Domowe kwiaty i storczyki
- kinia22
- 500p
- Od: 31 sty 2009, o 16:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Domowe kwiaty i storczyki
Śliczne kaktusiki czekam na zdjęcia pozostałych jak dotrą
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Danusiu ale kolekcja kłujaków
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Danusiu, gratuluję Ci serduszka! Brawo!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
3 od lewej dolny rząd to Aylostera deminuta (zajrzyj do mojego wątku tam jest odnosnik jak kwitnie)
1 od lewej dolny rząd to prawdopodobnie Cheiridopsis pillansii
2 od lewej gorny rząd to Faucaria tuberculosa a po jej prawicy pewnie jakaś Mammilaria (ta kłaczasta)
Co do reszty to nie kojarze, chociaz tego przedostatniego sukulenta juz gdzies widywałem
1 od lewej dolny rząd to prawdopodobnie Cheiridopsis pillansii
2 od lewej gorny rząd to Faucaria tuberculosa a po jej prawicy pewnie jakaś Mammilaria (ta kłaczasta)
Co do reszty to nie kojarze, chociaz tego przedostatniego sukulenta juz gdzies widywałem
- Baryczka
Na dole drugi od prawej- Hawortia cymbiformis, mam tak samą, pięknie się rozrasta. Latem, gdy stoi w jasnym miejscu zmienia kolor na jasno różowo- żółty. Lubię w nim te jego przejrzystość. Zajrzyj tutaj.
Ogólnie w identyfikacji niewiele pomogę, nie znam się aż tak Może zajrzy tutaj Władek (Grzdyl) i pomoże? Jeśli nie, to wrzuć wyraźniejsze fotki tutaj
Danusiu, te "kłujoki" żeby zakwitły, trzeba zimować. Tzn. trzymać w chłodniejszym miejscu (ok. 15st. C), najlepiej jasnym i nie podlewać. Zacząć zraszać w marcu, w kwietniu lekko podlać, a później to już normalnie nawadniać w/g wymagań kakt. i czekać na kwiaty Na zimowanie wynosi się kakt., które mają suche podłoże, bo mokre spowoduje ich podgnicie!
Ogólnie w identyfikacji niewiele pomogę, nie znam się aż tak Może zajrzy tutaj Władek (Grzdyl) i pomoże? Jeśli nie, to wrzuć wyraźniejsze fotki tutaj
Danusiu, te "kłujoki" żeby zakwitły, trzeba zimować. Tzn. trzymać w chłodniejszym miejscu (ok. 15st. C), najlepiej jasnym i nie podlewać. Zacząć zraszać w marcu, w kwietniu lekko podlać, a później to już normalnie nawadniać w/g wymagań kakt. i czekać na kwiaty Na zimowanie wynosi się kakt., które mają suche podłoże, bo mokre spowoduje ich podgnicie!
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Danusiu gratuluję zakupu , jeśli chcesz aby zakwitły nie podlewaj, wynieś w chłodne miejsce na okres zimy. Na wiosnę powinny pojawić się pączki kwiatów. Pilnuj tylko czy coś złego się nie dzieje, oglądaj co jakiś czas czy nie mają przebarwień i plamek. Wyglądają zdrowo
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Śliczne zakupy Danusiu.
Ja jakoś nie przepadam za kaktusami, ale tutaj na Forum można się do nich przekonać.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
kinia22 ciągle czekam jeszcze na 2 kaktusiki.
Andziax007 mnie się też podobają te kaktusiki.
Kamilo i Arturze dzięki za dobre rady na pewno z nich skorzystam.Ponieważ kupiłam te kaktusiki na allegro
zapożyczyłam również zdjęcia kaktusów które kupiłam.Pokażę jak powinny wyglądać w czasie kwitnienia
1.mammillaria bocasana 2.mammillaria vildi 3. rebutia 4.eriocactus 5.mammillaria backeberiana
lecz nie wiem który jest który pod tymi nazwami je kupiłam.
ESZEWERIA
FAUCARIA
sukulenty Conophytum frutescens
Andziax007 mnie się też podobają te kaktusiki.
Kamilo i Arturze dzięki za dobre rady na pewno z nich skorzystam.Ponieważ kupiłam te kaktusiki na allegro
zapożyczyłam również zdjęcia kaktusów które kupiłam.Pokażę jak powinny wyglądać w czasie kwitnienia
1.mammillaria bocasana 2.mammillaria vildi 3. rebutia 4.eriocactus 5.mammillaria backeberiana
lecz nie wiem który jest który pod tymi nazwami je kupiłam.
ESZEWERIA
FAUCARIA
sukulenty Conophytum frutescens
- Baryczka
Danusiu, wklep nazwy kakt. w Google i już będziesz wiedzieć, po kwiatach jest łatwo zidentyfikować
Piękne kwitnienia, życzę Ci niech i Tobie kaktusy tak zakwitną.
Tylko ta hawortia vel. echewieria nie daje mi spokoju. Ja mam taką roślinkę opisaną jako hawortia cymbiformis, ale tak bardzo to ja się nie znam
Piękne kwitnienia, życzę Ci niech i Tobie kaktusy tak zakwitną.
Tylko ta hawortia vel. echewieria nie daje mi spokoju. Ja mam taką roślinkę opisaną jako hawortia cymbiformis, ale tak bardzo to ja się nie znam
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Ten z czerwonymi [pierwsze zdjęcie, dolny rząd, 1 od lewej] (jeśli to te sam kaktus co na poprzednim zdjęciu) to Aylostera deminuta Z tego co widac za zdjęciu całkiem bujnie kwitnie , kusi mnie żeby jeszcze ze 2-3 dokupić i wsadzić razem (całą 5) do misy, zeby powstał dywan z kwiatów http://www.kakteenfreunde-offenburg.de/ ... minuta.jpg Ponad to zauważyłem, że stosuje sie (chyba) zamiennie Rebutia/Aylostera deminuta
Ten Conophytum frutescens to dopiero "osobliwy" sukulent
Ten Conophytum frutescens to dopiero "osobliwy" sukulent
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Kontakt:
GENIALNE !!!!! zazdrość mnie zżera, też chce tyle mieć!
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Danusiu!
Bardzo fajne kaktusiki zakupiłaś. Ja nie przepadam za "kłujakami" ale niektóre i mnie chwytają za
Bardzo fajne kaktusiki zakupiłaś. Ja nie przepadam za "kłujakami" ale niektóre i mnie chwytają za
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe