Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
iwi1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2012, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagody goji ( kolcowój pospolity )

Post »

Gdzie można kupić nasiona Kolcowoju? Ma ktoś z Was jakiś namiar. Roślinka niestety mi padła. Skropiłem antygrzybem, ale chyba było za późno. Na wiosnę trzeba ruszyć z nowymi roślinkami.
krzychooo01
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2012, o 12:53

Post »

jak już wykiełkowały to były podlewane co ok 3-4 dni, stały na parapecie. Zostało mi jeszcze kilka nasion, chce je zasiać, ale boje się że roślinki skończą jak tamte, jakieś rady?
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Muszą być podłużne doniczki,bo kolcowój ma duże korzenie.Nie lubi przesadzania i jak wyżej zbyt mokrej ziemi.Iwi owoce kolcowoju kupuje się w sklepie ze zdrową żywnością i z owocu wyciąga się nasionka.Jeden owoc ma kilkanaście.Ja kupowałam w Selgrosie na dziale ze zdrową żywnością
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Brysiak
100p
100p
Od: 30 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

krzychooo01 pisze:jak już wykiełkowały to były podlewane co ok 3-4 dni, stały na parapecie. Zostało mi jeszcze kilka nasion, chce je zasiać, ale boje się że roślinki skończą jak tamte, jakieś rady?
Skoro stały na parapecie i działo na nie słoneczko to może przesuszone ... postaw w półcieniu niech podrosną i ostrożnie z woda :)
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Kontakt:

Post »

Witam :wit moje goje ,wydłubane z suszonych owoców,mają 5 miesięcy ,mam 4 szt -3 w duzych donicach-1 w ziemi,miałem wszystkie w ziemi ale 5 szt zjadły mi slimaki, :wit Obrazek
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Witajcie! Naczytałam się sporo o jagodach goji i chcę mieć kolcowój w swoim ogródku.Jest jedno ,,ale''Interesuje mnie tylko kolcowój chiński,to co widziałam na zdjęciach to poza walorami zdrowotnymi różnią się kształtem listków.Pospolity ma listki podłużne a chiński bardziej okrągłe.Patrząc na kolcowój ,którego zdjęcie pokazał rico62 (a nasionka ma wydłubane z owoców)listki są takie spiczaste .I co mam teraz robić ,może hodowca kolcowoju chińskigo rozwiąże moją zagadkę, bardzo proszę pozdrawiam :wit
Renia
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam dwa kolcowoje, jeden siedzi w ziemi drugi w doniczce i oba mają już dojrzałe owoce ;:3

Obrazek

To znaczy, już nie mają :D
Kasia
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

no pięknie,widzę po raz pierwszy wyhodowane u nas w Polsce jagody goi.
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Kontakt:

Post »

Brawo ;:138 Kasia, ;:180 ,a ile lat ma ta Twoja Goja?
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Gratuluję Kasiu. Smakowały?
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

one smakują bardzo,smak podobny do rodzynek.Ale oprócz tego jakie mają działanie i właściwości.To niesamowite jagody.Może nasza czarna jagoda też ma podobne właściwości ,ale nie zrobiono chyba badań.Ponieważ wszystkie owoce ,które mają małe nasionka są lekiem dla całego organizmu.
krzychooo01
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2012, o 12:53

Post »

witam, zasiałem ponownie goji, wykiełkowały tylko że znowu bardzo rosną i boje się czy nie zaczną się łamać. Dać im jakieś podpory?? Obrazek
Awatar użytkownika
Brysiak
100p
100p
Od: 30 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja osobiście na tym etapie wzrostu podpór nie daję - gdy mają z ... 15 - 20 cm wzrostu obcinam czubek i zamiast iść w górę zaczynają się rozkrzewiać - dzięki temu wtedy też nie wymagają podpórek.
PS. tylko uważaj przy podlewaniu żeby ich nie zalać bo rzeczywiście połamią się i zgniją (najlepiej zraszać ja .. tzn. nawet zamgławiać co jakiś czas.

Nie używamy funkcji cytuj, odpowiadając bezpośrednio pod adresatem postu. :wink:
babuchna
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”