Jesteś pewna, że nie za późno?ewa2019 pisze:Jutro będę pryskać brzoskwinie, na pewno zostanie trochę cieczy, co z nią zrobić?
Brzoskwinia - choroby i szkodniki
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoskwinia - choroby i szkodniki
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Dzień dobry
Dzisiaj dzwoniłem do kwalifikowanej szkółki drzew owocowych i specjalista mi powiedział, że pierwszy oprysk w fazie pękania Sylitem, po 7 dniach Miedzianem i od 10 do 14 dni jeszcze raz Sylit oczywiście jesienią Miedzian i teraz już sam nie wiem jaka jest zasada oprysków brzoskwiń. Chemii hektolitry...
Pozdrawiam
Dzisiaj dzwoniłem do kwalifikowanej szkółki drzew owocowych i specjalista mi powiedział, że pierwszy oprysk w fazie pękania Sylitem, po 7 dniach Miedzianem i od 10 do 14 dni jeszcze raz Sylit oczywiście jesienią Miedzian i teraz już sam nie wiem jaka jest zasada oprysków brzoskwiń. Chemii hektolitry...
Pozdrawiam
Jeśli wstrzelisz się z terminem i dobrze go wykonasz to jeden oprysk wystarczy na wiosnę. Pomaga również oprysk jesienny miedzianem.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja trzymam sie zasady - wiosna Sylit a jesienia Miedzian. Zero problemów
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
maryann pisze:Jesteś pewna, że nie za późno?ewa2019 pisze:Jutro będę pryskać brzoskwinie, na pewno zostanie trochę cieczy, co z nią zrobić?
Myślę, że pączki są uśpione
Ale martwi mnie skuteczność oprysku, 5 godzin póżniej zaczęło padać(delikatnie)
Pozdrawiam Ewa
- maryann
Nie wiem, jeśli delikatny i nie spływało nie powinien zaszkodzić.
A pączek ten na dole zaczyna już 'pikać'...
A pączek ten na dole zaczyna już 'pikać'...
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Też mam taką zagwozdkę. Pryśnięte było Syllitem w zeszłym tygodniu przy ładnej pogodzie; na drugi dzień ochłodziło sie i popadało. Myślałem, żeby powtórzyć w tym tygodniu oprysk przy ładnej pogodzie. Chyba nie powinno zaszkodzić? W zeszłym roku kędzierzawość była totalna (jesienią nic nie stosowałem). A może prysnąć teraz dla odmiany Siarkolem?ewa2019 pisze: martwi mnie skuteczność oprysku, 5 godzin póżniej zaczęło padać(delikatnie)
Pozdr.
Jarek
Jarek
Teraz to już nie ma sensu. Następny termin walki z kędzierzawością dopiero na jesień.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Oprysk przed fazą pękania!!!!!!jacek_kl pisze:Dzień dobry
Dzisiaj dzwoniłem do kwalifikowanej szkółki drzew owocowych i specjalista mi powiedział, że pierwszy oprysk w fazie pękania Sylitem, po 7 dniach Miedzianem i od 10 do 14 dni jeszcze raz Sylit oczywiście jesienią Miedzian i teraz już sam nie wiem jaka jest zasada oprysków brzoskwiń. Chemii hektolitry...Pozdrawiam
A reszta chemii po co?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Pryskam wg schematu: jesień-Miedzian, wiosna-Sylit, oczywiście po jednym oprysku. Zero problemów z kędzierzowatością. Moim zdaniem powtórki w normalnych okolicznościach są niepotrzebne.jacek_kl pisze:Dzisiaj dzwoniłem do kwalifikowanej szkółki drzew owocowych i specjalista mi powiedział, że pierwszy oprysk w fazie pękania Sylitem, po 7 dniach Miedzianem i od 10 do 14 dni jeszcze raz Sylit oczywiście jesienią Miedzian i teraz już sam nie wiem jaka jest zasada oprysków brzoskwiń. Chemii hektolitry...
Pozdrawiam
Michał
Michał
- maryann
Jeden sezon bym nie popryskał w ogóle. Może kedzierzawosc u Ciebie po prostu nie występuje? Szeroko bym ominął tamtego doradcę!Miki pisze: Pryskam wg schematu: jesień-Miedzian, wiosna-Sylit, oczywiście po jednym oprysku. Zero problemów z kędzierzowatością. Moim zdaniem powtórki w normalnych okolicznościach są niepotrzebne.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Zacząłem pryskać bo w pewnym momencie żaden liść na brzoskwini nie rósł normalnie, wszystkie były poskręcane i opadły lub zostały oberwane. Od tamtego momentu nie ryzykuję i postępuję tak jak opisałem. Kędzierzowość się więcej nie pojawiła i na razie nie zdecyduję się na sprawdzenie czy drzewo da sobie radę bez oprysków. Może by i dało radę, ale wolę nie sprawdzać.maryann pisze:Miki pisze: ...Może kedzierzawosc u Ciebie po prostu nie występuje? ...
Poprzedniej jesieni (2014) nie popryskałem miedzianem, zaaplikowałem tylko Sylit wiosną 2015. Zobaczymy jak się to odbije na kondycji brzoskwini.
Pozdrawiam
Michał
Michał