Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To chyba jakaś odmiana lawendy francuskiej. Ona w naszych warunkach klimatycznych nie zimuje :( A szkoda bo piękna jest. Może masz możliwość przenieść ją na zimę do jakiegoś chłodnego pomieszczenia. Przesadź ją koniecznie, te pojemniki w których sprzedają rośliny są często na styk lub za małe.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Mam {a raczej miałam} kilkuletnią kępę lawendy. W tym roku źle przezimowała i nowe przyrosty pokazały się tylko na czterech pędach - reszta uschła. Chciałabym podzielić to, co odżyło i w ten sposób poprawić wygląd i rozmnożyć. Kiedy najlepiej to zrobić?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Liza
50p
50p
Od: 12 maja 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam i dziękuje za rady .... Próbowałam ją już przesadzać, ale wybrałam jeszcze za małą donicę bo okazało się ,że ma duży drzewiasty korzeń. Nie wiem czy ziemia uniwersalna będzie odpowiednia ??? Z tego co wyczytałam to jest lawenda angielska bardzo ładnie pachnie i trudno o niej coś poszukać w internecie. Ulotka przy zakupie była po angielsku , ale o pielęgnacji nic nie pisało. Jedyne miejsce chłodne to piwnica, ale ciemna. Czy w ciągu zimy trzeba ją podlewać? Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

Ma ktoś może zdjęcia kiełkującej lawendy?
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Liza pisze:Witam i dziękuje za rady .... Próbowałam ją już przesadzać, ale wybrałam jeszcze za małą donicę bo okazało się ,że ma duży drzewiasty korzeń. Nie wiem czy ziemia uniwersalna będzie odpowiednia ??? Z tego co wyczytałam to jest lawenda angielska bardzo ładnie pachnie i trudno o niej coś poszukać w internecie. Ulotka przy zakupie była po angielsku , ale o pielęgnacji nic nie pisało. Jedyne miejsce chłodne to piwnica, ale ciemna. Czy w ciągu zimy trzeba ją podlewać? Pozdrawiam :)
Ziemię daj przepuszczalną, możesz uniwersalną zmieszać ze żwirkiem (takim z zoologicznego do akwarium). W ciągu zimy, należy ją podlewać ale skąpo. Ziemia nie może wyschnąć na wiór. Co do ciemnej piwnicy to nie wiem :( Może ktoś w takim miejscu przechował swoją lawendę i pomoże.
Awatar użytkownika
Liza
50p
50p

Post »

Katrina dziękuję :D Doczytałam się ,że wiele osób na zimę zostawia lawendę na balkonie. Niektórzy szczelnie ją okrywają ,a inni zaś porostu zostawiają, tak jak rosła oczywiście, gdy mają balkon kryty. Do zimy daleko ,a teraz trzeba się zachwycać wyglądem i upajać zapachem lawendy. Z tego co oglądałam to trafiłam na dość rzadką i nie chciałabym jej stracić. :( :D Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
sława66
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 gru 2008, o 21:28

Lawenda

Post »

Lawendy są naprawdę mało wymagające, lubią słońce,nie znoszą przenawożenia, nie lubią zbyt mokrej ziemi.Odwdzięczają się pięknym kwitnieniem i zapachem.
Uwielbiam ten zapach,odstrasza także mole.
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2009, o 09:54

Post »

kamkamk pisze:ma ktoś może zdjęcia kiełkującej lawendy?
Mówisz i masz ....
Obrazek
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

Dzięki wielkie za zdjęcie :) teraz wiem czego się spodziewać . .
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Moja po przemrożeniu przez 2 tygodnie właśnie zaczyna kiełkować :)
Awatar użytkownika
Liza
50p
50p

Post »

Ja zauważyłam,że moja nie lubi zbyt przeschniętego podłoża chyba dlatego ,że rośnie w donicy. Bardzo pięknie pachnie nie żałuję że ją kupiłam. :)
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Ja w tym roku kupiłam pienną w obi ale jakoś nie widzę by chciało jej się kwitnąć .No i zasadnicze pytanie większość was nie okrywa lawend rosnących w ogródku a jak ja mam postąpić z pienną ? wysadzić ją do ogrodu czy trzymać w doniczce ? I jeszcze jedno - czy zimować w ogrodzi czy w domu .Jeśli w ogrodzie czy należy okryć , jeśli w domu to w jakim pomieszczeniu ?

Ufff ale pytań :) ale kompletnie nie mam pojęcia jak z nią postępować :( a te które wysiałam wiosną w ogóle kie pokazały pazurków:(
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
orzeszek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2009, o 21:09

Post »

Moja lawenda posadzona wiosną z sadzonek rośnie całkiem ładnie i bujnie ale na żadnej z czterech sadzonek nie pojawił się ani jeden kwiat, podpowiedzcie mi proszę co może być tego przyczyną? :?: :?: :?:
słoneczne uśmiechy dla wszystkich ogrodowych pasjonatów

pozdrawiam Magda
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”