Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7672
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Tyle pyszności tutaj, że grzechem było by nie zostać.
Przepis na pączki zanotowany - trzeba wypróbować.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Babka z advocatem(przepis na dwie foremki z kominem o średnicy 23 cm i 12 cm lub na jedną dużą 23 cm i 6 muffinek )
SKŁADNIKI:
1 szkl cukru pudru
5 jaj
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szkl mąki np.tortowej
1,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 szklanka adwokatu
1 szklanka oleju

PRZYGOTOWANIE:
Jajka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch.Następnie wlać powoli na przemian olej i adwokat - dobrze wymieszać mikserem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać razem, wymieszać i powoli wsypać do masy jajecznej cały czas miksując na małych obrotach. Wylać do posmarowanych foremek , wstawić do piekarnika -150 stopni. Piec ok.1 godziny (duża foremka ) i 20 minut ( mała lub muffinki ).

-- N 29 mar 2015 12:36 --

Propozycja na Wielkanoc ( pomysł z neta, ja robiłam je rok temu )
Jajka które zachwycą gości nie tylko wyglądem ale i smakiem :)

Składniki na zalewę:
6 jajek (lub więcej, w zależności od potrzeby)
2 duże buraki
0,5 szkl. octu jabłkowego
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli


Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. W międzyczasie buraki obrać i pokroić na plastry. Włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby buraki były zakryte (maksymalnie 1,5 szkl. wody). Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte buraki odcedzić i odmierzyć 1 szkl. wywaru. Do wywaru buraczanego dodać pozostałe przyprawy i zalać ułożone wcześniej w słoju jajka tak, aby były przykryte zalewą. Tak przygotowane jajka zakręcić i przechowywać w lodówce przez ok. 12 godz. do 3 dni. Im dłużej jajka będą się marynowały tym bardziej będą różowe w środku. Po odcedzeniu jajek z zalewy przez podaniem należy opłukać je pod bieżącą wodą, gdyż z cynamonu powstaje nieprzyjemny glut Emotikon smile Pokrojone jajka podawać z majonezem lub innymi dodatkami.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Wilgotna BABKA CYTRYNOWA na oleju:
4 całe jajka,
0,5 szkl cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kisiel cytrynowy,
otarta skórka z 1 cytryny,
sok z połowy cytryny,
1 i 1/4 szkl mąki pszennej,
0,5 szkl oleju.

WYKONANIE : całe jajka zmiksować z cukrem na puch, dodawać po trochu przesiane i wymieszane : mąkę + proszek + kisiel, następnie wlać sok z cytryny i cienkim strumieniem olej ,a na koniec dodać otartą skórkę, wylać do formy na babkę lub keksówki i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Pasztet mięsno - warzywny
2 kg ugotowanego mięsa różnych gatunków,
0,5 kg ugotowanych warzyw ( por, seler, marchew, pietruszka, opalona cebula jak do rosołu, czosnek ),
garść ugotowanych grzybów,
20 dag przesmażonej na maśle wątróbki drobiowej,
3 jajka,
pieprz ziołowy,
pieprz czarny mielony,
gałka muszkatołowa,
ewentualnie sól do smaku.
Wszystkie składniki zmielić 3 - krotnie w maszynce do mięsa lub zmiksować w melakserze, wbić 3 żółtka, dodać przyprawy i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wykładać do foremek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą.
Piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Na dół piekarnika włożyć głębszą blaszkę z wodą, wtedy pasztet nie będzie suchy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Klops z jajem na twardo w środku

KLOPS : Około 1,5 kg karczku zmielić z połową cebuli, dodać 2 surowe jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatałową, maggi w płynie, majeranek, wyrobić.
4 jajka ugotować na twardo.
Foremkę aluminiową posmarować olejem i posypać bułką tartą, połowę mięsa wyłożyć na dnie, poukładać na nim ugotowane i obrane ze skorupki jajka, przykryć resztą mięsa dobrze przyklepać,. Wierzch posmarować olejem, wstawić foremkę z klopsem na blaszkę wypełnioną do połowy wodą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut ( aż zacznie odstawać od brzegów ).
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dzisiejsza pieczeń - klopsik :)
Pychotka, polecam!
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Fale Dunaju

Ciasto:
1 kostka masła roślinnego
6 jaj
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
kilka kropli olejeku rumowego (nie jest konieczny)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1 kostka masła
1/2 l mleka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy

Polewa:
1/2 kostki margaryny
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao

Ciasto:
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę i kilka kropli aromatu rumowego. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, zmiksować, po czym wyłożyć na jasną część ciasta.
Na wierzchu dość gęsto rozłożyć jabłka - kroję w wąskie półksiężyce powstałe z połówek wydrążonych jabłek, układam na cieście wbijając delikatnie wewnętrzną stroną "księżyca" jedno za drugim.
Piec około 45 minut.

Krem:
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony stopniowo dodawać do utartego masła.
Gdy ciasto ostygnie nałożyć na nie krem i polać polewą.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Muffinki jogurtowe Martusi
Suche składniki:
1,5 szkl.mąki
1,5 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 czekolady pokrojonej w kostkę (w sezonie letnim można dac truskawki, maliny, jagody itp.) - dodać na samym końcu do masy lekko mieszając

Wymieszać razem.

Mokre składniki:
ponad 0,5 margaryny roztopionej
2 jajka
2 małe jogurty


Połączyć wszystko (owoce na końcu - daję już do ciasta w papilotkach). Piec w temp.180'C ok.15-20min.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Kurczak wg przepisu Dorotki
Średniej wielkości pierś z kurczaczka naciąć i zrobić kieszonkę. Kieszonkę wysmarować białym serkiem czosnkowym i włożyć 3 odsączone suszone pomidory (słoiczki z suszonymi pomidorkami w oleju można kupić w większości sklepów).
Na blacie ułożyć sobie plasterki szynki parmeńskiej - mają być ułożone na zakładkę ok. 1cm żeby ładnie okleiły pierś (na średniej wielkości pierś wychodzą ok. 2-3 plasterki).
Pierś ustawić na skraju szynki (kieszonka powinna być skierowana do środka żeby po owinięciu zawartość kieszonki była niedostępna). Owinięte piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego uprzednio należy wlać nieco oleju z pomidorków. Zapiekać w piekarniku na ok. 180-190 stopni przez jakieś 30 minut w zależności od wielkości piersi, a następnie odkryć naczynie, żeby szyneczka z wierzchu się nieco podpiekła.
Palce lizać ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ziemniaki z ziołami prowansalskimi
Świetnie smakują do kurczaka w szynce parmeńskiej (przepis powyżej), ale też do innych dań polecam ;:333
Ziemniaki surowe pokroić w 1cm plastry, podgotować.
Następnie wyjąć na brytfannę, mocno obsypać ziołami prowansalskimi, posypać delikatnie solą i pieprzem, skropić oliwą.
Całość zapiekać w piekarniku.
;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Zupa krem z dyni
Dynię (piżmową) obrać ze skóry, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla.
Zalać bulionem i mlekiem (pół na pół) tak, żeby dynia była prawie zakryta, nie za bardzo. Gotować do miękkości.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Po ugotowaniu zmiksować blenderem - krem ma być gęsty.
Podaję z prażonymi nasionami dyni i łyżką śmietany.

Dynia piżmowa jest wg mnie najsmaczniejsza - ma delikatny, lekko orzechowy smak, nie ma włókien.

Robiąc krem ze zwykłej dyni można dodać rozdrobniony czosnek i świeżo startą gałkę muszkatołową, żeby smak nie był mdły :wit .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Kluseczki dyniowe
Gotowaną dynię piżmową (ok.1/3 dyni) przepuszczam przez praskę/ mielę wraz z ziemniakami (ok. 4 ziemniaków).
Do zimnej masy dodaję jajko, mąkę, sól.
Zagniatam ciasto jak na kopytka.
Formuję cienki wałeczek i tnę na paseczki. Wrzucam na gotującą wodę i wyjmuję, gdy wypłyną do góry.
Pysznie smakują i pięknie na żółto wyglądają. Podaję z modrą kapustką i bitkami wołowymi w sosie lub z roladkami wołowymi.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Placki po zbójnicku
Placki ziemniaczane:
8-10 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
2 duże cebule
2 jajka
sól, pieprz do smaku

Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać mąkę, jajka, starte cebule, przyprawy. Wymieszać. W razie potrzeby (gdy ziemniaki są dość soczyste i puszczą dużo wody) dodać odrobinę mąki.

Gulasz:
1kg pręgi wołowej
1 duża papryka czerwona
1 duża cebula
4 średnie ogórki kiszone
2 puszki krojonych pomidorów
1,5łyżeczki słodkiej papryki
1 niepełna łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki (spore) kminku mielonego
1 łyżka smalcu
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku (ze środka pozbyć się rdzenia w postaci zielonego kłącza)


Mięso pokroić w średniej wielkości (3-4cm) kostkę. Posolić i popieprzyć.
Smalec rozgrzać na patelni, dodać paprykę słodką, ostrą i kminek, chwilę przesmażyć.Dodać pokrojone w ś mięso. Przesmażyć (ok.10min.) Zdjąć z ognia, przełożyć mięso do garna, podlać 1/3 szkl. wody.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zeszklić pokrojoną w drobne piórka cebulę. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i drobno posiekane ogórki.Całość podsmażyć ok. 5-7min.Dodać do mięsa, wlać pomidory, dorzucić czosnek, ziele ang., liść laurowy i pieprz. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Dusić do czasu aż sos się zredukuje a mięso będzie miękkie. W razie potrzeby doprawić do smaku ponownie kminkiem (sos ma intensywnie pachnieć kminkiem).
Z ciasta na placki usmażyć 6 dużych placków ziemniaczanych.
Usmażone placki położyć na talerzu (1 = 1 porcja), na środku położyć łyżkę śmietany, po drugiej stronie polać gulaszem.
Śmietanę można posypać odrobina zieleniny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”