem lub florowitem. Pozdrawiam Cię życząc smacznej kawy z własnych zbiorów- ania
ania1590
Opryskiwacze-Marolex
jordan23
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 maja 2009, o 22:52

Post »

Witam
Ja moją kawę kupiłem w biedronce w wakacje. Ma okolo 25cm wysokości i kilka pedów wychodzących z ziemi. Pierwszy miesiac rosła ok ale potem zaczeła opuszczać liście. Myślałem że ma po prostu za sucho ale podlewanie nie bardzo pomagało.
Potem zaczeły liscie brązowieć. Przestawiłem je do bardziej jasnego okna ale tu ma sie jeszcze gorzej, zostało dosłownie 10 zielonym liści na czubkach. Raczej jej nie przelewam, podlewam tylko jeśli ziemia jest sucha i odczekuje przynajmniej 3 dni mieszy kolejnymi podlewaniami. Poza tym mam suche powietrze w mieszkaniu bo wiadomo w zimę CO. Co jej może być ? Jak ratowac ?
Opryskiwacze-Marolex
Kaan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2012, o 15:52

Post »

W mojej dwuletniej kawce żókną liście, dokładnie tak jak na zdjęciu. Zółkna tak jak drewnieje łodyga, chociaz nie powinno miec to znaczenia. Objawy wskazywałyby na przelanie, gdy tymczasem podlewam kawę dopiero jak lekko spuści liscie. Na pierwsze objawy żółknięcia zareagowałem przesadzeniem jej, i faktycznie korzenie już pojawiły się na bryle. Nie pomogło to w tej kwestii. liscie żółkna na całego, góra pieknie zielona i wypuszcza nowe liscie.
Ziemia - do palm, juk i dracen.
Temperatura w zimie - 17-19 st. C
Stoi na parapecie zatem, maksymalna ilośc światła.
Podlewanie - umiarkowane, jak pisałem kiedy zwisna lekko liscie, obfitsze po przesadzeniu.
Często zraszałem, po nasileniu objawów zaprzestałem.
Obrazek

Nie widzę żadnych pasozytów, może to choroba grzybowa ale na tym sie w ogóle nie znam.
Opryskiwacze-Marolex
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Wygląda jak by brakowało jej składników pokarmowych i zbyt rzadko lub za mało wody, do tego za suche powietrze wokół. :wink:
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09

Post »

Moja kawa zgubiła tym sposobem wszystkie liście, po czym ją wyrzuciłam :( wyglądała dokładnie tak samo - nie pomogło ani intensywniejsze podlewanie, ani zraszanie, ani nawóz :(
Nie mam pojęcia od czego tak się dzieje...
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Wstyd się przyznać, ale i ja swoją podarowaną latem kawę wywaliłam. Ona jednak już do mnie trafiła w średnio dobrej kondycji, więc się nad tym nie roztkliwiam. :wink:
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam , moje kawy po każdej zimie też mają po kilka takich samych liści, ale później nic się nie dzieje, rosną dalej i już przekroczyły 2 m wysokości. Stoją przy drzwiach balkonowych, które są często otwierane dla moich 3 yorków wychodzących do ogrodu. Kawy nie lubią przeciągów i to może jest powodem ich gorszej kondycji zimą.
ania1590
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23

Post »

a może sprzedaje ktoś z Was nasionka czy sadzonki kawki? od jakiegoś czasu mam na nią chrapkę i czekam na jakieś okazje sklepowe:)
Opryskiwacze-Marolex
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12

Post »

Kaan pisze:W mojej dwuletniej kawce żókną liście, dokładnie tak jak na zdjęciu. Zółkna tak jak drewnieje łodyga, chociaz nie powinno miec to znaczenia. Objawy wskazywałyby na przelanie, gdy tymczasem podlewam kawę dopiero jak lekko spuści liscie. Na pierwsze objawy żółknięcia zareagowałem przesadzeniem jej, i faktycznie korzenie już pojawiły się na bryle. Nie pomogło to w tej kwestii. liscie żółkna na całego, góra pieknie zielona i wypuszcza nowe liscie.
Ziemia - do palm, juk i dracen.
Temperatura w zimie - 17-19 st. C
Stoi na parapecie zatem, maksymalna ilośc światła.
Podlewanie - umiarkowane, jak pisałem kiedy zwisna lekko liscie, obfitsze po przesadzeniu.
Często zraszałem, po nasileniu objawów zaprzestałem.
Obrazek

Nie widzę żadnych pasozytów, może to choroba grzybowa ale na tym sie w ogóle nie znam.
witaj.kawa zimą tak reaguje traci liście.tak jak napisał czarodziej mało wody składników pokarmowych ale moim zdaniem za gęsto rośnie traci liście do których nie dociera dosyć światła czyli są zbędne dla rośliny dodatkowo nie możeich wykarmić.moja kawa nie ma liści ok.0,5m od ziemi oraz na dolnych gałęziach.tylko tam gdzie dociera światło.obcinam te gałązki a kawa puszcza nowe czyli odmładzam ją.powodzenia. :uszy
Opryskiwacze-Marolex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”