Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
Witam i dziękuje za rady .... Próbowałam ją już przesadzać, ale wybrałam jeszcze za małą donicę bo okazało się ,że ma duży drzewiasty korzeń. Nie wiem czy ziemia uniwersalna będzie odpowiednia ??? Z tego co wyczytałam to jest lawenda angielska bardzo ładnie pachnie i trudno o niej coś poszukać w internecie. Ulotka przy zakupie była po angielsku , ale o pielęgnacji nic nie pisało. Jedyne miejsce chłodne to piwnica, ale ciemna. Czy w ciągu zimy trzeba ją podlewać? Pozdrawiam
- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ziemię daj przepuszczalną, możesz uniwersalną zmieszać ze żwirkiem (takim z zoologicznego do akwarium). W ciągu zimy, należy ją podlewać ale skąpo. Ziemia nie może wyschnąć na wiór. Co do ciemnej piwnicy to nie wiem Może ktoś w takim miejscu przechował swoją lawendę i pomoże.Liza pisze:Witam i dziękuje za rady .... Próbowałam ją już przesadzać, ale wybrałam jeszcze za małą donicę bo okazało się ,że ma duży drzewiasty korzeń. Nie wiem czy ziemia uniwersalna będzie odpowiednia ??? Z tego co wyczytałam to jest lawenda angielska bardzo ładnie pachnie i trudno o niej coś poszukać w internecie. Ulotka przy zakupie była po angielsku , ale o pielęgnacji nic nie pisało. Jedyne miejsce chłodne to piwnica, ale ciemna. Czy w ciągu zimy trzeba ją podlewać? Pozdrawiam
Katrina dziękuję Doczytałam się ,że wiele osób na zimę zostawia lawendę na balkonie. Niektórzy szczelnie ją okrywają ,a inni zaś porostu zostawiają, tak jak rosła oczywiście, gdy mają balkon kryty. Do zimy daleko ,a teraz trzeba się zachwycać wyglądem i upajać zapachem lawendy. Z tego co oglądałam to trafiłam na dość rzadką i nie chciałabym jej stracić.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 gru 2008, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lawenda
Lawendy są naprawdę mało wymagające, lubią słońce,nie znoszą przenawożenia, nie lubią zbyt mokrej ziemi.Odwdzięczają się pięknym kwitnieniem i zapachem.
Uwielbiam ten zapach,odstrasza także mole.
Uwielbiam ten zapach,odstrasza także mole.
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tym roku kupiłam pienną w obi ale jakoś nie widzę by chciało jej się kwitnąć .No i zasadnicze pytanie większość was nie okrywa lawend rosnących w ogródku a jak ja mam postąpić z pienną ? wysadzić ją do ogrodu czy trzymać w doniczce ? I jeszcze jedno - czy zimować w ogrodzi czy w domu .Jeśli w ogrodzie czy należy okryć , jeśli w domu to w jakim pomieszczeniu ?
Ufff ale pytań ale kompletnie nie mam pojęcia jak z nią postępować a te które wysiałam wiosną w ogóle kie pokazały pazurków:(
Ufff ale pytań ale kompletnie nie mam pojęcia jak z nią postępować a te które wysiałam wiosną w ogóle kie pokazały pazurków:(